5 koraka za pravilno pranje i sušenje zimske dečije odeće

5 koraka za pravilno pranje i sušenje zimske dečije odeće 5 koraka za pravilno pranje i sušenje zimske dečije odeće

Hladnije vreme je pred nama, pa će uskoro biti potrebno iz ormara izvaditi kapute, kape, šalove, jakne i drugu zimsku dečiju odeću. Verujemo da ste je nakon što se završila prethodna sezona čistu odložili u ormar. Međutim, ukoliko to već niste uradili, možda je pravo vreme da iskoristite još nekoliko lepih dana i pripremite i operete svu odeću koju će vaše dete koristiti tokom zime.

Pa čak i kasnije kada se garderoba tokom dužeg nošenja zaprlja, dobro je znati kako se pravilno pere. Ipak, pre nego što vam damo savete kako da pravilno operete dečiju odeću dobro bi bilo da odgovorimo na pitanje koje verovatno zanima većinu: Da li prati jakne i džempere u veš mašini ili ne?

Da li možete prati zimsku dečiju odeću u mašini za pranje veša?

Odgovor je definitivno da. Možete prati jakne, džempere, vunene kapute, kardigane, vetrovke, kape i rukavice. Bitno je samo da uvek pročitate na etiketi na koliko stepeni se određeni komad garderobe pere.

Savremeni uređaji kao što su Bosch veš mašine imaju posebne programe pranja vunene odeće, koji su kreirani da zaštite sve vaše odevne predmete od vune. Ti programi peru odeću sa nižim temperaturama vode, do trideset stepeni, kako bi je maksimalno sačuvali od habanja.

Još jedan savet. Ako su bake za vašu decu odnosno svoje unučiće ručno isplele džemperčiće ili ste ih kupili tako ručno ispletene, nikako ih nemojte stavljati u mašinu za pranje veša. Umesto toga, trebalo bi da ih perete ručno i to hladnijom vodom. Takođe, izbegavajte da ih cedite uvijanjem.

Kako pravilno oprati dečiju zimsku odeću u mašini za pranje veša?

Pošto smo ustanovili da definitivno možemo koristiti veš mašinu za pranje dečije zimske odeće, evo i kako da pravilno operete jakne, vunene džempere, kape i šalove da bi bili čisti i spremni za zimu, ali i da ne bi iritirali dečiju mekanu kožu.

#1 Pročitajte etiketu koja stoji sa unutrašnje strane odevnog predmeta

Pre nego što ubacite jaknu u veš mašinu, pročitajte etiketu, kako biste saznali koji je program pranja odgovarajući. Kolika temperatura vode treba da bude, kolika dužina pranja ali i način sušenja, ako to stoji na etiketi. Sve ovo je od velike važnosti kako bi zimska odeća vaše dece što duže bila kao nova.

#2 Tretirajte mrlje pre nego što garderobu ubacite u mašinu

Veća je verovatnoća da ćete dečiju zimsku odeću morati češće da perete nego vašu. Jednostavno, deca se više prljaju. Blato, prosuti sokovi, masna hrana - sve se to može naći na garderobi vaših mališana. Zato, pre nego što takvu odeću ubacite u mašinu za pranje veša, obavezno fleke i jako zaprljane delove tretirajte sredstvima za uklanjanje mrlja, ali onim koja nisu agresivna. Natopite zaprljani deo i lagano protrljajte, a zatim isperite pod mlazom vode i ubacite u mašinu. Budite pažljivi i trljajte fleku lagano, kako ne biste oštetitli odeću.

#3 Perite odvojeno vunenu odeću i jakne

Podesite veš mašinu za pranje na lagan, nežniji ciklus ili program pranja hladnijom vodom. Izbegavajte da u istom ciklusu perete više različitih vrsta dečije zimske garderobe. Ako perete jakne, onda ne ubacujte u isto vreme i džempere jer ćete u suprotnom dobiti džemper sa izvučenim vlaknima. Koristite blage, tečne deterdžente.

Kada već odvajate garderobu za pranje, možete to iskoristiti i zamoliti vaše dete da vam pomogne, naravno ako nije isuviše malo. Na taj način možete kod njega podstaći razvoj zdravih radnih navika.

#4 Koristite mrežicu za garderobu manjih dimenzija

Šalove, kape i rukavice perite tako što ćete ih ubaciti u mrežastu vrećicu, zatvoriti je i onda ubaciti u mašinu za pranje veša. To će sprečiti pre svega zaplitanje šalova sa drugim odevnim predmetima i omogućiti da se dobro operu. Takođe, rukavice ćete lakše pronaćiu bubnju nakon pranja.

#5 Sušite odeću prema preporuci proizvođača

Dečije jesenje i zimske jakne od filsa i vune sušite na vazduhu. Ako nakon sušenja budu suviše krute, sledeći put kada ih perete ubacite u mašinu za pranje veša pola šolje sirćeta. Pre nego što počne ciklus centrifuge zaustavite mašinu, izvadite odeću protresite je i ostavite da se osuši. Ako ovu vrstu dečije garderobe sušite u mašini, dobro bi bilo da u bubanj ubacite i vlažnu krpu, kako odeća nakon sušenja ne bi bila kruta. 

Jakne i drugu zimsku dečiju garderobu od poliestera treba sušiti u mašini za sušenje na nižim temperaturama, sa manjim brojem okretanja. Manje odevne predmete, poput rukavica, šalova i kapa možete prati jednom mesečno a jakne i krupnije stvari jednom u dva meseca.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da lakše i bolje pripremite dečiju garderobu za predstojeće zimske dane. Ako poštujete pravila i pre svega čitate uputstva o njenom pranju i održavanju sigurno je i da ćete joj produžiti i vek trajanja.

 

© 2023 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. Web by Chilli media