Korišćenje kolačića (cookies)

Kako bi posećivanje naše internet stranice bilo što prijatnije, ova stranica mora na Vašem računaru sačuvati malu količinu informacija, tzv. kolačića (eng. cookies). Kolačići, između ostalog, služe da bi web stranica radila optimalno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice u svrhu poboljšanja Vašeg iskustva pregledanja. Korišćenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića. Blokiranje kolačića je moguće, nakon čega ćete i dalje moći da pregledate stranicu, ali neke njene mogućnosti neće Vam biti dostupne.

ŠTO JE KOLAČIĆ?

Kolačić je informacija sačuvana na Vašem računaru, tabletu ili mobilnom telefonu, koja može biti dostavljena neposredno od strane web stranice koju posetite (kolačići od prve strane) ili u saradnji i za potrebe web stranice koju posetite od treće strane (kolačići treće strane). Kolačići obično čuvaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su npr. preferirani jezik ili slične postavke. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu, internet pretraživač šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu čuvati širok raspon informacija, uključujući i deo ličnih informacija. Te informacije mogu biti sačuvane jedino ukoliko Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koje im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računaru.

 

DRUŠTVENE MREŽE

Društvene mreže takođe mogu postavljati kolačiće na Vaš računar. To se događa na web stranicama koje Vam omogućavaju prijavu i registraciju preko računa društvenih mreža i ukoliko delite sadržaj web stranice na društvenim mrežama (npr. putem „Like“-a). Konkretni uticaj na Vašu privatnost će se razlikovati od društvene mreže do društvenu mreže i zavisi od postavki privatnosti koje ste izabrali na tim mrežama. Kako se upravlja ovim kolačićima možete saznati na njihovim web stranicama.

KAKO ONEMOGUĆITI KOLAČIĆE?

Ukoliko želite možete da onemogućite čuvanje kolačića na Vaš računar, ali blokiranje svih kolačića moglo bi da ima negativan učinak na korišćenje mnogih internet stranica, pa tako i ove. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u Vašem internet pretraživaču. Želite li da izbrišete ili onemogućite kolačiće na svom računaru potrebno je ažurirati postavke svog internet pretraživača (informacije o načinu brisanja i onemogućavanja kolačića potražite na svom pretraživaču odabirom alata za pomoć)

 

© 2023 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. Web by Chilli media