avgust 18, 2022

Kako preživeti prve dane majčinstva

Malo koja žena želi da se podseti psihičke uznemirenosti uzrokovane bujanjem hormona, neispavanosti zbog dojenja bebe na svaka dva sata i neprekidnog bebinog plača. Tokom prvih četrdesetak dana mnoge majke nemaju vremena za sebe, za kuću, ni za muža jer svu pažanju posvećuju bebama.

Prošlo je devet dugih meseci čekanja i majka je konačno prvi put dobila u ruke svoje novorođenče. Ponosna, kamerom na mobilnom telefonu pravi prvu fotografiju i šalje je suprugu, bakama, dekama, kumovima…

Nove tate počinju višednevnu proslavu ovog radosnog događaja sa rođacima i prijateljima. Iz kuće, gde se nazdravljalo „domaćom”, prelazi se u kafanu, gde se produžava sa „još po jednom turom” sve dok su u stanju da stoje na nogama. Bake i deke naširoko raspravljaju sa komšijama kako beba ima nos na tog i tog s očeve ili majčine strane, uši na onog, čelo na onu… Vade iz kesa opremu za bebu koja se tih dana kupuje u žurbi, savetuju se treba li još šta i da li je to što je već nabavljeno u redu. Žure da sve kupe dok je prinova još u porodilištu. Jer, ne valja ništa kupovati ranije, „da se ne urekne”…

Za to vreme majke sa suzama u očima istiskuju nadošlo mleko iz bolnih i tvrdih dojki. Babinje su počele. Tih najgorih, prvih šest nedelja je, čini se, ženska tabu tema. U narodu se taj period zove babinje jer se majka tih 40 dana oseća kao – baba. Naše bake tokom tih šest nedelja nisu primale posete, niti su izlazile sa bebama.

Malo koja žena želi da se podseti psihičke napetosti uzrokovane bujanjem hormona, neispavanosti zbog dojenja bebe na svakih sat i po, dva, mučnog izmuzavanja mleka pre i posle podoja. Dok kao omamljena hoda po kući, očajno pokušavajući da shvati „zašto, pobogu, ta beba ponovo plače”, mlada majka je neretko i sama na ivici suza. A uzavreli hormoni u njoj bude želju da pobegne od kuće ili se sklupča u krevetić pored svog novorođenčeta i počne zajedno sa njim da vrišti u nadi da će ta mora prestati.

Tokom prvih četrdesetak dana majka nema vremena ni za sebe, ni za kuću, ni za muža. Ukoliko se ne istušira ujutru dok joj je muž još kod kuće, teško da će tokom dana stići. Ručak vrlo često završi u kanti za đubre, jer zagori dok ona doji ili presvlači novorođenče.

Nestrpljivi gosti navraćaju u posetu i dive se „savršenoj bebi”, a majka se u sebi potajno pita da li je skrenula s uma, jer njoj ta nežna, slatka, ružičasta prinova uopšte nije toliko divna – ne prestaje da plače, malo spava, ne smeje se… Ta nemogućnost da mlada majka drži situaciju pod kontrolom i osećaj da joj beba nije bliska u nekim slučajevima mogu da dovedu i do depresije. Ali, i tada je najčešće dovoljno nekoliko razgovora sa psihologom, pa da se stvari srede.

Ipak, ima i porodilja koje lakše podnose prve dane majčinstva. Sa dolaskom mleka, kod njih se bude i majčinski instinkti i one u roku od nedelju-dve već počinju da razlikuju bebin plač i prepoznaju šta novorođenče traži – promenu pelene, podoj, ili utehu, jer ga muče grčevi. Ove žene spadaju u tzv. srećnu grupu koja od prvog dana uživa u svojoj bebi. Osećaj neispavanosti zamenjuje zadovoljstvo bebinog prvog osmeha, a brigu oko ne baš manekenske figure potiskuje saznanje da je svom detetu najlepša i najbolja. Da ne bi baš sve bilo idealno i da bi i one osetile bar deo muka koje babinje donose, „srećne majke” se neretko suočavaju sa nepoverenjem okoline kako kod njih baš sve može da ide tako lako. Zbog toga svakodnevno „gutaju” savete kao što su: „Nemoj to i to”, prekore: „Zašto si” ili „Zašto nisi”, predloge: „Bilo bi bolje”… Strpljenje i smisao za humor su jedini način da se sve to prebrodi. I, naravno, nada da će sve to prestati kad beba poraste. Jer, „od velikog stomaka trudnice poglede okoline može više da privuče samo beba”, napisale su autorke knjige „Šta da očekujete dok čekate bebu”.

