Očevi kroz istoriju ravnopravniji u 19. veku nego danas?

Foto: Andrew Blight/Flickr.com Foto: Andrew Blight/Flickr.com

Šta znači biti otac? Kako su očevi postupali prema deci u poslednjih 150 godina i kako se razvijao njihov sopstveni stav i stav društva prema očinstvu?

Jergen Lorencen je profesor rodnih studija i, kako sam kaže, jedini naučnik koji se bavi muškim studijama u Norveškoj, a možda i u Evropi.

I kod nas, u organizaciji Skandinavskog kutka, Lorencen je održao predavanje pod nazivom „Očevi kroz istoriju“. Ovo predavanje sadrži mnoga mala i velika iznenađenja i potvrde postojećih stavova o ulozi oca u porodici. Ono pruža dobru osnovu za razumevanje toga zašto su očevi danas takvi kakvi su i kako se uloga oca u porodici menjala kroz vekove.

Lorencen iznosi pretpostavku da su muškarci i žene u 19. veku u mnogim oblastima bili ravnopravniji,nego u 20. i dalje objašnjava kako tokom 20. veka dolazi do promene i otac se gotovo u potpunosti uklanja iz domaćinstva.

U svom predavanju on će objasniti zašto je kritičan prema idealizaciji 1pedesetih godina kao vremena stabilnosti i harmonije, zašto su mladići koji su odrastali sedamdesetih i osamdesetih godina emotivno distancirani, kao i u čemu je sličnost između očeva 19. veka i feministkinja iz sedamdesetih. On će takođe govoriti i op razvoju uloge oca u savremenom društvu, kao i o problematici modernih porodičnih rešenja, poput porodiljskog odsustva za muškarce.

Jergen Lorencen je profesor rodnih studija, predsednik Fondacije Heda (Hedda Foundation), kao i producent u kući Integral film AS. Lorencen je učestvovao u mnogim projektima u svojim stručnim oblastima. Priznat je kao jedan od najvažnijih naučnika koji se bave istaživanjem muškaraca i muževnosti na svetu. Mnogo je pisao o muškarcima i muževnosti za različite medije u Norveškoj i inostranstvu i, između ostalog, objavio sledeće knjige: Muževnost: pogled na muškarce u književnosti i filmu (2004.), Muškarci u nordijskim zemljama (2008.) i Istorija očeva u Norveškoj (2012.). Takođe je producirao nekoliko dokumentarnih filmova.

© 2023 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. Web by Chilli media