januar 19, 2022

Atopijski dermatitis kod dece

Atopijski dermatitis (ili ekcem) je jedna od najčešćih bolesti savremenog doba koja se javlja kod 15-25% dece. Češće se javlja u porodicama gde jedan ili oba roditelja imaju slične tegobe i predstavlja bolest savremenog doba čiji se broj iz godine u godinu povećava.

Atopijski dermatitis karakterišu promene na koži koje se javljaju u vidu suve kože koja decu svrbi i peruta se. Na koži je prisutno crvenilo i kraste a promene mogu da se komplikuju bakterijskom infekcijom

Dete koje ima sklonost za alergijske bolesti ima atopijsku konstituciju, obično pored atopijskog dermatitisa ima i alergijski rinitis, astmu ili alergiju na hranu. Alergeni iz spoljanje sredine izazivaju pogoršanje atopijskog dermatitisa kod genetski predisponiranih osoba.

Do pogoršanja atopijskog dermatitisa dovodi korišćenje neodgovarajućih sapuna i kupki, korišćenje sintetičkih materijala, pregrevanje deteta, praškovi i omekšivači koji ne prijaju koži deteta. Nekada promene na koži mogu da nastanu kao reakcija na hranu.

Prve promene se javljaju obično 2-6 meseci od rodjenja a kod 60% dece prolaze do 14 godine. Atopijski dermatitis se često vidja i kod odraslih.

Delovi kože kao što su pregibi, obrazi, laktovi, kolena, iza ušiju postaju hrapavi i suvi a koža se peruta. Vremenom koža na promenjenim delovima postaje crvena, javlja se svrab, dete se češe, zbog čega se javljaju ranice i krastice kao i moguća dodatna infekcija kože.

Nega kože od prvog dana rodjenja – šta svaki roditelj može da uradi

 Adekvatna nega kože beba je veoma važna od prvog dana od rodjenja. Posebno se odnosi na bebe koje imaju suvu i osetljivu kožu. Potrebno je da se koriste preparati prilagodjeni uzrastu koji čuvaju vlažnost kože i površinski zaštitni sloj, koji kožu ne oštećuju i čuvaju prirodnu kiselost. Najosnovniji i najvažniji korak u borbi protiv atopijskog dermatitisa je pravilna i svakodnevna prilagodjena nega kože.

Za prevenciju atopijskog dermatitisa potrebno je da se izbegava korišćenje neadekvatnih kupki i krema za bebinu kožu. Potrebno je da se koristi kontrolisana kozmetika od prvog dana rodjenja. Bebe i deca ne smeju da se pretopljavaju, ne treba da se koristi omekšivač, a odeću treba dva puta ispirati posle pranja.

Deca ne treba dugo da borave u vodi kada se kupaju i bolja opcija je tuširanje umesto kupanja. Soba u kojoj dete boravi treba da bude sa minimalnom količinom tepiha, zavesa, ćebadi i plišanih igračaka. Garderoba koju dete nosi treba da bude pamučna i dete ne treba da bude previše obučeno. Sobu u kojoj dete boravi ne pregrevati, potrebno je često provetravanje i prostor u kome boravi dete ne sme da bude ispunjen duvanskim dimom.

Terapija atopijskog dermatitisa

Najvažnija terapija je prevencija. Svedoci smo da deca za atopijski dermatitis u najvećem broju slučajeva kao terapiju dobijaju preparate na bazi kortikosteroida koji trenutno pomažu da se kože poboljša. Medjutim koritikosteroide treba koristiti minimalno i veoma oprezno, ograničeno strogo prema preporuci lekara i nikada na svoju ruku. Kao alternativa postoje preparati koji u sebi ne sadrže koritikosteroide i koji mogu svakodnevno da se koriste jer nemaju neželjena dejstva. Prevencija je najvažnija stavka za pojavu atopijskog dermatitisa.

AtopiSkin je linija proizvoda specijalno prilagodjena za negu osetljive kože zahvaćene ekcemom, atopijskim dermatitisom ili herpesom kod dece i kod odraslih. Svi AtopiSkin proizvodi poboljšavaju zaštitnu funkciju kože, hidriraju je i kožu čine glatkom i elastičnom. Aktivni sastojci su prirodnog porekla i potpuno su bezbedni za dugotrajnu primenu. Imaju hipoalergene sastojke bez boja parabena i mirisa. Formulacija bogata lipidima i beta glukanom iz ovsene kaše vraća zaštitnu barijeru kože, a neven i pantenol omogućavaju regeneraciju.

Sprej se koristi u akutnoj fazi kada su simptomi najintenzivniji zbog svog brzog delovanja na svrab i iritaciju, a kreme su dodatna nega uz sprej ili samostalno u fazi poboljšanja simptoma.