Nije jasno zbog čega je nepisano pravilo da svaka trudnica mora da sluša priče i prisećanja žena koje su kroz to već prošle. Da bi sve bilo još gore, svaki put kad se prisećaju tog doba, žene svoje patnje preuveličavaju do najneverovatnijih razmera. Valjda da budu u skladu sa rastom stomaka buduće majke. Zbog toga nije čudno što neki poistovećuju ženske priče o trudnoći sa muškim o služenju vojnog roka. Razlika je samo u tome što muškarci uvek i svuda pričaju o dogodovštinama iz vojske, dok se žene prisete svoje trudnoće tek kad ugledaju zaobljen stomak druge žene.

Posle porođaja pogledi se okreću u pravcu bebe i u novoj majci počinje da se budi nada da je prošlo vreme priča i prisećanja. Međutim, jedan pogled na bucmastu bebicu i čak i slučajni prolaznici znalački i iskusno dobacuju savete i kritike majci. U roku od pet minuta mlada majka dobija bar dva saveta, i to potpuno suprotna. Preostaje joj samo da sebi obeća da to kroz šta prolazi neće zaboraviti i da bar ona neće biti takva kad sutra na ulici sretne neku novu trudnicu.

Dušica Stojanović-Čvorić

BabyMed kozmetika za bebe

Dermosens sprej

Dislalija – poremećaj izgovora glasova u dece

Dislalija – poremećaj izgovora glasov…

Svakom roditelju je najvažniji napredak deteta u psiho...

Vežbe disanja u trudnoći i na porođaju

Vežbe disanja u trudnoći i na porođaj…

Za uspešno sproveden porođaj neophodna je potpuna sar...

Alergijski rinitis kod dece

Alergijski rinitis kod dece

Alergijski rinitis predstavlja zapaljenje sluzokože no...

Novine u kontroli trudnoće “NIFTY” ( Non-Invasive Fetal Trisomy Test )

Novine u kontroli trudnoće “NIFTY” …

NIFTY ili NIPT je jedna od novina u otkrivanju hromozom...

Dojenjem protiv respiratornih infekcija

Dojenjem protiv respiratornih infekcija

Lista naučno dokazanih prednosti dojenja je ogromna. I...

Bebe su naši mali superheroji

Bebe su naši mali superheroji

Svaka beba na svetu je jedan mali superheroj. Evo 10 ra...

Kada je beba spremna za sedenje

Kada je beba spremna za sedenje

Ako pažljivo pogledamo položaj koji beba stara četir...

Zašto majke odustaju od dojenja i zbog čega to ne bi trebalo da rade

Zašto majke odustaju od dojenja i zbog …

Zašto pored naučnih dokaza da je majčino mleko najbo...

10 aktivnosti kojima možete zabaviti decu dok su bolesna

10 aktivnosti kojima možete zabaviti de…

Da li ste se ikada zapitali kako da mališanima koji su...

Mamin i tatin saveznik: Televizija može 'naterati' decu da se zdravo hrane

Mamin i tatin saveznik: Televizija može…

Naučnici su u okviru jedne studije pokazali da emisije...

Sprečite ojed i osip

Sprečite ojed i osip

Ojed, to jest crvenilo bebine kože u predelu guze, gen...

ANKSIOZNOST U TRUDNOĆI: 7 efikasnih načina da se izborite sa teškim osećanjima

ANKSIOZNOST U TRUDNOĆI: 7 efikasnih na…

Dok o postporođajnoj depresiji znamo dosta, strahovi i...

Bespelenaštvo sve popularnije u Srbiji: Zbog čega se mame odlučuju na odgajanje beba bez pelena?

Bespelenaštvo sve popularnije u Srbiji:…

Postoji više praktičnih razloga zbog kojih se roditel...

Kakav ste uzor svojo deci?

Kakav ste uzor svojo deci?

Ima li vaše dete uzore? Zašto su mu baš te osobe uzo...

Pripremite se za izlet sa bebom

Pripremite se za izlet sa bebom

Proverite šta je to što obavezno treba poneti na izle...

KAKO POBEDITI UMOR U TRUDNOĆI: Pridržavajte se sledećih saveta kako biste povratili energiju

KAKO POBEDITI UMOR U TRUDNOĆI: Pridrža…

Umor u trudnoći je normalna pojava, ovo su saveti kako...

Kako da spavanje deteta bude dostižan cilj

Kako da spavanje deteta bude dostižan c…

Spavanje mališana može biti veoma nepredvidivo. Taman...

Bebe se smeju od prvog dana

Bebe se smeju od prvog dana

Čak 90 procenata novorođenčadi se smeje u prvom mese...

© 2022 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. All Rights Reserved. Web by Chilli media.