septembar 25, 2022

Šta je adaptacija deteta na vrtić?

Šta je to adaptacija na vrtić? Zašto je ona važna? Da li je uvek vezana samo za vrtić? I samo za dete? Čak i kada znamo odgovore na ova pitanja, često ne uspevamo da se prevaziđemo neke delove adaptacije.

Zašto?

Zato što je adaptacija lični i kompleksan doživljaj novih iskustava kroz koji prolaze dete i svi iz njegove bliže okoline, te nije lako usaglasiti brojne faktore i proći kroz ceo proces bez problema.

Adaptaciju – kao prilagođavanje na nov način života deteta iniciranu polaskom u vrtić, podelila bih na dva segmenta:

REŽIMSKA ADAPTACIJA i
EMOTIVNA ADAPTACIJA.


REŽIMSKA ADAPTACIJA (na vrtić) je skup promena koje se odnose na ustaljeni režim dana deteta. Kad se ustaje, kad se doručkuje, kad se igra, kad se spava, itd.

Verujem da se trudimo svi, ali očigledno je da svi i ne uspevamo uskladiti dnevne obaveze i potrebe deteta, sa ličnim poslovima i željama. Tako da često nailazimo na slučajeve gde deca ne odlaze na spavanje do 23-24h, gde nema doručka jer dete ustaje oko 11h, gde nema popodnevnog spavanja jer je dete kasno ustalo… Sve navedeno automatski predstavlja problem za mališane koji kreću u vrtić.

 Od samog rođenja deteta, pokušajte slediti one ustaljene, odavno usvojene načine i rituale koji daju najbolje rezultate. Treba se pridržavati dosadnog ritma (ustajanje, hranjenje, igra, spavanje…) i režima dana, jer on ne samo da pomaže pri adaptaciji na vrtić, nego vaspitava dete na mnoge načine.

Iako ovaj način života može delovati „tabelarno i šematski“ za mamu, njegova korist je utoliko veća jer će doneti organizaciju i u mamin život, pomoć od neprocenjive vrednosti.

Nekim roditeljima ovakav režim dana baš i ne odgovora jer ne pruža slobodu kretanja, njegovo poštovanje je zlato koje s godinama sve više vredi. Posebno onoga dana kada shvatite da vaše dete može da postigne sve dnevne obaveze na vreme, lako, bez žurbe, organizovano i dobro.

Informišite se. Pitajte druge mame. Pitajte upravu vrtića u koji planirate voditi dete.

Saznajte kakav je režim dana u vrtiću i polako (ako već niste) usklađujte vaše navike u okvir navika vrtića. Polako, dan za danom, pomerajte vaše kazaljke za 15 minuta, ili u vaš dan uvodite sadržaje koji vas čekaju u vrtiću. Nakon izvesnog vremena (u zavisnosti od toga koliko ste bili udaljeni od režima vrtića) stvari će doći na svoje mesto i moći ćete:

lakše da probudite dete;
bez suza da ga dovedete u vrtić;
mirnije savesti da ga ostavite vaspitačima;
s pravom da očekujete rezultate rada vaspitača.


EMOTIVNA ADAPTACIJA (na vrtić) je usklađivanje ustaljenih emocija deteta sa novonastalom situacijom u kojoj se dete našlo. I naravno, onaj teži deo. Onaj deo gde se svet okreće naglavačke, zato što mama nije tu. Zato što je mama ostavila svoju ljubav i otišla. Tako to vide deca.

Kako pomoći deci da se bolje osećaju u toku adaptacije?
Priprema za rešenje ovog problema ima svoju osnovu u građenju poverenja. Dete treba da veruje svojoj mami: da će se vratiti, da će doći po njega, da će ići kući nakon spavanja, da će sve biti u redu. I same znate da se poverenje ne stiče juče za danas. Radite na njemu od samog rođenja deteta, jer će vam biti potrebno na svakoj stepenici odrastanja.

