oktobar 24, 2020

Dojenje i najčešći problemi prilikom dojenja

Foto: Blinzel/flickr Foto: Blinzel/flickr

Dojenje – najprirodnija stvar, ali ne ide uvek glatko… U eri povratka majčinom mleku, uprkos jasnim preporukama najuticajnijih pedijatrijskih udruženja, statistika je poražavajuća – svega 35% beba imalo je priliku da se u bilo kom periodu života ( najčešće vrlo kratkom ) hrani isključivo majčinim mlekom. Zašto je to tako?

Za uspešno dojenje korisno je da još tokom trudnoće saznate što više o značaju i prednostima dojenja. No, razmišljali vi o tome ili ne, vaše telo se priprema za dojenje, dolazi do uvećanja dojki zbog razvoja mlečnih žlezda i povećanog protoka krvi. Važno je da znate da veličina dojki nije povezana sa sposobnošću da dojite, tj. veće dojke ne znače više mleka, i obrnuto.

Koliko god naporno zvučalo, šansu za najbolji početak imaćete ukoliko se porodite u jednom od porodilišta koja su „baby friendly“, gde će beba biti pored vas već 2-3 sata nakon porođaja ( idealno bi bilo da prvi podoj bude već u prvom satu života, ali to je retko izvodljivo u našim porodilištima ). Sisanje je kod zdravog novorođenčeta refleksna radnja, koja se uspostavlja do 32.nedelje trudnoće. To nikako ne znači da se beba rađa „naučena“, potrebno je malo treninga i bebi i novopečenoj mami.

Novorođenče se doji na zahtev, tj. kada god zatraži. Pogrešno je uobročavati bebu u prvim nedeljama života, jer je sve do drugog meseca života ritam obroka nepravilan, nekada na četiri sata, a nekada i na sat vremena.

Trajanje podoja je vrlo različito i strogo individualno – nekim bebama je i u prvim danima dovoljno 10-15 minuta, a drugim može biti potrebno i po 45-50 minuta. Podoji mogu različito trajati i kod jedne iste bebe ( pa ni naš obrok ne traje uvek isto! ). Vrlo je važno da pustite bebu da sama odredi trajanje podoja, naročito kada već počne da se stvara tzv. zrelo mleko, čiji sastav nije isti na početku i pred kraj podoja. Prvo se stvara vodeno, prednje mleko, a zatim kremasto, masnije, zadnje mleko, koje bebi daje osećaj sitosti.

Kako ćete znati da li je beba pravilno uhvatila dojku?

Bebina usta su široko otvorena ( kao da zeva ), a usne izvrnute upolje;
Beba je ustima obuhvatila najveći deo areole ( tamni krug oko bradavice ) koji može, bradavica je duboko u ustima;
Sisanje je ritmično, snažno, sa kraćim pauzama;
Kada se poveća količina mleka čuje se kako beba guta;
Nakon nekoliko prvih gutljaja bradavica nije bolna ( nelagodnost koja se često javlja na početku podoja nije ista kod svih žena, opisuje se kao da vas mnoštvo iglica bocka u predelu bradavice; obično traje oko minut ili kraće, i svakim danom je osetno manja; najčešće potpuno nestaje nakon dve nedelje ).
Vaša beba može preferirati jednu dojku u odnosu na drugu, ali vi ipak treba da joj nudite obe dojke naizmenično.

Najčešći problemi prilikom dojenja

1. U prvim danima nakon porođaja većina žena iskusi bolnu i neprijatnu pojavu – ragade, pukotine u nežnoj koži bradavice. Iako prilično bolne, ragade brzo zarastaju, dovoljno je da „preskočite“ jedan podoj sa te dojke (duži prekid dojenja vam nikako neće pomoći). Nakon nekoliko dana aktivnog dojenja, kada vaša beba i vi dobro uvežbate pravilno hvatanje dojke, a nežna koža areole i bradavice malo ogrube, ragade će same prestati da se pojavljuju. Za negu se preporučuje utrljavanje sopstvenog kolostruma ili mleka, a zatim sušenje bradavice na vazduhu. Osim što hidrira i „podmazuje“, mleko(a naročito kolostrum) sadrži i antitela koja sprečavaju razvoj infekcije (jer svaka ranica je ulazno mesto za infekciju!). Treba izbegavati pranje dojki sapunom, jer to isušuje kožu, čineći je podložnijom povredi. Ukoliko se pojavi blago krvarenje iz ragada, to neće smetati vašoj bebi, možete nastaviti sa podojima, ali možete očekivati da, kada vaša beba „bljucne“, mleko izgleda kao čokoladno mleko, zbog male količine krvi koja je u bebinom želucu potamnela. Ako beba bljucne neposredno nakon podoja, mleko može sadržati i primese sveže krvi. Sve dok postoji jasna uzročno-posledična povezanost – vi imate ragadu koja krvari, beba bljucka sa primesama krvi ( mala količina krvi! ), razloga za brigu nema.