Sprej može da se koristi u svim uzrasnim kategorijama, ne sadrži kortikosteroide i bezbedan je za upotrebu, smanjuje svrab i crvenilo kože. Podstiče regeneraciju kože i štiti od sušenja.

AtopiSkin junior krem pravi na koži zaštitni film (“teflon” efekat) i sprečava prodor bakterija u već oštećenu i osetljivu kožu.Sama krema umiruje svrab i iritaciju pa se smanjuje potreba za češanjem i smanjuje mogućnost infekcije.

AtopiSkin proizvodi predstavljaju savremenu prirodnu i efikasnu terapiju atopijskog dermatitisa i olakšavaju negu suve kože sklone dermatitisu kod beba, dece i odraslih. Korišćenjem Atopiskin proizvoda smanjuje se potreba za korišćenjem kortikosteroida ili se u potpunosti izbacuju iz upotrebe, a bezbednost ovih preparata je pokazana brojnim kliničkim studijama.

Pronadjite prirodne preparate za negu kože vašeg deteta i potrudite se da svim merama prevencije smanjite mogućnost pojave atopijskog dermatitisa kod dece.

Atopijski dermatitis se može nastaviti i u starijoj dobi, naročito kod osoba sklonih alergijama.

izvor:mojpedijatar.co.rs

BabyMed kozmetika za bebe

Dermosens sprej

AAP upozorava roditelje: Dečije flašice i pribor za jelo nikako nemojte koristiti na ovaj način

AAP upozorava roditelje: Dečije flašic…

Plastika od koje su napravljene dečije flašice i prib...

Povraćanje kod bebe

Povraćanje kod bebe

Zbog čega deca i bebe povraćaju? Deca povraćaju iz ...

Istraživanja otkrivaju: Previše vremena provedeno sa decom može naškoditi njihovom zdravlju

Istraživanja otkrivaju: Previše vremen…

Mame, nemojte da vas grize savest ako niste svakog tren...

Vratimo se navikama naših roditelja - šaljimo decu da se igraju napolju!

Vratimo se navikama naših roditelja - …

Boravak u prirodi donosi ogromne benefite za zdravlje i...

Kako zaštiti bebu od od dobijanja malih boginja?

Kako zaštiti bebu od od dobijanja malih…

Kako beba može da se zarazi malim boginjama? Kao i ve...

Kako utvrditi datum porođaja?

Kako utvrditi datum porođaja?

Možda je i kod vas reč o maloj zbrci kada je reč o d...

Trudničke fleke nestaju čim stigne beba

Trudničke fleke nestaju čim stigne beb…

Pigmentne promene u trudnoći nastaju usled povećane s...

Roditeljske greške koje utiču na to kako dete vidi sebe

Roditeljske greške koje utiču na to ka…

Većina roditelja želi pravilno da vaspita svoje dete ...

Sjajan trik: Kako bebi dati sirup bez prosipanja

Sjajan trik: Kako bebi dati sirup bez pr…

Jedna mama je rešila na svom profilu na Fejsbuku da po...

Zašto se beba budi noću?

Zašto se beba budi noću?

“Kako je beba? Budi li se tokom noći?” – u ovim ...

Šta je pelenski osip i kako ga sprečiti?

Šta je pelenski osip i kako ga sprečit…

Šta je pelenski osip?Promene ne koži pelenske regije ...

10 retro imena koja ćete poželeti da date vašoj devojčici

10 retro imena koja ćete poželeti da d…

Nekada veoma popularana, danas više nisu toliko česta...

Priprema dece za prvo odvajanje od kuće

Priprema dece za prvo odvajanje od kuće

Odrastanje dece je podjednako teško i za decu i za rod...

CISTE NA JAJNICIMA: Koje vrste postoje i da li su prepreka za trudnoću?

CISTE NA JAJNICIMA: Koje vrste postoje i…

Ciste na jajnicima su veoma česta pojava sa kojom se s...

Zašto su važne vežbe za bebe

Zašto su važne vežbe za bebe

Vežbe za bebe pomažu u korekciji deformiteta koji se ...

Saveti nutricioniste: Za jak imunitet važna je ishrana

Saveti nutricioniste: Za jak imunitet va…

Poslednjih decenija svest o značaju ishrane je sve ve...

Trudnički dijabetes

Trudnički dijabetes

Trudnički dijabetes – ova dijagnoza pogađa dvije do...

Igre sa bebom od prvoga dana

Igre sa bebom od prvoga dana

Od rođenja do 1. meseca Vaša beba je napokon sa vama...

© 2020 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. All Rights Reserved. Web by Chilli media.