jul 28, 2021

Nekada je mimika upozorenje: Šta nam govori izraz bebinog lica?

Nekada je mimika upozorenje: Šta nam govori izraz bebinog lica? Nekada je mimika upozorenje: Šta nam govori izraz bebinog lica? Foto: Shutterstock

Nekada bezazleni pokreti bebe mogu ličiti na određenu opasnost ili deformitet. Pogledajte šta vam to maleno lice poručuje.
Mimika deteta može, već u prvim danima njegovog života, da otkrije mnoge stvari vezane za zdravlje organizma i nervnog sistema.
Mimika je oblik izražavanja emocija pomoću mišića lica, a samim tim i pomoćno sredstvo komunikacije među ljudima. Po pravilu se svako dete rađa sa funkcionalnom mimikom, ali ona nije toliko izražena u prvim mesecima detetovog života.
Dete može da otvara i zatvara oči, može da se mršti, da podiže obrve, da otvara usta, zeva, da se nesvesno smeje i određeno vreme može da fiksira pogled u nekom smeru. U stanju potpunog spokoja i zadovoljstva, lice novorođenčeta rođenog u terminu, najčešće je smireno, a svako nezadovoljstvo dete pokazuje grimasama tokom plakanja.

Važnost komunikacije s detetom

Sve dok centralni nervni sistem ne usavrši svoje funkcije, mimiku lica deteta pokretaće neskladni, primitivni refleksi. Kako se nervni sistem bude razvijao, urođeni refleksi će se polako gubiti, a zameniće ih iskustva koja nauče iz okoline. Obično taj proces započne između 2. i 4. meseca, kad se pojavljuje prva svesna bebina mimika. Prvu komunikaciju i mimiku dete će naučiti iz svoje bliske okoline, iz kontakata sa roditeljima, bakom, dekom, braćom ili sestrama. Beba će uz pomoć emocija, dodira i govora (zvukova) početi da reaguje svesno i da usavršava mimiku.

Izrazi lica novorođenčeta

Nekada mame znaju da se zabrinu gledajući lice svoje bebe. Najčešće su to bezazlene stvari i sitnice, ali ukoliko želite da razumete šta beba svojom mimikom želi da vam kaže, počnite više da obraćate pažnju na njene grimase i počnite da razvijate bolju komunikaciju sa detetom.

Bebine reakcije i mimika moraju da budu simetrične na obe strane lica. Ukoliko primetite da beba dok plače jednu obrvu podiže, jednu stranu usta ili obraz takođe, to je siguran znak da morate da odvedete dete kod lekara na pregled.

Kako izgledaju zdrave oči?

Kod zdravog deteta rođenog u terminu oči su jasne, rožnjače su prozračne, šarenice okrugle i beba ih jednako promera, a beonjače imaju lagani plavkasto-sivi odsjaj. Mnoga tek rođena deca imaju otečene kapke, ali se to nakon nekoliko dana povlači.

Ukoliko se oči zacrvene, kapci i podočnjaci ponovo počnu da otiču ili iz očiju počne da curi sekret, najbolje bi bilo da se posavetujete sa pedijatrom. Takvi simptomi upućuju na bakterijske ili virusne infekcije.

Šta sve može da vas zbunjuje u vezi sa mimikom beba?

- Nistagmus: To predstvalja nekontrolisano ritmično pomeranje oka, bilo da je ono horizontalno ili vertikalno. Kod ove pojave dete ne može da fiksira pogled u jednu tačku, što za posledicu ima problem sa zastojem u razvoju oka. Naime, deca se po pravilu rađaju s neizoštrenim vidom, ne vide jasno predmete te ih i ne fokusiraju. Ipak, oko prvog meseca života beba bi već trebalo da pogledom prati igračku i da fiksira pogled na nju. Uzrok stalnog nistagmusa ili onog koji se pojavljuje povremeno (i traje 20 sekundi) može biti urođeni problem u centralnom nervnom sistemu, posledica porođajne traume ili bolesti oka.

- Ptoza kapka: Reč je o poremećaju pri kojem se detetovi kapci ne otvaraju u potpunosti. Uzroci te pojave mogu biti brojni: od poremećaja u vezi sa živcima i mišićima oka, gubitka funkcije mišića koji pokreću oko zbog porođajnih trauma, do urođenih anomalija oka i slično. U ovakvoj situaciji potreban je hiruški zahvat, čija hitnost zavisi od strupnja ptoze. Ukoliko kapak prekriva zenicu, to narušava funkciju vida, što može uzrokovati razvoj razrokosti. U toj je situaciji potrebna operacija. U suprotnom, ako se oko i vid ne narušavaju, tada se operacija može i odložiti.