2. Ukoliko bol traje tokom celog podoja, iako je beba pravilno obuhvatila bradavicu, moguće je da imate neki problem sa kožom u predelu bradavice i areole, pa bi najbolje bilo da se obratite dermatologu. Najčešće se radi o gljivičnoj infekciji, uzročnik je iz roda Candida, inače normalni stanovnik kože i sluzokože, koji se samo malo „oteo kontroli“. Bradavica može biti crvenkasta i sjajna, ali može delovati potpuno normalno. Prilikom dojenja javlja se jak bol u vidu bockanja u predelu bradavice, koji se širi ka leđima. Često beba ima gljivičnu infekciju usne duplje, tzv. soor (bele naslage u usnoj duplji, koje se ne mogu ukloniti), ili u pregibima. Ponekad je prisutna i vaginalna kandidijaza kod mame. Lečenje podrazumeva primenu antigljivičnih preparata, i to masti, kapi ili tableta, u zavisnosti od lokalizacije promena.

3. Dojke mogu biti bolne i zbog „prepunjenosti“, koja se često javlja i u prvim danima nakon porođaja. Najbolji „lek“ je redovno dojenje na zahtev novorođenčeta, što će vremenom dovesti do usklađivanja bebinih potreba i količine mleka koje se stvara. Nekada dojke mogu biti toliko prepunjene, da poprimaju oblik lopte, bebi postaje zaista teško da pravilno uhvati bradavicu, a majci bolno. U takvoj situaciji može vam pomoći tuširanje mlakom vodom ili stavljanje toplih obloga pred podoj, kao i istiskivanje male količine mleka kako biste razmekšali dojku. Ukoliko je otok veliki, između podoja mogu se primeniti i hladne obloge. Trudite se da menjate položaje u kojima dojite, kako bi se svi delovi dojke ravnomerno praznili. Blagom masažom dojke u toku podoja, u smeru od periferije ka areoli, potpomoći ćete isticanje mleka.

dojenjeUkoliko uprkos svim preduzetim merama u grudima zaostane previše mleka, možete se izmlazati ručno ili uz pomoć pumpice i višak mleka čuvati u zamrzivaču do 6 meseci, ili, još bolje, donirati za banku mleka pri „Institutu za neonatologiju“ u Beogradu (ova, najplemenitija banka, namenjena je prevremeno rođenim bebama koje borave u ovoj ustanovi, jer one najčešće nemaju majčino mleko na raspolaganju, a za njih je prirodna ishrana od izuzetnog značaja).

4. Ukoliko vam se začepi mlečni kanal, napipaćete čvorić koji je izrazito bolan na dodir, a koža iznad može biti crvena. Ovo je savršena podloga za razvoj infekcije, zato morate primeniti iste mere kao i u slučaju prepunjenosti dojki: najbitniji su redovni podoji, zatim menjanje položaja pri dojenju, stavljanje toplih i hladnih obloga naizmenično, kao i pražnjenje dojki uz blagu masažu tkiva oko čvorića u smeru ka areoli, sve dok čvorić ne nestane. Ako je prisutan i nakon nekoliko dana, uvećava se i postaje sve bolniji, a koža sve crvenija, kao i ako dobijete povišenu temperaturu, obavezno se javite svom lekaru. Za sprečavanje začepljenja mlečnih kanalića bitno je i da ne nosite veš i majice koje vas stežu.

