Kako pomoći detetu koje ima varičele

Kako pomoći detetu koje ima varičele Kako pomoći detetu koje ima varičele Foto: Privatna arhiva

Najmanje par puta godišnje se dešavaju „talasi“ oboljevanja od varičele. Obično kao mini – epidemije po vrtićima. Nema sezonskog pravila, iako su nešto češće u hladnijim danima. Nažalost, neretko varičele pokvare planirani put ili važan događaj, a kako bolest (bez komplikacija) traje 10 do 14 dana, varičele uzrokuju česte izostanke iz kolektiva.

Ko je izazivač varičele?

Prouzrokovač varičele je virus (varičela – zoster virus), koji spada u familiju herpesvirusa. Ovi virusi naročito napada kožu i sluzokožu, pa se zato javlja u formi boginja. Posle završetka infekcije, virus ostavlja doživotni imunitet za varičele, ali dugo boravi („spava“) u nervnim ganglionima. Pad imuniteta tokom kasnijeg života ga može aktivirati („probuditi“) i izazvati novu infekciju – herpes zoster!
Varičela se dakle NE MOŽE dva puta preležati, ali se može desiti herpes zoster.

Kako se prenosi?

Radi se o virusu koji se lako i brzo širi i izuzetno je zarazan. Prenosi preko disajnih organa – to je “kapljična” infekcija. Tako će jedan mališan u grupi zaraziti skoro svu decu (i odrasle) koja su bila sa njim u kontaktu (naravno ne i onu koja su preležala ovčje boginje). Inkubacija (vreme koje prođe od ulaska virusa do pojave prvih znakova bolesti) kod varičele obično traje od jedne do tri nedelje. Maksimalni period inkubacije je 28 dana.

Koliko dugo je dete opasno po druge koji nisu preležali varičele?

Obolelo dete je zarazno dva dana PRE izbijanja ospe, tako da treba proveriti sve koji su u tom periodu bili u kontaktu sa bolesnim detetom. Dok se sve promene na koži ne “osuše”, (a nove ne izlaze) dete je zarazno! To je obično desetak dana od početka bolesti.

Kako prepoznati varičele?

Par dana pre izbijanja tipične ospe je dete obično slabijeg apetita, manje aktivno, a neka deca imaju lako povišenu temperaturu. Ima dece koja nemaju ovaj uvod u ospu pa iz punog zdravlja dobiju kožne manifestacije bolesti – boginje.
Prvo se pojavi “bubuljičica” koja brzo nabubri ispunivši se prozirnom tečnošću (vezikula). Potom se ova bistra tečnost zamuti pa izgleda žućkasto – kao gnojanica (pustula). Pustula potom “pukne” pa se formira “krasta” (krusta) koja se posle nekoliko dana osuši i odpadne. Tipično je da su promene razbacane po koži bez ikakvog pravila. Mogu se pojaviti svuda, pa i na mestima kao što su (genitalije, čmar, vežnjača, spoljašnji slušni kanal). Na jednom “polju” kože se obično vide različite faze boginja (takozvana polimorfna ospa). Promene se mogu pojaviti i na sluzokžama, na primer u ustima ili grlu i tada su prilično bolne i neprijatne.
Sve ovo strašno svrbi pa se deca češu i tako pogoršavaju infekciju.

Koliko traje varičela?

Obično ima nekoliko “naleta” ospe koji traju obično sedam do deset dana. Potom se promene na koži suše i kraste otpadaju još oko nedelju dana. Tako treba računati sa bar dve nedelje “bolovanja”.

Da li dete sa varičelom treba da se kupa?

Da – decu sa varičelom treba svakodnevno tuširati! Izbegavanje kupanja je opasna zabluda, pošto bakterije koje normalno žive na zdravoj koži uzrokuju sekundarne bakterijske infekcije oštećene kože – tamo gde su boginje. Zato je tuširanje prava stvar! Par minuta pod mlazom mlake vode sa blagim tečnim sapunom je idealna “kombinacija”. Posle kupanja se detetova koža nežno osuši (“istapka”) čistim, mekim peškirom i to je to! U neopranoj kosi se pomenute bakterije još lakše razmnožavaju i mogu da naprave infekciju. Pošto boginja ima i u kosi, neophodno je prati bar dva puta nedeljno.

Mogu li se desiti komplikacije?

Nažalost mogu! Virus varičele u velikoj meri slabi detetov imunitet, pa su moguće komplikacije. One se obično dese na disajnim organima (upala uha, sinusa, bronhija i pluća), a izuzetno retko se javlja blaga forma zapaljena mozga (enecefalitis malog mozga) i druge neurološke komplikacije. Većina komplikacija se lako uočava, jer dete umesto da se lepo oporavi dobije ponovo (visoku) temperaturu u drugoj nedelji od početka bolesti, kašlje i izgleda loše.
Kasna komplikacija varičele – hepes zoster se može desiti bilo kad tokom života, a naročito kod naglog slabljenja imuniteta.