Nemojte nikada lagati i varati svoje dete.
Ni onda kada mislite da to „morate“. Posebno ne ispred vrata sobe u vrtiću i rečima „Mama ide samo nešto da vidi napolju i odmah se vraćam“, „Mama ide u prodavnicu da ti nešto kupi i brzo stižem po tebe“, „Samo se malo poigraš i ideš kući“…

Ne zaboravite da vaše dete veruje vama a ne vaspitačici, ma kako se ona trudila. Dete se oslanja na vaše reči i obećanja. I šta ćemo ako su ona lažna?

Istina koju trebate reći svom detetu biće kao šamar i za njegove i za vaše uši. Znam, proklinjala sam i posao na koji moram da idem, i život, i novac i sve. Zatvoriš vrata, slušaš kako najdraža ljubav plače i pokušavaš da se ne raspadneš. Teško je.

Ali još je teže detetu koje se oslanja na maminu lažne reči. Zato nemojte lagati.

Nažalost, poverenje nije dovoljno i jedino rešenje ovog problema.

Imate dete koje vam veruje da idete na posao, ali i dalje plače?

Jedan od odgovora na ovo pitanje je priprema. Ona podrazumeva niz konstantnih radnji i razgovora tokom određenog vremenskog peroda (od par nedelja do par meseci, zavisi od deteta), pre polaska u vrtić.

U čemu se sastoji priprema za polazak u vrtić?
Evo šta sve možete koristiti kao pripremu za vrtić:

Svakodnevna šetnja do vrtića, uz vesele i šarene priče o životu u njemu. Kada ga dete redovno vidi i ako mu mama priča zanimljive priče o njemu – zainteresovanost mora da se rodi.

Čitanje priča/slikovnica o vrtiću. One su često smešne i zanimljive i u detetovoj prirodi je da želi da se identifikuje sa likovima iz priča.
Vodite dete u vrtić da odvede stariju seku/batu. Na primeru starijeg deteta lako će uočiti pravo stanje stvari: da mama uvek dođe po svoje dete.
Odvajajte se od deteta na sat-dva dnevno, posebno ako ste do tad provodili ceo/svaki dan s njim. Vredi se potruditi i angažovati još neku osobu u ovaj proces, odvesti ga kod drugog deteta na igranje, jer će na taj način dete lakše prihvatiti činjenicu da mama ne može stalno biti s njim.

Takođe…
Upoznajte ga ranije sa vaspitačicom, ako ste u mogućnosti. Neka i pre polaska u vrtić upozna osobu koja će ga čuvati/hraniti/paziti i stekne poverenje koje će mu biti od velike koristi.
Upoznajte ga sa nekim budućim drugarom iz grupe. Biće mu lakše da se adaptira uz poznato drugarsko lice u grupi.
Igrajte se vrtića kod kuće. Iscenirajte situacije, glumite i zabavljajte se. Možda nekom zvuči smešno i previše, ali u dečijoj glavi otvara novu dimenziju ponašanja i življenja.

Obavezno dozvolite detetu da u vrtić ponese svog medu za maženje, omiljeno jastuče ili drugi predmet koji će ga utešiti.
U periodu adaptacije u vrtiću u kojem i vi aktivno učestvujete, slušajte uputstva vaspitačice. Poštujte njihovo mišljenje i onda kada ga smatrate neprimerenim. Jeste da vi poznajete svoje dete najbolje, ali one poznaju decu u grupi najbolje. A to su dve potpuno drugačije situacije.

SVE SAM URADILA, KRENULI SMO, ALI OD REZULTATA – NULA!
Stalno imajte na umu da je adaptacija proces. Proces koji traje i koji moraju učiti i dete i mama. Ne postoji osoba koja je pročitala savete, primenila ih i uživala u dobrim rezultatima. Ne postoji. Svakoga dana adaptacije sledi novi izazov. Uz samo malo volje i znanja, nije nerešiv.

Neka deca se veoma brzo prilagode novom načinu života, rado odlaze u vrtić i bez problema podnose nove navike koje im nudimo.

Neka pak, svoje adaptivne probleme rešavaju mesecima. Neka ih ne reše nikada. Plakanje traje čak i godinama. Retko je, ali i to je u redu, jer nismo svi isti. Bitno je samo da ne brzate sa adaptacijom i ne kažnjavate dete. Ovakva žurba može imati dalekosežne, loše posledice.

