Bezbednost dece u saobraćaju: Ovu grešku najčešće pravimo zimi

Bezbednost dece u saobraćaju: Ovu grešku najčešće pravimo zimi Bezbednost dece u saobraćaju: Ovu grešku najčešće pravimo zimi Foto: Shutterstock

Pročitajte koja je najčešća greška koju roditelji prave za vreme zimske vožnje

 Zima je vreme kada deci oblačimo debela i vrlo često kabastu odeću, uključujići i odeću za sneg i kapute preko kojih po pravilu ne bismo smeli da vežemo kaiševe dečijeg auto-sedišta.

Hladna zima je pred nama pa nije na odmet podsetiti se osnovnih pravila bezbednosti u saobraćaju kada je voženje dece u zimskim uslovima u pitanju.

Skinite jaknu pre vezivanja

Najbitnija stvar koju ne bi trebalo da zaboravite, kada vozite dete u toku zime, jeste da skinete detetu jaknu pre vezivanja pojasa. Vožnja u kaputu ili jakni, verovali ili ne, prema mnogim istraživanjima može ugroziti život deteta. Naime, vezivanje pojasa preko „pune zimske opreme“ može ugroziti dete pri eventualnom sudaru jer u tom slučaju pojas nije dovoljno čvrst te dete može izleteti iz sedišta vrlo lako. Upravo to je i jedna od najvećih grešaka koju roditelji prave. Zato pre nego što smestite dete u sedište skinite mu jaknu.
Mitovi o prevozu dece

Slojevito oblačanje

– U toku vožnje, nakon što ste skinuli jaknu i vezali dete, ono i dalje može biti toplo obučeno. Naime, slojevito oblačenje omogućava vam da u kolima dete ude obučeno u jedan sloj više nego u vrtiću ili kod kuće.

Prilagodite temperaturu u automobilu

Zima zahteva malo više priprema, to je svima jasno. Jer leti samo navučete majicu i šorc i spremni ste, međutim zimi je potrebno obući više komada odeće, navući tople čarape i cipele, ali trebalo bi pripremiti i temperaturu u automobilu. Nikom nije prijatno da se vozi u prehladnom automobilu, te neće biti prijatno ni vašoj deci. Zato bi najbolje bilo da u redovnu jutarnju rutinu u zimskom periodu ubacite i odlazak do automobila par minuta pre polaska u vrtić kako biste ugrajali automobil.
Ponesite dodatnu opremu da zagrejete dete

Kapa, rukavice dodatne čarapice za bebe, ćebence su odlična alternativa za zagrevanje deteta ako niste uspeli dovoljno da ugrejete automobil pre polaska. Šal se ne preporučuje zbog povreda vrata pri eventualnom sudaru.

Najčešći izgovori za nekorišćenje autosedišta

Budite spremni na sve
Iako ovo možda zvuči preterano ipak vam savetujemo da imate u vidu da se automobili kvare i u toku zime, a sa prosekom starosti kola na našim putevima kvarovi su sve češći, te bi bilo dobro da uvek budete spremni pogotovo ako idete na duži put. Dodatni par čarapica, pantalonica ili džempera mogu vam dobro doći, ne samo ukoliko se sa detetom nađete na sred puta, već iako mu se neočekivano ukvasi ili uprlja.

Ne koristite predebele navlake sa sedišta

Još jedna od opcija kojoj roditelji pribegavaju da bi, tokom vožnje, ugrejali decu u toku zime jeste kupovina debljih navlaka za auto-sedište. Eksperti za sigurnost dece u saobraćaju, koji iza sebe imaju na hiljade kraš testova, savetuju da nikako ne stavljate navlaku za sedište koja nije kupljena uz sedište ili koja nije namenjena baš za model sauto - sedišta vašeg deteta jer može doći do povreda. Ukoliko već stavljate navlaku za auto-sedište koja nije namenjena njemu bitno je voditi računa o tome da navlaka ne bude predebela.

Izvor: bebac.com

© 2023 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. Web by Chilli media