jun 25, 2022

Vežbe disanja u trudnoći i na porođaju

Za uspešno sproveden porođaj neophodna je potpuna saradnja sa jedne strane trudnice a sa druge lekara i babice u porodilištu. Dobro pripremljena trudnica upoznata sa tokom porođaja sve vreme primenjuje uvežbane tehnike disanja i relaksaciju i tako obezbeđuje nesmetano napredovanje u porođaju. Disanje ima višestruk značaj i kada se pravilno primenjuje u mnogome pomaže i ženi i bebi u svim fazama porođaja.

U disanju učestvuje disajna muskulatura, međurebarni mišići, trbušni i dijafragma. Sastoji se iz dva akta, udisaja (inspiracije) i izdisaja (ekspiracije). Pri udisaju pluća se pune vazduhom, dolazi do širenja rebara uz pomoć međurebarnih mišića dok se dijafragma spušta na dole. Prilikom izdisaja dijafragma se podiže, rebra se spuštaju i trbušni zid uvlači kontrakcijama trbušnih mišića.

Izdisaj (ekspiracija) je pasivan akt i odvija se sve dok se ne izjednači pritisak preostalog vazduha u plućima i spoljašnjeg (atmosferskog) pritiska. Pri tom ostaje određena količina rezervnog vazduha u plućima. Da bi se i on izbacio potrebno je angažovanje trbušnih mišića istih koji se angažuju u fazi istiskivanja bebe. Za vreme aktivne faze izdisaja spuštaju se rebra i dolazi do bočnog pritiska trbušnih mišića na matericu što žena treba da uoči i jasno razlikuje od vertikalnog pritiska koji potiče od dijfragme u prvoj pasivnoj fazi. Uvežbavanje disanja omogućava da se oseti rad ovih mišića i tačno odredi njihov položaj kako bi za vreme porođaja trudnica mogla da upravlja njihovim radom.

Vežbe disanja
Uvežbavanje disanja u trudnoći sprovodi se u ležećem položaju na leđima sa savijenim kolenima i uzglavljem pod uglom od 45 stepeni. Nakon dubokog udisaja na nos sledi izdisaj na usta najpre spontano, a zatim produženo skupljenim ustima kako bi se izbacilo još 2-2,5 litara zaostalog vazduha iz pluća.

Ovo se izvodi kontrakcijama trbušnih mišića. Pri izvođenju vežbi disanja potrebno je da trudnica oseti mišiće koji učestvuju, pri udisaju kako dijafragma potiskuje matericu na dole, u prvoj fazi izdisaja relaksaciju jer se dijafragma podiže, a pri aktivnom izdisaju kontrakciju trbušnih mišića koji bočno pritiskaju matericu. Ovde je bitno da se napravi razlika između vertikalnog pritiska dijafragme i bočnog pritiska trbušnih mišića.

Vežbe disanja se sprovode tri puta dnevno po 3-5 min i pored tehnika disanja treba uvežbavati promenu ritma kako bi se trudnica pripremila za porođaj.


Tehnike disanja
Lagano i duboko disanje – primenjuje se na početku porođaja kada se osećaju kontrakcije materice. Dok uvežbavate ovaj tip disanja ležite na leđima sa savijenim kolenima i uzglavljem pod uglom od 45 stepeni. Udišete na nos i izdišete na usta do 1 min, ponavljate ovo nekoliko puta.

Ubrzano i površno disanje – primenjuje se kada grlić počne da se otvara sve više, odnosno kada se pojača intezitet kontrakcija. Uvežbava se u istom položaju, najpre duboko udahnete kroz nos i izdahnete na usta i pri sledećem udisaju počinjete da diše brzo i površno samo na usta do 1 min i na kraju završavate sa dubokim udisajem i izdisajem. Nakon odmora od 1-2 min ponavljate vežbu nekoliko puta.

Disanje u prelaznoj fazi porođaja kada se mešaju kontrakcije i osećaj napinjanja – isto je kao u prethodnoj fazi sa 2-3 forsirana duboka izdisaja. Uvežbava se najpre na leđima, a kasnije na boku naizmenično.

Saveti lekara tokom porođaja
Da bi napinjanje bilo efikasno u fazi istiskivanja bebe lekar ili babica će vam reći kada da se napnete. Tada je potrebno da duboko udahne i izdahne vazduh, ponovo da duboko udahne da bi se dijafragma spustila dole i vršila pritisak odozgo na matericu, da zadržite vazduh u plućima što duže i u položaju sa savijenom glavom i bradom prema grudima odigne malo trup od podloge i povijete ramena, kontrahujete trbušne mišiće u trenutku kada osetite da vas najviše napinje i prestane sa napinjanjem istovremeno sa završetkom napona.

