KOJA SE TELESNA TEMPERATURA SMATRA NORMALNOM U RANOJ TRUDNOĆI? Ako traje duže od ovog vremena, HITNO KOD LEKARA!

Koja se telesna temperatura u ranoj trudnoći smatra normalnom? Groznica kod buduće majke može da izazove pobačaj, tako da je važno da zna kada i na koji način je bezbedno da snizi temperaturu.

Zašto se telesna temperatura povećava tokom rane trudnoće?

Telesna temperatura od 36,6 stepeni C smatra se normom samo uslovno. U stvari, normalnim vrednostima kod zdrave osobe se smatra ako je između 35,2 i 37,2 stepeni C. U prvom tromesečju trudnoće, temperatura može biti i viša i to je zbog povećane proizvodnje progesterona, hormona koji pomaže nošenje fetusa.

Normalna telesna temperatura tokom rane trudnoće je do 37,4 stepeni.

Znak za alarm u trudnoći je temperatura koja je iznad 37,4 stepeni C i koja traje nekoliko dana (tri dana). Osim toga, postoje i drugi znakovi koji ukazuju da se hitno treba obratiti lekaru:

bol u donjem delu stomaka, u donjem delu leđa;
bledilo kože;
krvarenje iz vagine;
vrtoglavica, slabost;
curenje iz nosa, kašalj, bol u grlu;
bolno mokrenje;
često povraćanje i bol u stomaku;
tečna stolica;
kožni osip, svrab.
Temperatura viša od normalne tokom trudnoće je znak virusne infekcije, gripa ili nekog upalnog procesa. Pošto je imunitet smanjen tokom drugog stanja, trudnice su podložnije prehladi, gripu i drugim infekcijama. Temperatura tokom prehlade često raste na 38 do 40 stepeni C.

Čest pratilac trudnoće je i cistitis. Kod zapaljenja bešike, temperatura je povišena i kreće se od 37,5 do 38 stepeni C. Bol tokom mokrenja može da ukaže na još jednu bolest koja je česta kod trudnica - zapaljenje bubrega. Sa pijelonefritisom, temperatura se povećava na 39-40 stepeni C.

Paracetamol u preporučenim dozama
Ako je temepratura 38 stepeni C i više, trudnicama se savetuje da uzmu antipiretik. Dozvoljeno je da piju paracetamol, ali pod uslovom da poštuju preporučene doze i vremenske intervale između kako je navedeno u uputstvu leka. Sledeća piča u obilnim količinama snižavaju temperaturu: čaj od lipe, maline, zeleni, kao i sok od brusnice.

izvor:yumama.mondo.rs

© 2023 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. Web by Chilli media