Sve zavisi od karaktera deteta, stečenih životnih navika i pripreme za vrtić.

Takođe, jako je važno biti konstantan i redovno voditi dete u vrtić. Učinićete mu samo kontra uslugu ako ga ostavite kod kuće „samo danas“. Konstantnost treba da se ogleda u svim navedenim radnjama koje činite kako biste pomogli vašem mališanu da se bolje adaptira.

Adaptacija je nešto što mora da postoji. I nije pravilo da uvek mora da bude negativna. Ukoliko mislite da će vam biti lakše, pogledajte adaptaciju s praktične strane – ona je posao. Vrlo zahtevan. Posao kojem moramo da se posvetimo maksimalno i ponašamo odgovorno. Jer, kada jednog dana vaše dete krene poletno u vrtić, biće vam više nego drago što je ceo posao – uspeo. Tada počinje višegodišnje uživanje i za dete i za mamu.

A to nam i jeste cilj, zar ne?

izvor:najboljamamanasvetu.com

BabyMed kozmetika za bebe

Dermosens sprej

Mastioditis

Mastioditis

Mastioid (mastoidni nastavak) je onaj koštani “grebe...

Kada beba štuca - da li postoji razlog za brigu i šta nikako ne treba da radite

Kada beba štuca - da li postoji razlog …

Naročito na samom početku, roditelji se mogu zabrinut...

10 stvari koje će mi nedostajati kad prestanem da dojim

10 stvari koje će mi nedostajati kad pr…

Ja sam veoma srećna osoba koja je imala mogućnost da ...

Mleko, jaja i kikiriki u ishrani bebe do prvog rođendana

Mleko, jaja i kikiriki u ishrani bebe do…

Postoji veza između ishrane i razvoja alergija. Ako se...

Ishrana dece kod kandide u crevima

Ishrana dece kod kandide u crevima

Kandida je kod dece kao i kod odraslih normalni stanovn...

Leto, ovih par koraka i ZBOGOM PELENE!

Leto, ovih par koraka i ZBOGOM PELENE!

Mama Helena nudi vam korisne savete iz sopstvenog iskus...

Seks tokom trudnoće

Seks tokom trudnoće

Da biste uživali u seksu važno je znati da vođenje l...

Kako se nositi sa dečijim tantrumima?

Kako se nositi sa dečijim tantrumima?

Dečiji tantrumi ili izlivi besa mogu biti izuzetno iza...

Kako se male boginje prenose?

Kako se male boginje prenose?

Kao i većina drugih infekcija koje izazivaju respirato...

Važno je da bebe spavaju na leđima

Važno je da bebe spavaju na leđima

U Američkoj akademiji pedijatara tvrde da je spavanje ...

Da li beba mora da podrigne posle obroka?

Da li beba mora da podrigne posle obroka…

Zbog čega je podrigivanje važno i da li je neophodno ...

Laktacija: Kako povećati količinu mleka

Laktacija: Kako povećati količinu mlek…

Majčino mleko je najsavršenija hrana jer je prilagođ...

Nega zubića kod beba

Nega zubića kod beba

Kako da sprečim pojavu karijesa? Zdrav režim ishrane...

Proliv kod novorođenčeta

Proliv kod novorođenčeta

Uzroci proliva kod dece su brojni. Među najčešće sp...

Kako učiti decu da se nose sa konfliktima

Kako učiti decu da se nose sa konflikti…

Kada se deca prepiru i svađaju najčešća reakcija od...

Trovanje

Trovanje

Gde deca najčešće dođu u dodir sa otrovima? Oko 90...

Laži koje govorimo sebi PRE nego što postanemo roditelji

Laži koje govorimo sebi PRE nego što p…

Pre nego što sam dobila decu, priznajem, bila sam onaj...

Novine u kontroli trudnoće “NIFTY” ( Non-Invasive Fetal Trisomy Test )

Novine u kontroli trudnoće “NIFTY” …

NIFTY ili NIPT je jedna od novina u otkrivanju hromozom...

© 2022 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. All Rights Reserved. Web by Chilli media.