Deca treba da žvrljaju od malena

Deca i pre polaska u školu poznaju slova i brojeve. Neki od njih lepo pišu, a mnogi tehniku uvežbavaju u prvom razredu. Stručnjaci su saglasni da se potencijal grafomotorike kod deteta otkriva još sa 18 meseci.

Za uspešno pisanje potrebno je da se dete na početku odluči između leve i desne ruke. Važno je i da zna pravilno da drži olovku, telo dok piše ili crta

Interesovanje za olovku pokazuju i bebe, a sa otprilike dve godine dete bi trebalo da ume da je drži. Do pete godine 90 odsto dece je već “odabralo” kojom rukom će pisati. Do šeste godine mališa treba da ume da barata s olovkom.

– Roditelji nikada ne smeju da biraju umesto deteta ili da od levorukog teže da “naprave” desnorukok učenika. Obratite pažnju na ispravan hvat olovke odmah u početku detetovog pisanja, jer je mnogo lakše korigovati na startu, nego ispravljati pogrešno naučen hvat – savetuju stručnjaci.

Da bi dete uvežbalo finu mototiku potrebno je da ga od malena podstičete da što više stvari radi samo: da okreće predmete, da se samostalno hrani, oblači, kopčanje, vezuje pertle, lista knjige… Sve su to aktivnosti koje prethode držanju olovke i pisanju, ali su neizostavan deo celokupnog razvoja.

Ukolio dete odbija da crta ili piše to je zato što mu, najverovatnije, neka od tih radnji predstavlja poteškoću.

– Vodite računa ako vaše dete ne želi da crta ili boji. Ne odustajte od podsticanja takvih aktivnosti već mu aktivnosti učinite interesantnima, zabavnima i dodatno ga stimulišite nagradama. Ukoliko primetite da je problem ozbiljniji, obratite se za pomoć lekarima- savetuju stručnjaci.

OD 10 DO 18 MESECI

Dete bi trebalo da drži, makar i trapavo, olovku ili bojicu. Dovoljan napredak je ako žvrlja nepravilno po papiru. Kada jednom otkriju ruke i njihove mogućnosti deca obožavaju da pišu i crtaju.

UZRAST OD DVE GODINE

Šara horizontalne, vertikalne i kružne linije. Dete upoznaje formu, oblik. Počinje da crta “krompiriće”.

Sa decom radite brojne aktivnosti koje podstiču razvoj fine motorike. Pravite figurice od plastelina, nižite perlice, provlačite pertle kroz otvore, sakupljajte sitne predmete, pravite origami.

UZRAST OD TRI GODINE

Dete već ume da precrtava horizontalne i vertikalne linije. Dete treba svakodnevno da se igra i razvija finu motoriku jer sve to doprinosi jačanju mišića šake, razvoju spretnosti, razvijanju koordinacije oko-ruka, razvoju opažanja i koncentracije što je preduslov savladavanju veštine pisanja.

DETE OD 4 DO 5 GODINA

Dete ume da precrta kocku, krugić. Ume da napiše neka slova ili brojeve. Deca koja se smatraju posebno darovitom, umeju da napišu i svoje ime.

DETE OD 5 DO 6 GODINA

Pisanje imena se podrazumeva. Dete ume da precrta trougao i sav slova. Vešto barata olovkom i ume da je drži pravilno.

Koji crtež najviše otkriva dete?

Za upoznavanje deteta najpogodnija tema za crtanje je “moja porodica”. Svoj stav prema članovima porodice dete izražava postavljajući figure po određenom redosledu, veličini i boji. Najveća figura je dominantna u kući. Sebe obično crta do onog člana porodice za koga je najviše vezano. Ako se o njemu najviše brine baka, ono sebe crta pored nje.

izvor:mojpedijatar.co.rs

© 2023 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. Web by Chilli media