decembar 03, 2021

Terapija povišene temperature i bola

Povišena temperatura je najčešći simptom zbog koga roditelji dovode decu kod pedijatra. U doba pandemije povišena temperatura dobija još veći značaj zbog čestog svakodnevnog merenja temperature deci i odraslima na svakom koraku.

Povišena temperatura je jedan od simptoma sa kojim dete ne može da se vrati u kolektiv ukoliko je iz vrtića vraćeno sa povišenom temperaturom zbog čega predstavlja i najčešći razlog za javljanje pedijatru. Uzroci zbog kojih se javlja povišena temperatura su brojni, medju najčešćima su virusne i bakterijske infekcije, upale različitih organa ( grlo, uši, urinarni trakt,pluća), pregrevanje ili izbijanje zuba. Povišena temperatura je simptom zbog koga se roditelji najviše brinu.

Koje vrednosti izmerene temperature su značajne?

Povišena telesna temperatura je svaka temperatura preko 37 stepeni merena aksilarno (pod pazuhom) odnosno preko 37.5 merena rektalno. Temperature koje se mere bezkontaktnim toplomerom, koji danas predstavlja jedan od najčešćih načina merenja tempereture a koje se nalaze u opsegu 37C i 37.5 treba proveriti i na drugi način zbog mogućnosti da vlažnost vazduha utiče na precizno merenja. Postoje toplomeri u formi nalepnica koji precizno mogu pod pazuhom da mere temperaturu i bebama i maloj deci a mogu nekoliko dana da stoje na povšini kože.
Povišena temperatura vrednosti do 38.5 stepeni se ne spušta lekovima za povišenu temperaturu već samo tuširanjem i oblogama od vode. Za temperature koje su preko 38.5 i više je potrebno davanje lekova za spuštanje temperature – antipiretika bezbednih za dečiji uzrast kao što su ibuprofen i paracetamol u formi sirupa kod mladje dece, odnosno u formi tableta kod starije dece.Ibuprofen je jedan od najpoznatijih lekova koji je potrebno da se nadje u svakoj kući i može da se primenjuje kod dece uzrasta od 6 meseci i starije bez pregleda lekara a prilikom pojave povišene temperature preko 38,5C. Tokom dana je moguće ponoviti davanje leka na svakih 6-8 sati shodno potrebama. Ibuprofen možemo da damo detetu koje ima povišenu temperaturu u sklopu različitih virusnih i bakterijskih infekcija (upale grla, uha, urinarne infekcije…). Ibuprofen se primenjuje prilikom svih vrsta bolova
(glavobolje, bola u uhu, upale mišića, bolnog rasta zuba, sunčanice..). Ibuprofen se daje i kada je potrebno da dete prima antibiotik a sve dok dete ima povišenu temperaturu.

 Visoka telesna temperatura je skoro uvek znak neke bolesti ili poremećaja, a infekcije su najčešći uzrok povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dečji organizam, pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena telesna temperatura.

Protiv bolova tokom noći a pre odlaska u dežurnu ambulantu

Lek ibuprofen je važan član svake kućne i putne apoteke zbog širokog spektra dejstva na različite tegobe i jednostavne primene. Ibuprofen će pomoći da ne morate da jurite u dežurnu ambulantu ukoliko dete dobije temperaturu tokom noći. Kod bola u uhu od kojeg dete ne može da spava, potrebno je prvo dati ibuprofen jer i samo jedna doza Ibuprofena će pomoći da dočekate jutro i na miru odete kod pedijatra. Kod većine dece po primeni spušta temperaturu i smanjuje bolove u prvih pola sata. Ako dete ima povišenu temperaturu potrebno je uz lek da pije i veće količine vode kako bi ubrzalo spuštanje povišene temperature. Dete koje ima povišenu temperaturu treba rashladiti i detetu treba dati da pije dovoljne količine tečnosti (povećane su potrebe za vodom u slučaju skoka temperature). Najvažnije je da je dete lepo raspoloženo kada se temperatura spusti. Hladjenje deteta je najbrži način spuštanja temperature i uvek ga treba koristiti dok se čeka da dete odreaguje na lek.

Kada je neophodno da se javite pedijatru?

Savet kada treba da se javite lekaru je svaka temperatura pri kojoj je dete lošeg opšteg stanja, svaka temperatura koja traje duže od 3 dana, svaka temperatura preko 38,5C ukoliko temperatura na primenu antipiretika neće da se spusti ili ako se temperatura vraća često, ukoliko je dete loše raspoloženo potrebno je da posetite svog pedijatra. Zadatak pedijatra je da otkrije uzrok povišene temperature a roditelja da zna kako da reaguje ako dete dobije povišenu temperaturu i kako da je spušta.

