oktobar 02, 2022

Tri jednostavna i efikasna načina da odvojite dete od tehnologije

Poslednjih godina sigurno jedno od najučestalijih pitanja roditelja je kako odvojiti dete od tehnologije. Roditeljske brige su sasvim opravdane budući da istraživanja pokazuju da veliki procenat omladine (dece i tinejdžera) najveći deo slobodnog vremena provodi upravo uz tehnologiju, najčešće uz video-igrice i društvene mreže.

Prema statistici Unicefa iz 2019. godine, u proseku više od dve trećine dece i mladih (74%) ima profil na nekoj društvenoj mreži ili platformi za igranje video-igara.

Zabrinjavajuća je i činjenica da deca postaju zavisna od tehnologije, pa su neretki primeri preskakanja obroka ili njegovog konzumiranja isključivo uz digitalni uređaj. Tu je i nedovoljna količina sna, a kod starije dece dolazi čak i do zanemarivanja školskih obaveza i narušavanja socijalnih odnosa.

Ma koliko roditelji umanjivali sopstvenu odgovornost za ovaj problem, istina je da su detetu “čari” tehnologije u većini slučajeva otkrili upravo oni. Ali isto tako, upravo oni i najviše mogu pomoći u rešavanju ovog problema. Mada to nije lako, ipak postoje načini da odvojite svoje dete od tehnologije.

Kako odvojiti dete od tehnologije bez povišenog tona, grubih reči, ucene i kazne?
Vrlo često, ono što neprestano zabranjujete ili zbog čega kažnjavate svoje dete je baš to što ono uporno želi da radi. Ovo je naročito izraženo kada su u pitanju tehnički uređaji, jer su deci sadržaji koji su dostupni na njima naročito zanimljivi.

Tako su roditelji pred ozbiljnim zadatkom. Najpre, odvajanje od tehnologije ne sme biti naglo, tako da detetu odmah uskratite sve. Najbolje je da ograničite vreme koje provodi uz kompjuter ili mobilni telefon. Zatim morate biti maksimalno kreativni u nalaženju načina da ih postepeno zamenite nečim takođe zanimljivim.

Pred vama se nalaze tri sjajna načina da rešite ovaj problem.

Način 1: Crtanje – uvek aktuelna veština
Crtanje je jedna od prvih aktivnosti koju dete usvaja. Još sa nepune dve godine mališani uzimaju olovku u ruke i počinju da švrljaju da bi već kasnije, u četvrtoj i petoj godini umeli simbolično da crtaju. Crtanje je veština koja nikada neće “izaći iz mode”. Najpre, ona stvara osećaj opuštanja, razonode, i što je najvažnije – utiče na ispoljavanje dečje kreativnosti i bezgraničnih mogućnosti slobode.

Pribavite detetu blok za crtanje, olovku, komplet flomastera i bojica i zadajte mu određenu temu za crtanje. Ako imate više dece, organizujte ′takmičenje′ za najkreativniji crtež. Ako ipak želite nešto još originalnije, onda napravite pozorište u kući – izrađujte sa decom maske, kostime, ukrasite scenu.

Eto zabave tokom kišnog vikenda!

Način 2: Edukativne igračke umesto digitalnih uređaja
Ni igra nikada neće izaći iz mode! Dete ima stalnu potrebu za igrom iz više razloga: osećaj uživanja, zabave i slobode, pokušaj identifikacije sa odraslima, ispoljavanje kreativnosti, autentičnosti, povezanost sa drugima...

Kao jedno od najvažnijih obeležja detinjstva, igra odoleva čak i digitalnom dobu. Istina, možda su se načini igranja promenili, ali ona nije prestala. Savremeno roditeljstvo obeležila je kupovina edukativnih igračaka deci: kocke, spirale za nizanje kuglica, kartice memorija, tabla za crtanje, interaktivne table, set brojeva i slova i sl. Značaj ovih igračaka je upravo u edukaciji dece i uspešnom razvoju njihove ličnosti na svim nivoima. One su ujedno i jedan od najboljih načina da dete odvojite od tehnologije ili da makar smanjite detetovu potrebu za njom.

Način 3: Zabavne sadržaje na uređajima zamenite zabavom u realnim okolnostima
Razlog za višečasovno provođenje vremena na telefonu, kompjuteru ili tabletu jeste zabavni sadržaj koji deca na njima pronalaze. Bilo da su u pitanju crtani filmovi, video-igrice, sadržaji na društvenim mrežama ili Jutjub kanalima, deca nesvesno postaju žrtve ekranitisa, a u 70% slučajeva ni roditelji toga nisu sasvim svesni.

Zabavne sadržaje na uređajima treba zameniti aktivnostima koje će pružati osećaj zadovoljstva i ispunjenosti, a koje će se odvijati u realnim okolnostima. Reč je o nizu aktivnosti u kojima možete ili jednostavno morate da učestvujete sa decom. Najbolje je izabrati sportsko-rekreativne sadržaje – igre loptom, vožnja bicikla, plivanje, planinarenje i dr. Međutim, ako vaše dete ne pokazuje sklonost ka sportu, izaberite sadržaje u skladu sa njegovim interesovanjima. Dobar izbor mogu biti – lutkarsko pozorište, kreativne radionice, balet, škole folklora, dečji horovi...