Pred porođaj

U pauzama diše normalno, u nekim porodilištima porodiljama se tada daje da udišu kiseonik preko maske. Na ponovno javljanje kontrakcije ponavlja se isti postupak. Kada tokom napinjanja u određenom trenutku lekar ili babica traže da prestane sa napinjanjm neophodno je da to uradi jer bi u protivnom moglo da dođe do cepanja međice, što se na žalost često dešava nepripremljenim trudnicama jer ih ovaj nalog zbuni i uplaši pa nastave i dalje da se napinju. U tom trenutku treba započeti sa brzim i površnim disanjem (dahtanjem) jer će to dovesti do podizanja dijafragme sa dna materice i trbušna muskulatura ostaje bez oslonca pa se smanjuje pritisak na matericu i tako se štiti međica.

Uspeh porođaja u mnogome zavisi od angažovanja porodilje u ovoj fazi, ukoliko se bolje napinje ova faza će kraće trajati a i dete će manje biti izliženo patnji prolaska kroz porođajni kanal.

Uvežbavanjem tipova disanja tokom trudnoće stiče se automatizam u njihovom izvođenju što olakšava primenu u porođaju.

izvor:najboljamamanasvetu.com

 

BabyMed kozmetika za bebe

Dermosens sprej

Bezbedan položaj za spavanje odojčadi

Bezbedan položaj za spavanje odojčadi

Nebezbedan položaj bebe u krevetiću i posteljina kao ...

'Vau, kolika beba': Lepo iskustvo jedne mlade mame sa porođaja

'Vau, kolika beba': Lepo iskustvo jedne …

"Kada sam se skroz otvorila, pitala sam doktora da li ...

KAKO DA USPOSTAVITE RUTINU SA BEBOM OD SAMO 7 DANA: U ovom položaju treba da spava, a kod hranjenja su važne 3 stvari!

KAKO DA USPOSTAVITE RUTINU SA BEBOM OD S…

Kada beba tek stigne na svet, vrlo je teško postići b...

Šta je mastitis?

Šta je mastitis?

Mastitis je upala tkiva dojke. Do upale može doći zbo...

Da li beba sme da spava sa cuclom u ustima?

Da li beba sme da spava sa cuclom u usti…

Spavanje sa dudom u ustima ima svoje dobre i loše stra...

Uticaj popodnevne dremke na noćno spavanje

Uticaj popodnevne dremke na noćno spava…

Popodnevna dremka, jedna tako omiljena stvar u životu ...

Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu

Puštanje bebe da plače protivi se rodi…

Roditelji imaju podeljen stav o ovoj temi. Šta je ispr...

Bruh (kila) kod dece i beba

Bruh (kila) kod dece i beba

Neke mame u prvim nedeljama života svoje bebe, priliko...

Razvoj bebe od šest meseci do godinu dana

Razvoj bebe od šest meseci do godinu da…

Šest meseci predstavljaju navršenu polovinu ove tolik...

Kako da sačuvate vid svoje dece

Kako da sačuvate vid svoje dece

Sve više dece ima problem s vidom, što je posledica g...

Glava novorođenčeta

Glava novorođenčeta

Put kroz porođajni kanal može razne stavri napraviti ...

Kako iznenaditi novopečene roditelje - pokloni koji će ih oduševiti

Kako iznenaditi novopečene roditelje - …

Kada porodica dobije novog člana, čitav svet počinje...

Početak trudnoće - Odgovori na najvažnija pitanja

Početak trudnoće - Odgovori na najvaž…

Test na trudnoću je pozitivan – no istodobno s rados...

Problematični treći krajnik

Problematični treći krajnik

Da li je potrebno vaditi treći krajnik, kada skoro svi...

Fimoza. Šta je i kako je prepoznati.

Fimoza. Šta je i kako je prepoznati.

Ima mnogo latinskih reči koje mi, roditelji, ne razume...

Saveti za uspešno dojenje

Saveti za uspešno dojenje

Majčino mleko je najsavršenija hrana koja je u potpun...

Povišena i visoka temperatura

Povišena i visoka temperatura

Visoka temperatura kod beba i dece Iako se većina rod...

Koliko je bitna ishrana tokom dojenja?

Koliko je bitna ishrana tokom dojenja?

Da li treba da jedem više tokom dojenja? Nema potrebe...

© 2020 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. All Rights Reserved. Web by Chilli media.