decembar 01, 2022

Kako večernji obrok utiče na spavanje kod beba i dece

Za pravilan razvoj mozga i ukupnog nervnog sistema deteta, od izuzetne važnosti je dovoljno dug i kvalitetan san. Potrebno je da beba od šest meseci, uzimajući u obzir dnevni i noćni san, spava 14 do 15 sati.

U ovom periodu beba noću već spava duže bez buđenja, a danju je sve duže budna. Počinje da se smanjuje učestalost dnevnih dremki a vreme im se unekoliko produžava. Ovo je period značajnih promena, gde se bebin rast usporava, a uvećavaju joj se motoričke sposobnosti. Beba sve više uči da lakše koordiniše svojim telom, počinje da guče a sa uvođenjem čvrste hrane počinje da se susreće sa novim ukusima.

S obzirom na ove ogromne životne promene, normalno je da se tokom ovog perioda bebi poremeti san. Intenzitet i frekvencija poremećaja bebinog sna varira od slučaja do slučaja a faktori koji mogu uticati na kvalitet i dužinu bebinog sna su sledeći:

Puzanje – ovo je period kada beba počinje da bude veoma radoznala. Otkrićem novih sposobnosti beba odlaže spavanje ponavljanjem novih interesantnih pokreta.
Strah od odvajanja – bebe postaju svesnije i uznemirene kada se probude i vide da vas nema pored nje.Nicanje zuba – ovo je veoma težak period i za bebe i za roditelje, a bolovi se mogu javiti u bilo kojem periodu dana ili noći.
Obrok neposredno pred spavanje – kao i kod odraslih, spavanje odmah posle jela može da izazove digestivne probleme koji će poremetiti san. Sve u svemu, neophodan je razmazak između obroka i spavanja.

Neudobna odeća za spavanje – prevelika, pretopla ili preuska odeća otežava san.
Previše svetlosti u sobi – i tokom dana je potrebno umanjiti priliv svetlosti koja bebu čak i uprkos pospanosti može držati budnom.
Kada otklonimo gore navedene problema, dobro je i važno držati se rutine. Bebe vole uređen sistem, gde će se tačno znati vreme jela, aktivnosti i spavanja. Takođe, poželjno je napraviti razliku između dnevnog i noćnog spavanja. Pred polazak na dremku ili spavanje, bebu možete primiriti prijatnom muzikom ili pričom, te je tako uvesti u san, malo zatamneti prostoriju tokom dana i slično.

Pored rutine, bebi je potrebno obezbediti namirnice koje uvećavaju količinu melatonina, hormona sna. Namirnice koje pak sadrže amino kiselinu triptofan, podstiču kod bebe lučenje serotonina koji je smiruje. Namirnice koje su bogate triptofanom i melatoninom su:

Ovsena kaša – ne samo da je izuzetno zdrav obrok i za bebe i za odrasle, već predstavlja i bogat izvor melatonina.
Pirinač – lako svarljiva i hranljiva namirnica. Iako sa visokim glikemijskim indeksom (može da prestavlja problem uglavnom za odrasle), studije ukazuju da baš to svojstvo utiče na brže i lakše uvođenje u san.
Banana – voće koje bebe skoro sve bez izuzetka odmah zavole zbog njene mekoće i slatkog ukusa. Banana je ipak mnogo više od slatkiša jer obezbeđuje veću količinu magnezijuma koji podstiče opuštanje mišića. Relaksirana beba naravno lakše i brže zaspi. Pored magnezijuma, banana sadrži i značajnu količinu već pomenutog melatonina i triptofana.
Spanać – namirnica koju će dete nakon dugih ubeđivanja prihvatiti da bi postalo snažno kao Popaj ili Halk. Pored gvožđa, minerala i vitamina, koje naše dete čini zdravim, spanać, kao i ostalo zeleno lisnato povrće je bogato triptofanom, amino kiselinom potrebnom za sintezu proteina.
Višnje – veoma ukusno voće i dobar izvor melatonina. Kada dođe vreme za uvođenje crvenog voća, ne zamenjujte je trešnjom zbog slađeg ukusa. Višnja iako kiselija ima veću količinu melatonina.
Piletina – svakom novom namirnicom koju uvodite u bebinu ishranu, ne samo da obezbeđujete potrebne hranljive materije za njihov razvoj, nego i podstičete razvijanje prihvatanja različitih ukusa.
Leblebija – mahunarka koja se, pored sočiva, preporučuje zbog lakšeg varenja. Pored visokog sadržaja triptofana, sadrži i značajan procenat gvožđa, kalijuma, biljnih vlakana, vitamina K, C i B6.
Mlečni proizvodi – Nakon podoja ili flašice adaptiranog mleka, vaša beba će lako i brzo uleteti u carstvo snova. Kada beba poraste dovoljno da može da joj se u ishranu uvedu i drugi mlečni proizvodi, imaćete širu paletu namirnica koje obezbeđuju dobar san. Mlečni proizvodi se lako kombinuju sa drugim namirnicama, što omogucćva bebi da lakše prihvati nove ukuse.
Da li ste znali da se 90% serotonina stvara u digestivnom sistemu? Zbog toga je važno da crevni sistem funkcioniše pravilno a to će se svakako desiti ako su crevne bakterije u balansu. One će biti u ravnoteži kada im redovno obezbeđujemo hranu u obliku prebiotika, to jest biljnih vlakana.