Obavezno je davanje adekvatne doze- pitajte pedijatra

Roditelji treba da se konsultuju sa svojim pedijatrom koja je prava doza za dete koja se daje u slučaju povišene temperature jer su na uputstvu obično date manje doze koje roditelj sme samostalno da daje ali koje nisu uvek dovoljne za spuštanje temperature. Najvažnije je da se da adekvatna doza po kilogramima težine i da se prati reakcija deteta da li se temperatura spušta i za koliko se sati vraća. Bez adekvatnog doziranja lekova protiv temperature može da se dogodi da nas informacija o povratku temperature za dva tri sata od davanja leka zavara i da se pomisli da lek ne spušta dovoljno dobro temperaturu. Najčešći razlog je mala doza koja nije dovoljna za dete. Lekovi se daju prema kilogramima telesne mase a ne prema uzrastu deteta.

Roditelji treba da budu obučeni za spuštanje povišene temperature i da uvek kod sebe imaju sirup za spuštanje temperature; treba da znaju koja je prava doza za spuštanje temperature i da primene lek kada je potrebno. Ukoliko roditelji pravilno znaju da odreaguju a dete bude dobro raspoloženo i aktivno kada temperatura padne, bezbrižnije će roditelji dočekati pregled kod pedijatra jer znaju da pomažu svom detetu.

izvor:mojpedijatar.co.rs

BabyMed kozmetika za bebe

Dermosens sprej

Dojite, iako vaša beba ume da kaže “Daj mama siku”

Dojite, iako vaša beba ume da kaže “…

Ništa brže ne podiže obrve nego izjava da još uvek ...

Kako se pravilno tretira temenjača kod beba?

Kako se pravilno tretira temenjača kod …

Ako primetite da vaša beba ima žućkasti, masni i lju...

Dermatolog dr Majcan savetuje: Kako se pravilno nanosi krema za sunčanje i koji se zaštitni faktor preporučuje deci

Dermatolog dr Majcan savetuje: Kako se p…

Priznati stručnjak, dermatolog Predrag Majcan objašnj...

Dislalija – poremećaj izgovora glasova u dece

Dislalija – poremećaj izgovora glasov…

Svakom roditelju je najvažniji napredak deteta u psiho...

Od čega zavisi da li će dete imati radne navike?

Od čega zavisi da li će dete imati rad…

Jedno od najčešćih pitanja roditelja je kako navesti...

Nehotične (ne voljne) oscilacije oka - nistagmus

Nehotične (ne voljne) oscilacije oka - …

Kako se ispoljavaRitmički pokreti oka javljaju se bez ...

Kako da vas dete sluša?

Kako da vas dete sluša?

Jedna od najčešćih rečenica koju roditelji izgovara...

U borbi protiv neplodnosti: Otkrijte koji su najčešći uzroci STERILITETA

U borbi protiv neplodnosti: Otkrijte koj…

Neplodnost je veoma težak životni put kroz koji neki ...

Bespelenaštvo sve popularnije u Srbiji: Zbog čega se mame odlučuju na odgajanje beba bez pelena?

Bespelenaštvo sve popularnije u Srbiji:…

Postoji više praktičnih razloga zbog kojih se roditel...

Kako da smirite bebu koja plače

Kako da smirite bebu koja plače

Muzika ima neverovatno dejstvo na decu, umiruje im nerv...

Razvoj bebe: Sve o pregledu kukova

Razvoj bebe: Sve o pregledu kukova

O pravovremenom pregledu i adekvatnoj korekciji kukova...

Istine i zablude: Davanje antibiotika deci sa virusnim infekcijama

Istine i zablude: Davanje antibiotika de…

Nedvosmisleno je jasno da antibiotici NE mogu izlečiti...

Dojenje blizanaca

Dojenje blizanaca

Kada u kuću stigne beba, organizacija oko brige o bebi...

Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Pomozite detetu koje ima visoku temperat…

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) vel...

Koje su štetne hemikalije u proizvodima za negu beba?

Koje su štetne hemikalije u proizvodima…

Vaša beba miriše još lepše nakon kupke, ali dok joj...

Noćno mokrenje

Noćno mokrenje

Noćno umokravanje predstavlja simptom nekoliko poreme...

Kontakt kože na kožu majke i novorođenčeta

Kontakt kože na kožu majke i novorođe…

Kangaroo mother care (KMC) je standardizovan sistem neg...

Osnovna nega bebe

Osnovna nega bebe

Svaka majka želi sve najbolje svom detetu, ali se ujed...

© 2020 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. All Rights Reserved. Web by Chilli media.