Da li dete raste dovoljno i kad je vreme za posetu specijalisti?

Nije retkost da se roditelji pitaju da li im deca dovoljno rastu u odnosu na uzrast, i druge mališane u razredu. Nekada se desi da je mlađe dete više od starijeg. Prvi savet treba potražiti kod pedijatra, a važno je i ne propustiti redovne sistematske preglede.

“Deca najviše porastu u prvoj godini života, između 20 i 25 centimetara. U drugoj – 12, a u trećoj osam centirmetara u proseku. Dalje, godišnje prosečno rastu između četiri i šest centimetara, a sa ulaskom u pubertet još deset do 15 centimetara”, rekla je dr Gordana Ivanov, pedijatar doma zdravlja “Zvezdara”.

Rast deteta najbolje se prati kroz redovne sistematske preglede.

“Važno je raditi kartu rasta. To je jednostavna i besplatna dostupna aplikacia koju pedijatri koriste. To je aplikacija u koju se unesu parametri, visina, koliko je dete na rođenju bilo teško i dugačko, koliko su visoki roditelji, kada je dete rođeno i dobije se kanal rasta i tačno se vidi koliki je potencijal rasta deteta i da li postoji neko odstupanje”, kaže Milica Milošević sa portala Stetoskop.

Na rast utiču genetika, uravnotežena ishrana, redovan san, psihosocijalno okruženje, fizička aktivnost.

“I neke hronične bolesti mogu da remete normalan rast i razvoj deteta”, dodala je dr Ivanov.

Kada se posumnja na problem, potrebno je obratiti se pedijatru koji će dete uputiti na analize krvi, koje mogu da pokažu kakav je rad jetre, da li je prisutna anemija… Kasnije se dete upućuje pedijatrijskom endokrinologu na dalje analize i lečenje, ukoliko je potrebno.

Doktorka Ivanov je ukazala na to da je važno da roditelji reaguju na vreme kada primete da postoji eventualni problem sa rastom kod deteta.

Naglasila je da će, kada se problem uoči na vreme, i ako se sa terapijom krene ranije, lečenje – biti uspešnije.

izvor:mojpedijatar.co.rs

© 2023 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. Web by Chilli media