Nega bebe

Da li kupanje bebe treba biti svakodnena aktivnost?

Dermatolog savetuje: Koliko često treba kupati bebe i malu decu?

Dermatolog Skot A. Norton objasnio je nekoliko činjenica kada je u pitanju kupanje bebe i male dece i izdvojio najvažnije savete za roditelje.

Vaše novorođenče, koje se tek navikava na svet oko sebe, spremno je za svoje prvo kupanje i vreme je da izvršite sve potrebne pripreme kako bi kupanje bilo što prijatnije. Naime, kupanje novorođenčeta ne služi samo da beba bude čista, već i da vas i dete zbliži. Neke bebe uživaju u toploj vodi od samog početka, dok je drugima potrebno vreme da se naviknu na novi osećaj vode na njihovoj osetljivoj koži.

Novorođenče se ne znoji i ne prlja kao druga deca. Kritične situacije su kada pelena curi ili kada se beba zbuni. Zato bebu ne treba kupati svaki dan, već bi svaka druga ili u ovim kritičnim situacijama bila poželjnija.

A Američko udruženje pedijatara preporučuje da se mala deca, posebno novorođenčad, ne kupaju svaki dan. Iako roditelji treba da se postaraju da redovno i po potrebi menjaju pelene, svakodnevno kupanje je nepotrebno dok beba ne nauči da puzi i zaista počne da se prlja.

Pa zašto roditelji imaju osećaj da treba da kupaju svoju decu svaki dan? Dermatolog Skot A. Norton objasnio je nekoliko činjenica kada je u pitanju kupanje beba i male dece i izdvojio najvažnije savete za roditelje.

Obična voda je najbolji izbor za kupanje bebe

Ne postoji naučni ili biološki odgovor na to koliko često treba da kupate svoje dete. Nekada su roditelji veoma retko kupali svoju decu, ali moderno vreme je svakodnevno kupanje učinilo svojevrsnom društvenom normom.

Bebe i mališane, posebno one koji još nisu u potpunosti prohodali, ne treba prati svaki dan sapunom. Ako dete ima osetljivu i suvu kožu, roditelji treba da koriste blagi sapun samo jednom nedeljno.

Sve ostale dane dete jednostavno treba kupati ili ispirati mlakom običnom vodom ako je relativno čisto. U stvari, roditelji bi trebalo da kupaju svoju decu u običnoj vodi bez sapuna većinu dana ili kao deo rutine kada je to potrebno.

Uzroci osetljive kože

Mnogi problemi sa osetljivom, iritiranom kožom pogoršavaju se navikama kupanja koje nenamerno previše isušuju kožu. Na primer, dugo namakanje u prevrućoj kadi i korišćenje raznih sunđera ili krpa izaziva suvu kožu. Mnoga postojeća stanja kože se pogoršavaju ako roditelji previše kupaju svoje dete ili koriste parfimisane sapune koji isušuju kožu.

Neka stanja, poput ekcema (atopijskog dermatitisa), nisu uzrokovana prljavštinom ili nedostatkom higijene, pa roditelji ne bi trebalo dodatno da čiste upaljena mesta sunđerom, jer će to izazvati suvoću, a osetljiva koža postati još suva.

Saveti za kupanje male dece koja imaju suvu i osetljivu kožu ili kožnu bolest kao što je ekcem:

Odgovarajuća temperatura za kupanje, voda treba da bude mlaka.
Kupanje treba da bude kratko, od 5 do 10 minuta.
Koristite blage sapune bez mirisa ili sredstva za čišćenje bez sapuna kako biste izbegli isušivanje bebine kože.
Koristite male količine sapuna i operite dete rukama umesto sunđerom ili krpom.
Dete ne bi trebalo da sedi i igra se u kadi ili malom bazenu ako je voda sva sapuna.
Koristite sapun na kraju kupanja, a ne na početku.
Na kraju kupanja isperite dete svežom toplom vodom da biste uklonili sapun iz tela. Pustite dete da 'pleše' ili se 'migolji' nekoliko sekundi da izbaci ostatak vode, a zatim nanesite hidratantne kreme: kreme, ulja ili losione dok je detetova koža još mokra ili vlažna.
Obični vazelin može biti odličan hidratant, posebno ako se nanosi dok je koža još mokra.
Od trećeg meseca pa nadalje možete koristiti ulje – na primer, maslinovo ulje, ulje nevena ili bademovo ulje istovremeno čistite kožu glave i činite je mekom.
Izbegavajte kreme sa mirisima, konzervansima i drugim štetnim hemikalijama. Jednostavni proizvodi sa što manje aditiva su obično bolji za kožu.
Nemojte koristiti proizvode koji sadrže alkohol.

Široko povijanje beba

ŠIROKO POVIJANJE BEBA VEČITA JE DILEMA: Patronažna sestra posavetovala iz iskustva, posebno se dotakla letnje dece (VIDEO)

Evo šta patronažna sestra savetuje o širokom povijanju kod beba.

Široko povijanje beba večita je dilema roditelja jer i stručnjaci imaju različita mišljenja o tome. Dok neki tvrde da treba koristiti jer pomažu u razvoju kukova, drugi kažu da to nema nikakve veze sa kukovima i da je potpuno nepotrebno.

Patronažna sestra Marija Košarac iz Doma zdravlja Čukarica gostovala je u emisiji '150 minuta', a pevačica Marija Mikić koja se porodila pre nešto više od mesec dana postavila je pitanje koje nju interesuje, a radi se baš o širokom povijanju beba. Kako kaže Marija, i ona se susrela sa brojnim komentarima o tome da li treba da se koristi ili ne. Svojoj Đurđi koristi široko povijanje, a interesuje je šta patronažna sestra kaže o tome do kada treba da se nosi.