Koje su rizične grupe?

Grupe u povišenom riziku su:

Trudnice zbog rizika od oštećenja ploda (sindrom kongenitalne varičele), a najopasniji period je od 13. – 20. nedelje gestacije
Novorođenčad majki obolelih u periodu 5 dana pre porođaja do 2 dana nakon porođaja zbog rizika od teškog oblika varičele u 17 – 30 % slučajeva usled nedovoljnog broja zaštitnih antitela majke
Deca u prvih 12 meseci života zbog nerazvijenog imunitet imaju rizik od težih formi bolesti i komplikacija. Rana infekcija povećava rizik za pojavu herpes zostera.
Adolescenti i odrasli – posle 13. godine života varičela ima težu kliničku sliku i komplikacije su češće.
Imunokompromitovane osobe (osobe sa oslabljenim imunitetom) su u posebnoj opasnosti zbog mogućnosti nastanka težih kliničkih oblika varičele, komplikacija i ponavljanih epizoda herpes zostera.
Postoji li zaštita od varičele?
Postoji još od 80­-tih godina prošlog veka, a od 1995. vakcina se primenjuje u SAD, Kanadi, Australiji, kao i u pojedinim zemljama Evrope. Vakcinacija u SAD je do 2004. obuhvatala je skoro 90% dece od 12 do 18 meseci, kao i neimunih adolecsenata i odraslih, gde se pokazala izuzetno efikasnom, naročito posle davanja i druge doze vakcine. Zato aktuelni protokol vakcinacije podrazumeva dve doze sa razmakom od 4 do nedelja! Vakcina protiv varičela dostupna je u Srbiji je od 2010. ali nije deo obaveznog programa imunizacije. Njena primena je moguća od navršene prve godine života.

Kako pomoći detetu sa varičelom?

Veoma retko se daje (samo prvih dana bolesti kod retkih pacijenata koji su u velikom riziku od teških oblika bolesti i komplikacija) antivirusna terapija (aciklovir). Ova terapija može značajno skratiti tok bolesti, ali NEMA imuniteta posle terapije, pa pacijent ponovo može oboleti.

Uglavnom se sprovodi takozvana simptomatska terapija:

Obaranje povišene temperature paracetamolom, ibuprofen treba izbegavati kod dece sa varičelom.
Kad postoje varičele u ustima, one izazivaju bolove, pa paracetamol treba davati 20-tak minuta pre jela da se olakša uzimanje hrane.
Takođe je važno da dete unosi dovoljno tečnosti, najbolje hladne (ali ne i ledene) vode.
Redovno tuširanje se podrazumeva, a znojenje deteta treba smanjiti boravkom u rahlađenim prostorijama, odeća treba da je od prirodnih materijala
Dete sa varičelom u prvih 7 do 10 dana NE treba izlagati direktnom sunčevom zračejnu, a podrazumeva se izbegavanje kontakta sa drugom decom i odraslima koji NISU preležali varičele.
Podrazumeva se da dete more imati uredno potkresane nokte!
Izuzetno važno je ublažiti svrab!
Češanje oštećene kože dovodi do sekundarne – bakterijske infekcije kože! Na površini neoštećene kože žive bakterije (stafilokoke i streptokoke) i tu NE prave problem. Ipak, kad postoji oštećenje kože (to su boginje), pa kad se dete češe, kroz ova otvorena “vrata” bakterije prodiru u dublje slojeve i naprave sekundarnu – bakterijsku infekciju. Infekcija pojačava svrab, pa se dete još više češe, pa se infekcija dodatno pojačava i još više svrbi, pa se zatvara „začarani krug“ češanja i infekcije! Sve ovo produžava trajanje bolesti, ali i mogu uzrokovati ružne ožiljke!

Virasoothe gel ili sprej je odličan izbor dete (važi i za odrasle) koje ima varičele!
Savremeni i naučno utemeljen koncept aktivnih supstanci – osmo Care tehnologija obezbeđuje:
Trenutni efekat prijatnog hlađenja
Efikasno sprečava svrab, češanje i infekciju kože
Ubrzava zaceljenje i prevenira ožiljke
Lako se primenjuje
Bezbedan za sve uzraste od 6 meseci, uz konsultaciju sa lekarom može i kod mlađih beba
Primena
Nanosi se jednostavno, dva do tri puta (po potrebi i češće), na čistu kožu.

Započeti primenu čim se pojave makule – NE TREBA čekati da počne svrab!
Sprej se nanosi sa udaljenosti od 10-tak cm, a gel se nežno nanosi na promene na koži. Kada se primenjuje gel, obavezno je temeljno pranje ruku pre nanošenja gela.
Izbegavati nanošenje na kapke i u neposrednoj blizini oka. Posle aplikacije gela na lice paziti da ga dete nehotice ne unese u oči.
Primenjuje se sve dok se boginje ne sasuše i otpadnu.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs

© 2023 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. Web by Chilli media