NOVO OBEĆANJE: 12 meseci staža za punu naknadu na porodiljskom

12 meseci staža za punu naknadu na porodiljskom 12 meseci staža za punu naknadu na porodiljskom Foto: stockvault

Izmene zakona o porodiljskom i trudničkom: Godinu dana staža, buduće mame sa velikim primanjima čeka DOBRA VEST

Buduće mame će pre nego što otvore trudničko bolovanje u radnoj knjižici morati da imaju najmanje godinu dana staža kako bi ostvarile pravo na naknadu u skladu sa zaradom koju su primale, pišu Novosti.

Granica će biti postavljena na 12 meseci izmenama važećeg zakona, koji je propisao da je za puni iznos "bolovanja" neophodno 18 meseci neprekidnog rada.

Još jedna novina, navodi list, povoljna za žene sa visokim primanjima jeste to što će im se prosek na porodiljskom odsustvu obračunavati na osnovu pet prosečnih zarada umesto sadašnjih tri. Tačnije, moći će da prime pet republičkih proseka.

Kako Novosti nezvanično saznaju, ovo su dva predloga izmena Zakona o finanijskoj podršci porodicama sa decom, koji će se naći na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta.

Radna grupa na čijem je čelu bila ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zaključila je da bi izmenama propisa trebalo da budu obuhvaćene mame preduzetnice, one koje su radile kraće od šest meseci i dame koje su ostale u drugom stanju u prvom mesecu radnog staža.

Svakoj trećoj mami spornim Zakonom umanjena zarada

Informacije od javnog značaja do kojih je roditeljski portal Bebac došao, potvrđuju da je veliki broj mama oštećeno primenom novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Podsećamo, od stupanja na snagu spornog Zakona, roditeljski portal Bebac apeluje na nadležne kako bi nepravda učinjena trudnicama bila ispravljena.

Đukić Dejanović za Novosti: Insistriraću da izmenama bude obuhvaćen što veći broj oštećenih

- Insistiraću da izmenama zakona bude obuhvaćen što veći broj oštećenih, jer mislim da je to jedino pravedno rešenje. Poboljšanje će zavisiti od mogućnosti budžeta - rekla je Đukić Dejanović za današnje "Novosti".

Izvor: Večernje novosti

© 2023 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. Web by Chilli media