Kako da naučite dete da ne kuka i ne žali se po ceo dan

Kako da naučite dete da ne kuka i ne žali se po ceo dan

Dete koje kuka bez prestanka i konstantno nešto traži može jako da iznervira i najsmireniju osobu na svetu. Osećaj može da bude nešto kao grebanje stakla noktima – bez prestanka. Stručnjaci naglašavaju da je ovaj problem najbolje „saseći u korenu“. Saznajte kako da se suočite sa neizbežnim kukanjem a da ne poludite.
Kukanje zna da počne čim se dete ujutru probudi i može da traje sve dok ponovo ne zaspi, obično kasno uveče. Odnosi se pre svega na činjenicu da detetu ništa ne odgovara kada ste zajedno, konstantno se žali i dosađuje iako zna da se zaigra samo. Da li vam ovo zvuči poznato?
U kukanje spada sve od žaljenja, preko bacanja na pod do izbacivanja i odbijanja hrane. Kada detetu ne odgovara majica koju ste mu obukli, kada plače jer nema slamčice u čaši ili kada neće da sedi u kolicima i vrišti bez prestanka znači da je u modalitetu “kukanje”.
Stručnjaci kažu da je kukanje u suštini samo jedan od koraka ka savladavanju pravila komunikacije. Ali ipak, mališani treba što pre moguće da nauče da je kukanje neprihvatljiv način traženja onoga što se želi kao ili privlačenja pažnje.

Kako savladati kukanje?
Evo nekoliko praktičnih i korisnih saveta koji će vam pomoći da izbacite ovu ružnu naviku vašeg deteta pre nego što počnete da automatski ispunjavate svaki njihov zahtev.
Recite detetu da prestane da kuka i traži lepo ono što želi. Objasnite mu i šta znači “lepo” konkretnim primerima i rečenicama. Npr. Nikola kaži “mama, možes molim te da mi daš vodu”.
Ako nastavi i dalje da kuka, čvrštim glasom ga opomenite.
Ukoliko i nakon toga nastavi sa kukanjem odredite posledicu koju ćete moći svaki put da spovedete (npr.da se udaljite 2 minuta dok dete nije spremno da pita lepo.
Dalje kukanje i plakanje ćete morati potpuno da ignorišete. Možda je najbolje da se odaljite malo od deteta.
Najvažnija stvar je da budete konzistentni i ne popuštate pred molbama upućenim kukajućim glasom. I budite spremni prvo na negativnu reakciju deteta i pogoršanje ponašanja (dete npr. može postati agresivno prema vama) ali znajte da ono samo prethodi sigurnom poboljšanju, ako ste uporni.
Kukanje će prestati čim dete shvati da ono nema uticaja na vaše odluke i ne vodi nikuda.

Izvor: najboljamamanasvetu.com