Nekada je mimika upozorenje: Šta nam govori izraz bebinog lica?

Nekada je mimika upozorenje: Šta nam govori izraz bebinog lica? Nekada je mimika upozorenje: Šta nam govori izraz bebinog lica? Foto: Shutterstock

Nekada bezazleni pokreti bebe mogu ličiti na određenu opasnost ili deformitet. Pogledajte šta vam to maleno lice poručuje.
Mimika deteta može, već u prvim danima njegovog života, da otkrije mnoge stvari vezane za zdravlje organizma i nervnog sistema.
Mimika je oblik izražavanja emocija pomoću mišića lica, a samim tim i pomoćno sredstvo komunikacije među ljudima. Po pravilu se svako dete rađa sa funkcionalnom mimikom, ali ona nije toliko izražena u prvim mesecima detetovog života.
Dete može da otvara i zatvara oči, može da se mršti, da podiže obrve, da otvara usta, zeva, da se nesvesno smeje i određeno vreme može da fiksira pogled u nekom smeru. U stanju potpunog spokoja i zadovoljstva, lice novorođenčeta rođenog u terminu, najčešće je smireno, a svako nezadovoljstvo dete pokazuje grimasama tokom plakanja.

Važnost komunikacije s detetom

Sve dok centralni nervni sistem ne usavrši svoje funkcije, mimiku lica deteta pokretaće neskladni, primitivni refleksi. Kako se nervni sistem bude razvijao, urođeni refleksi će se polako gubiti, a zameniće ih iskustva koja nauče iz okoline. Obično taj proces započne između 2. i 4. meseca, kad se pojavljuje prva svesna bebina mimika. Prvu komunikaciju i mimiku dete će naučiti iz svoje bliske okoline, iz kontakata sa roditeljima, bakom, dekom, braćom ili sestrama. Beba će uz pomoć emocija, dodira i govora (zvukova) početi da reaguje svesno i da usavršava mimiku.

Izrazi lica novorođenčeta

Nekada mame znaju da se zabrinu gledajući lice svoje bebe. Najčešće su to bezazlene stvari i sitnice, ali ukoliko želite da razumete šta beba svojom mimikom želi da vam kaže, počnite više da obraćate pažnju na njene grimase i počnite da razvijate bolju komunikaciju sa detetom.

Bebine reakcije i mimika moraju da budu simetrične na obe strane lica. Ukoliko primetite da beba dok plače jednu obrvu podiže, jednu stranu usta ili obraz takođe, to je siguran znak da morate da odvedete dete kod lekara na pregled.

Kako izgledaju zdrave oči?

Kod zdravog deteta rođenog u terminu oči su jasne, rožnjače su prozračne, šarenice okrugle i beba ih jednako promera, a beonjače imaju lagani plavkasto-sivi odsjaj. Mnoga tek rođena deca imaju otečene kapke, ali se to nakon nekoliko dana povlači.

Ukoliko se oči zacrvene, kapci i podočnjaci ponovo počnu da otiču ili iz očiju počne da curi sekret, najbolje bi bilo da se posavetujete sa pedijatrom. Takvi simptomi upućuju na bakterijske ili virusne infekcije.

Šta sve može da vas zbunjuje u vezi sa mimikom beba?

- Nistagmus: To predstvalja nekontrolisano ritmično pomeranje oka, bilo da je ono horizontalno ili vertikalno. Kod ove pojave dete ne može da fiksira pogled u jednu tačku, što za posledicu ima problem sa zastojem u razvoju oka. Naime, deca se po pravilu rađaju s neizoštrenim vidom, ne vide jasno predmete te ih i ne fokusiraju. Ipak, oko prvog meseca života beba bi već trebalo da pogledom prati igračku i da fiksira pogled na nju. Uzrok stalnog nistagmusa ili onog koji se pojavljuje povremeno (i traje 20 sekundi) može biti urođeni problem u centralnom nervnom sistemu, posledica porođajne traume ili bolesti oka.

- Ptoza kapka: Reč je o poremećaju pri kojem se detetovi kapci ne otvaraju u potpunosti. Uzroci te pojave mogu biti brojni: od poremećaja u vezi sa živcima i mišićima oka, gubitka funkcije mišića koji pokreću oko zbog porođajnih trauma, do urođenih anomalija oka i slično. U ovakvoj situaciji potreban je hiruški zahvat, čija hitnost zavisi od strupnja ptoze. Ukoliko kapak prekriva zenicu, to narušava funkciju vida, što može uzrokovati razvoj razrokosti. U toj je situaciji potrebna operacija. U suprotnom, ako se oko i vid ne narušavaju, tada se operacija može i odložiti.

- Lagoftalmus: To je nemogućnost potpunog zatvaranja kapka, odnosno oka. Uzroci nastanka su različiti, ali najčešće je reč o porođajnim traumama pri kojim je došlo do oštećenja živca lica (nervus facialis) ili glavnog živca oka. Posledice mogu biti suvoća i distrofija rožnjače.

- Bebina usta: Ponekad grimase usta mogu zabrinuti roditelje. Kako najbolje reagovati kada dete pokuša da sisa svoj jezik? Često je to deo normalnog istraživanja sopstvenog tela, usne duplje, jezika i usana. Veće bebe mogu jezikom da izražavaju emocije, želje ili da pozivaju na komunikaciju. Ipak ukoliko dete konstantno nešto radi jezikom, čak i dok miruje, to može ukazivati na gljivice u njegovoj usnoj šupljini ili poremećaje u radu štitne žlezde. Obratite se pedijatru.

- Treskanje podbratka ili udova: Do neartikulisanog pomeranja brade ili udova dolazi zbog nezrelosti nervnog centra i živaca koji su zaduženi za pokret ili pak povećanje količine adrenalina u krvi deteta zbog stresa prilikom porođaja. Ukoliko se ova pojava javi kasnije, oko trećeg meseca života (i kasnije), to je već alarm za uzbunu i treba se obratiti lekaru.

Postoji još mnogo pojava i neobičnih grimasa kod dece koje izazivaju zabrinutost roditelja. Većina ovih signala predstavljaju prolaznu fazu i normalan proces razvoja. Ipak, ne treba ih zanemarivati i treba voditi računa da do problema ne dođe. Veoma je važno, ukoliko bilo šta sumnjivo primetite, da se obratite lekaru, jer će vam on dati najbolje smernice i upute.

Izvor: www.yumama.com

 

© 2023 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. Web by Chilli media