5. Ukoliko se iz dela dojke slabije prazni mleko, vrlo lako se može razviti infekcija koje se plaši svaka porodilja – mastitis. Uzročnici su najčešće bakterije koje se mogu naći na koži ( Staphylococcus aureus ), a manifestuje se otokom, bolom i crvenilom, koji su često praćeni povišenom temperaturom. Terapiju određuje lekar nakon pregleda, a sastoji se od antibiotika, lekova protiv bolova ( ukoliko je potrebno ), kao i toplih obloga. Ovde moramo podvući da je pogrešno prekinuti sa podojima, naprotiv, jedna od osnovnih terapijskih mera jesu što češći podoji i to sa obe dojke. Dojenje neće naškoditi vašoj bebi ( kao ni antibiotik koji vam je prepisan ), a vama će samo pomoći, dojka će se bolje drenirati ( nema bolje pumpice za izmlazanje od bebe ), čime će se sprečiti širenje infekcije i ubrzati izlečenje.

Ukoliko vas i zadesi neki od ovih problema, ma koliko neprijatan on bio, u najtežem trenutku setite se kako je vaša beba iz sigurnosti i topline vaše materice došla na ovaj bučan i blještav svet, pun novina, u kome joj je jedino poznato – vaša toplina. Držeći je u naručju i hraneći njeno telo neprikosnovenom hranom, pomažete joj da shvati da je voljena i zaštićena dok se prilagođava novom okruženju.

Dr. Ivana Veljić

BabyMed kozmetika za bebe

Dermosens sprej

Gušenje

Gušenje

Zbog čega deca počnu da se guše? Gušenje stranim p...

Logopedska radionica: Vežbe za finu motoriku i razvijanje koncentracije kod dece

Logopedska radionica: Vežbe za finu mot…

Aktivnosti koje vam predstavljamo su korisne za usvajan...

Šta kad dete neće da jede?

Šta kad dete neće da jede?

Odbijanje hrane i razni prohtevi su normalne faze, ali ...

Teškoće u govoru

Teškoće u govoru

Uzrok zamuckivanja nije dovoljno jasan, mada se zna da ...

Iscrpljena mama otkriva: šta se krije iza čestog bebinog buđenja tokom noći

Iscrpljena mama otkriva: šta se krije i…

Svaka mama se barem jednom zapitala u čemu greši i zb...

Rađanje deteta posle 30. može da ima i neke prednosti za majku i bebu

Rađanje deteta posle 30. može da ima i…

Saznanje da vam biološki sat otkucava može da bude za...

Kako se uzima probiotik?

Kako se uzima probiotik?

Probiotici doprinose zdravlju organa za varenje i pravi...

Bakterije su svuda oko nas - 5 najprljavijih stvari koje beba svakodnevno dodiruje

Bakterije su svuda oko nas - 5 najprljav…

Koliko god se roditelji trudili da održavaju higijenu ...

10 razloga zašto biste trebale uživati u svakoj sekundi trudnoće

10 razloga zašto biste trebale uživati…

Iako se pri pomisli na trudnoću prvo misli na mučnine...

Žitarice i sok od šljiva obavezni u ishrani

Žitarice i sok od šljiva obavezni u is…

Kako da pomognete detetu kada ima problem sa varenjemUk...

Istraživanje: Kako bebe promene tate

Istraživanje: Kako bebe promene tate

Poznato je da se po rođenju deteta u telu i mozgu majk...

Dojenje: nega bradavica

Dojenje: nega bradavica

Neprijatno iskustvo bolnih bradavica bi sve mame volele...

Laktacija: Kako povećati količinu mleka

Laktacija: Kako povećati količinu mlek…

Majčino mleko je najsavršenija hrana jer je prilagođ...

6 najčešćih razloga zbog kojih deca loše spavaju

6 najčešćih razloga zbog kojih deca l…

Neispavanost i iscrpljenost su česti problemi roditelj...

Napad plača na javnom mestu

Napad plača na javnom mestu

Kada beba počne da plače na javnom mestu roditelji, u...

Šta je multimix princip formiranja obroka za bebu?

Šta je multimix princip formiranja obro…

Ovo je metoda kombinovanja hrane koja nas uči da kombi...

Zubić vila

Zubić vila

Doletjela je sinoć. Nijesam ni ja uspjela da je vidim...

U stomaku reaguju na glasove

U stomaku reaguju na glasove

Bebe još u stomaku reaguju na govor, pa se čak nasme...

© 2020 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. All Rights Reserved. Web by Chilli media.