Protest roditelja protiv usvajanja zakona o „nestalim bebama“

Foto: Aleksandra Popović Foto: Aleksandra Popović

Predlog zakona o “nestalim bebama” ne omogućava saznavanje istine o sudbini dece, i zato treba da se povuče iz skupštinske procedure, bio je zahtev roditelja koji su protestovali danas ispred Narodne Skupštine.

Oni su ujedinjeni u stavu da je zakona sraman, jer nudi samo mogućnost novčane oštete, ali ne i istrage i utvrđivanje odgovornosti za slučajeve u kojima se sumnja da su njihova deca ukradena, oteta ili prodata.

Na protestu su se okupili oni koji zbog sumnje da su njihova deca, braća ili sestre, od države intenzivno traže odgovore još od 2002. godine, kucajući na vrata svih institucija.

Rada Pantelić, sumnja da je njeno dete, jedno od blizanaca, nestalo iz porodilišta u Kosovskoj Mitrovici još 1986. godine.

– Moje sumnje postale su stvarnost tek 2002. godine kada su roditelji izašli u javnost sa sličnim iskustvima. Od tada traje naša borba da dobijemo istinu, a se usvoji ovaj zakon koji je u Skupštini to se neće desiti, uverena je ona.

Do istine je došla Svetlana Bukvički, koja tvrdi da je svoju ćerku našla ali da još uvek čeka rešenja nadležnih institucija da dobije i poslednju potvrdu da je to -njeno dete, nestalo iz porodilišta.

– Ja sam došla do istine o mojoj ćerki, bile smo u kontaktu, jedino što čekam za potvrdu je DNK analiza, naglašava ona.

I dok svi roditelji ističu da im je jedina nada da će ikada doći do istine – da Vlada Srbije povuče ovaj zakon i predloži bolji, njihova mišlenja kako rešiti problem su podeljena. Neki insistiraju na komisiji za istrage dok se drugi zalažu za zakon koji će obuhvatiti predloge samih roditelja.

Radiša Pavlović, iz udruženja “Za istinu i pravdu o bebama” iz Kragujevca, naglašava da za reševanje afere “nestalih beba” nije potreban novi zakon već primena postojećih zakona o organizovanom kriminalu i aktivan rad tužilaštva, kao i nedavno oformljene komisije za istrage o nestaloj deci.

– Svi se slažemo da je ovaj zakon nedopustiv i nećemo dozvoliti da se takvim predlogom zakona zataška istina. Ovo je zakon jedne interesne grupe iz Ministarstva pravde koji je podmetnut bez saglasnosti roditelja. Ministarstvo pravde je sedam meseci vršilo opstrukcije jer nisu birali svog predstavnika za Komisiju za istrage a umesto toga nam nude ovaj dokument – ističe Pavlović, dodajući da Komisija, čiji je i on član kao predstavnik roditelja, sada počinje sa radom, i prikuplja dokaze.

Mirjana Novokmet, iz ”Beogradske grupe roditelja nestalih beba”, saglasna je da ovakvo zakosnko rešenje ne vodi ka istini, ali i ističe da se radi o sistmeskom problemu koji roditelji sami, bez pomoći države, ne mogu da reše.

– Svi čekamo dobar zakon, jer za sada pojedini roditelji vode privatne istrage ali dokumentacija ih vodi samo donekle. Država je ta koja mora da da odgovor gde su naša deca jer su ona nestala iz državnih bolnica. Ne treba nama presuda Evropskog suda da bi naše državne institucije nešto uradile, nama treba politička volja da se ovo reši – ističe ona apelujući na nadležne da povuku zakon i da ne glasaju za ovakvo rešenje.

Izvor: Danas

© 2023 Biti roditelj - Portal za buduće i sadašnje roditelje. Web by Chilli media