Kako sprečiti preterani, negativni uticaj tehnologije na dete?
Roditelji su ključne figure tokom odrastanja deteta i sasvim je logično da će imati najvažniju ulogu u svemu. Ljubav, briga, zaštita, vaspitavanje deteta – samo su neki od segmenata roditeljstva. Ovaj poslednji – vaspitavanje deteta, uključuje jedan važan pojam koji dolazi iz psihologije, a to je učenje po modelu, gde uloga roditelja nosi najveću odgovornost. Naime, reč je o obliku učenja u kojem osoba koja uči (u ovom slučaju dete) posmatrajući model, uzor (u ovom slučaju roditelji) usvaja određene oblike ponašanja. Najčešće su u pitanju socijalno ponašanje, socijalne veštine, stavovi, određeni sistem vrednosti, predrasude itd.

Kakve veze sve ovo ima sa decom koja mnogo vremena provode uz tehnologiju?

Odgovor na ovo pitanje vrlo je jednostavan: roditelj koji slobodno vreme koristi na društvenim mrežama i ne ispušta telefon i tablet iz ruku direktno daje primer deci. U tom slučaju ni deca neće želeti da slobodno vreme provedu napolju, u parku, na igralištu, već uz neki zabavni sadržaj na uređaju.

Deca i tehnologija

Ne smirujte decu pomoću tehnologije
Još jedan pogrešan korak u roditeljstvu je korišćenje tehnologije u kriznim situacijama. Reč je o onim situacijama kada je dete isuviše nemirno, uznemireno, neprestano plače, naljutilo se na vas ili ne želi da jede. Onda kada dete jednom smirite i umilostivite da bude poslušno i sito pomoću nekog od uređaja, računajte na to da ćete biti prinuđeni da to sve češće činite.

Ovakve situacije se sve češće sreću čak i na javnim mestima, onda kada roditelji crvene od neprijatnosti koje im priređuje njihovo dete. Neretko se dešava da i onda kada roditelji mogu da smire dete na neki drugi, zdraviji način, oni se opredeljuje za onaj lakši – putem tehnologije. Zato, ne koristite nikada tehnologiju da biste oraspoložili i odobrovoljili svog mališana.

izvor:najboljamamanasvetu.com

BabyMed kozmetika za bebe

Dermosens sprej

Karlično postavljena beba: šta buduća mama može da uradi pre porođaja?

Karlično postavljena beba: šta buduća…

Kod malog broja trudnica dešava se to da se beba karli...

Nega nosa kada su prehlađeni

Nega nosa kada su prehlađeni

Nega beba je za svaku mamu u početku misterija. Evo ka...

Loš san pojačava negativno dejstvo kortizola kod dece

Loš san pojačava negativno dejstvo kor…

Istraživači su otkrili da dobar noćni san može ubla...

Rani simptomi trudnoće - Test trudnoća

Rani simptomi trudnoće - Test trudnoća

Bez obzira da li želite zatrudneti ili mislite da ste ...

SLEDEĆI PUT NEMOJTE DA NASEDNETE: 47 najčešćih dečijih laži i izgovora, neka će vas iznenaditi!

SLEDEĆI PUT NEMOJTE DA NASEDNETE: 47 na…

Mali vodič za roditelje kako bi bili spremni. Neke la...

Pranje zubića mora biti navika

Pranje zubića mora biti navika

Mnogi roditelji insistiraju da njihovi mališani svako ...

16 stvari koje možete da radite dok dojite bebu

16 stvari koje možete da radite dok doj…

Kada dojite između vas i vašeg deteta stvara se poseb...

Prof. dr Aleksandra Novakov Mikić: Zdrave trudnice mogu slobodno na putovanje!

Prof. dr Aleksandra Novakov Mikić: Zdra…

Pročitajte savete prof. dr Aleksandre Novakov Mikić z...

Saznajte sve što niste znali pre porođaja

Saznajte sve što niste znali pre porođ…

Šta se dešava sa mojom bebom neposredno nakon njenog ...

Kako pomoći bebi koja se prehladila

Kako pomoći bebi koja se prehladila

U jesenjim i zimskim mesecima najčešći uzrok posete ...

Pobedite zamor u trudnoći uz ove savete

Pobedite zamor u trudnoći uz ove savete

Kada ležite i ništa ne radite ako ste trudni, vaše t...

Sprečite infekcije piše kod dečaka

Sprečite infekcije piše kod dečaka

Infekcija “piše” je jedan od ne tako retkih proble...

Saveti za bezbedno kupanje

Saveti za bezbedno kupanje

Vreme kupanja je zabavno i specijalno vreme koje delite...

Laktacija: Kako povećati količinu mleka

Laktacija: Kako povećati količinu mlek…

Majčino mleko je najsavršenija hrana jer je prilagođ...

Kako ne odustati od dojenja?

Kako ne odustati od dojenja?

Veliki pritisak na majke kojima se govori da moraju da ...

Igre uz koje bebe najbolje uče

Igre uz koje bebe najbolje uče

Za dete je igra veoma ozbiljan posao. Bebe na taj nači...

Uskratite TV do treće godine

Uskratite TV do treće godine

Iako roditelji misle da TV nema uticaja na klince, Amer...

Gušenje

Gušenje

Zbog čega deca počnu da se guše? Gušenje stranim p...

© 2022 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. All Rights Reserved. Web by Chilli media.