Najpoznatiji prebiotik je inulin, koji se izdvaja iz cikorije i najsličniji je prebiotiku koji se nalazi u majčinom mleku.

Koji kupovni, gotovi proizvodi za bebe sadrže inulin?
U asortimanu domaćeg brenda Nutrino se nalaze proizvodi koji u sebi sadrže upravo inulin i to su jedini proizvodi na tržištu koji sadrže ovaj prebiotik. Naći ćete ga u Nutrino Mlekcu kao i Nutrino asortimanu suvih žitnih kaša.

Nutrino Mlekce sadrži mleko i žitarice koje daju osećaj sitosti detetu jer su bogate vlaknima. Idealno je za konzumiranje i u kući i u pokretu, može da se upotrebljava odmah ili da se prespe u flašicu. Pogodno je za pred spavanje ili tokom dana.

Nutrino Mlekce je obogaćeno inulinom koji je dobar za imuni sistem i digestivni trakt vašeg deteta jer, kako smo već naveli, pripada grupi prebiotika i stimuliše rast bakterija mlečno kiselinskog vrenja – probiotika. Inulin može povećati apsorpciju kalcijuma u organizmu, pomaže razvoju normalne crevne flore i deluje kao bilo koje biljno vlakno – olakšava probavu.

Osim inulina, videćete da ukusi Mlekca sadrže upravo neke od namirnica koje smo prethodno naveli a koje će pospešiti san, tako možete birati između ukusa: ovas i banana, ovas i keks i pirinčana kaša.

izvor:najbojamamanasvetu.com

BabyMed kozmetika za bebe

Dermosens sprej

Maženja nikad dosta

Maženja nikad dosta

Dovoljan je i kontakt očima ili zagrljaj, pa da se beb...

Grčevi kod beba – infantilne kolike

Grčevi kod beba – infantilne kolike

10 do 30% svih beba na svetu ima kolike, a verovatno je...

Ojačajte imunitet deteta ishranom

Ojačajte imunitet deteta ishranom

Današnja deca su, može se reći, žrtve loše ishrane...

Crvenilo u prevoju vrata

Crvenilo u prevoju vrata

Zašto beba od tri meseca ima povremeno crvenilo u prev...

Kako ih smiriti na javnom mestu

Kako ih smiriti na javnom mestu

Kada se mališani zacene od plača i vrište, roditelji...

Bronhijalna astma kod beba: uzroci i lečenje

Bronhijalna astma kod beba: uzroci i le…

Alergeni koji izazivaju astmu kod beba najčešće poti...

Autizam kod dece

Autizam kod dece

Autizam je razvojni poremećaj gde je narušen razvoj k...

DAJE DETETU DA JEDE PESAK, GRICKA DRVO I LIŽE KAMENJE: Metod ove mame šokirao je javnost, ali ona ima jak razlog za to

DAJE DETETU DA JEDE PESAK, GRICKA DRVO I…

Mlada mama šokirala je korisnike TikToka svojim nekonv...

Najviše beba se rodi u 4 ujutru

Najviše beba se rodi u 4 ujutru

Četiri sata ujutru je najčešće vreme kada se bebe s...

Noćno mokrenje tema na svakom pregledu

Noćno mokrenje tema na svakom pregledu

Pedijatri i nefrolozi predlažu: Na svakom sistematskom...

Mala sprava, velika opsesija

Mala sprava, velika opsesija

Mališani i mobilni telefon: Psihijatri upozoravaju da ...

Koje su štetne hemikalije u proizvodima za negu beba?

Koje su štetne hemikalije u proizvodima…

Vaša beba miriše još lepše nakon kupke, ali dok joj...

Pupčana kila

Pupčana kila

Beba ima 31 dan, svaki put kad se zaplačne “iskoči ...

Mastioditis

Mastioditis

Mastioid (mastoidni nastavak) je onaj koštani “grebe...

Nedoumice u vezi sa dojenjem

Nedoumice u vezi sa dojenjem

Da li smem da pijem alkohol dok dojim? Naravno. Ukolik...

Zašto roditelji mešaju imena dece?

Zašto roditelji mešaju imena dece?

Da li vam se dogodilo da pomešate imena svoje dece i d...

Kako prevazići mucanje?

Kako prevazići mucanje?

Šta je mucanje? Po definiciji mucanje je govorni pore...

Korisni saveti: Izbirljivci i kako im pomoći

Korisni saveti: Izbirljivci i kako im po…

Izbirljivost je vrlo česta pojava na ranom predškolsk...

© 2022 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. All Rights Reserved. Web by Chilli media.