- Lagoftalmus: To je nemogućnost potpunog zatvaranja kapka, odnosno oka. Uzroci nastanka su različiti, ali najčešće je reč o porođajnim traumama pri kojim je došlo do oštećenja živca lica (nervus facialis) ili glavnog živca oka. Posledice mogu biti suvoća i distrofija rožnjače.

- Bebina usta: Ponekad grimase usta mogu zabrinuti roditelje. Kako najbolje reagovati kada dete pokuša da sisa svoj jezik? Često je to deo normalnog istraživanja sopstvenog tela, usne duplje, jezika i usana. Veće bebe mogu jezikom da izražavaju emocije, želje ili da pozivaju na komunikaciju. Ipak ukoliko dete konstantno nešto radi jezikom, čak i dok miruje, to može ukazivati na gljivice u njegovoj usnoj šupljini ili poremećaje u radu štitne žlezde. Obratite se pedijatru.

- Treskanje podbratka ili udova: Do neartikulisanog pomeranja brade ili udova dolazi zbog nezrelosti nervnog centra i živaca koji su zaduženi za pokret ili pak povećanje količine adrenalina u krvi deteta zbog stresa prilikom porođaja. Ukoliko se ova pojava javi kasnije, oko trećeg meseca života (i kasnije), to je već alarm za uzbunu i treba se obratiti lekaru.

Postoji još mnogo pojava i neobičnih grimasa kod dece koje izazivaju zabrinutost roditelja. Većina ovih signala predstavljaju prolaznu fazu i normalan proces razvoja. Ipak, ne treba ih zanemarivati i treba voditi računa da do problema ne dođe. Veoma je važno, ukoliko bilo šta sumnjivo primetite, da se obratite lekaru, jer će vam on dati najbolje smernice i upute.

Izvor: www.yumama.com

 

BabyMed kozmetika za bebe

Dermosens sprej

Kad bakin gen unese konfuziju

Kad bakin gen unese konfuziju

Ponekad niski roditelji imaju izrazito visoko dete, a c...

'Ako imaš vezu za ginekologiju, nemaš je za neonatologiju' - iskustvo jedne mame posle porođaja

'Ako imaš vezu za ginekologiju, nemaš …

'Beba je dobila konjuktivitis koji je trajao danima i d...

Sestra je životna privilegija

Sestra je životna privilegija

U detinjstvu se uglavnom svađaju, zbližavaju se u pub...

10 Pravila za kašice

10 Pravila za kašice

Od šestog do osmog meseca hrana treba biti mekana, pa ...

Kako razlikovati bronhitis od prehlade i gripa + saveti za umirivanje kašlja

Kako razlikovati bronhitis od prehlade i…

Upala pluća najčešće se javlja kao komplikacija pre...

Kako izabrati letnju obuću za decu

Kako izabrati letnju obuću za decu

Obuća ima pre svega funkciju zaštite stopala od povre...

Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu

Puštanje bebe da plače protivi se rodi…

Roditelji imaju podeljen stav o ovoj temi. Šta je ispr...

Dojite svoje bebe jer to čuva i vas i njih

Dojite svoje bebe jer to čuva i vas i n…

Majčino mleko sadrži pojedine elemente šećera koji ...

Problemi sa nicanjem prvih zubića

Problemi sa nicanjem prvih zubića

Kod većine beba nicanje mlečnih zuba prolazi bez bilo...

Posekotine

Posekotine

Kada se deca poseku? Posekotine su jedna od najčešć...

Saveti babice: Tretman temenjače

Saveti babice: Tretman temenjače

Drage mame i tate, Ukoliko je ovo Vase prvo roditeljst...

PISMO MAJKE KOJE JE ZAPALILO INTERNET: Pitam se ko će ovo ništa da radi kad se porodiljsko završilo?

PISMO MAJKE KOJE JE ZAPALILO INTERNET: P…

Koliko puta ste čekale muža sa ručkom i osmehom kad ...

Kako da smirite dete koje vrišti

Kako da smirite dete koje vrišti

Vrištanje, histeričan plač i potpuno nekontrolisano ...

Mamin i tatin saveznik: Televizija može 'naterati' decu da se zdravo hrane

Mamin i tatin saveznik: Televizija može…

Naučnici su u okviru jedne studije pokazali da emisije...

Prehlada kod dece

Prehlada kod dece

Nos curi, dete kija, a neretko se i zakašlje. Temperat...

Podstaknite intelektualni razvoj kod dece jer je to put ka uspešnosti

Podstaknite intelektualni razvoj kod dec…

Šta roditelji mogu da učine da deca izrastu u sigurne...

Kupanje bebe - korak po korak

Kupanje bebe - korak po korak

1. Operite ruke i kadicu pre kupanja bebe. 2. Sipajte ...

Ultrazvuk - gde je granica?

Ultrazvuk - gde je granica?

Broj ultrazvučnih pregleda tokom trudnoće često prev...

© 2020 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. All Rights Reserved. Web by Chilli media.