"Do drugog meseca. Kada beba ode na ultrazvuk kukova, pedijatar će proceniti da li će nastaviti još mesec ili dva, ili će ukinuti. Nažalost, mišljenja su podeljenja i nemamo svi zdravstveni radnici isti stav. Neki su da se i dalje držimo stare škole i koristimo širok povoj, a neki su ipak za to da se ukine", rekla je Marija, a onda se osvrnula i na svoje lično iskustvu u radu sa bebama:

"Moje iskustvo je da treba. Dečiji ortopedi ga savetuju, a svakako ne šteti, pa zašto ne staviti? Svakako i bebi prija, greje se stomačić kada krenu grčevi i zašto ga onda ne staviti? Možda treba ukinuti ili skinuti jednu tetra pelenu, da ostane samo švedska kada je leto, kada su velike vrućine. Takođe, može se samo noću koristiti po visokim temperaturama, ali treba ga nositi", rekla je patronažna sestra Košarac.

Izvor: yumama

Evo šta ne bi trebalo da radite tokom toplih letnjih dana ako imate bebu

Evo šta ne bi trebalo da radite tokom toplih letnjih dana ako imate bebu

Mere predostrožnosti veoma su bitne - ne ostaviljajte dete u autu, mažite kremu,...

Leto je jedno od najlepših godišnjih doba i deca u njemu posebno uživaju. Kupanje je glavna aktivnost mališana tokom leta, ali visoke temperature zahtevaju određene mere predostrožnosti koje bi svaki roditelj trebalo da zna.

NE PREKRIVAJTE KOLICA PELENOM

Tokom toplih letnjih dana svaki roditelj želi da na najbolji način zaštiti bebu od sunca. Ipak, u želji da učine najbolje često se dešavaju greške, a one posebno mogu biti štetne za bebe tokom letnjih dana.

Prekrivanje kolica pelenom, kako bi se beba zaštitila od sunčevih zraka, može biti posebno štetna jer one nemaju mogućnost termoregulacije. Čak i ukoliko su kolica u parkiću u delimičnom hladu, prekrivena samo pelenom ili prekrivačem od tankog muslina temperatura može dostići i do 45 °C.

Pročitajte opširnije kako pokrivanje kolica sa pelenom može dovesti do toplotnog udara kod bebe >>>

NE OSTAVLJAJTE DETE U AUTOMOBILU

Jeste li znali da telesna temperatura dvogodišnjaka može da naraste i do 40 stepeni nakon samo sat vremena provedenih u automobilu?

 

Ovakav šok za organizam može da dovede do toplotnog udara, kažu naučnici sa univerziteta Arizona koji su sproveli istraživanje na temperaturama između 36 i 41 stepen, kako bi utvrdili koliko brzo auto može da se zagreje.

Kod dece temperatura tela raste 3 do 5 puta brže nego kod odraslih.

 

NEMOJTE ZABORVITI DA DETETU NUDITE VODU - REDNOVNA HIDRATACIJA DETETA JE OBAVEZNA

Bebe i deca više su sklona dehidraciji od odraslih osoba. Ukoliko je beba dehidrirala to znači da u organizmu ima manje tečnosti nego što je potrebno i to se može dogoditi ukoliko recimo mališan gubi tečnost zbog proliva, povraćanja, groznice ili pojačanog znojenja. Ukoliko se radi o blagoj dehidraciji, tečnost se brzo može nadoknaditi, međutim umerena ili teška dehidracija može biti veoma opasna.

 

NE OSTAVLJAJTE BEBU NA SUNCU - ZAŠTITITE DECU OD TOPLOTNOG UDARA I SUNČANICE

Tropske temperature nikome ne prijaju, a posebno ne deci i trudnicama. U ovom period glavni neprijatelji organizma jesu sunčanica i toplotni udar. Za 10 do 15 dana boravka na godišnjem odmoru trudimo se da što više uživamo u čarima mora, reka, jezera, bazena. Ali, to može da bude i opasno.

Na visoke temperature posebno su osetljiva deca, a naročito bebe između šestog meseca i prve godine. Oni nemaju dovoljno razvijen termoregulacioni sistem. Zato savetujemo da bebe šetate samo u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

 

NEMOJTE ZABORAVITI DA REDOVNO NANOSITE KREMU ZA SUNCE

Dečija koža pamti sve zato je zaštitite od sunca. Ultravioletni zraci mogu trajno napraviti promene na kožu i dovesti do bolesti. Zaštita od sunca veoma je važna i za starije, a pogotovo za decu i bebe. Pored kreme sa visokim faktorom bebe možete zaštiti kapicama i laganom pamučnom odećom, a boravak na suncu u toku najtoplijeg dela dana nije prihvatljiv te ga izbegavajte.

 

DETE KOJE SE KUPA NE SME OSTATI BEZ NADZORA

Svaka prevencija, edukacija o bezbednosti dece u vodi i oko nje potencijalno može spasiti nekome život! Ukoliko je dete nešto starije pre ulaska u vodu neophodno je sa njim razgovarati o bezbednosti i naravno nikada ga ne ostavjajte u vodi bez nadzora. S druge strane ukoliko je beba u pitanju, bez obzira koliko je voda plitka, nikada je ne ostavljajte bez nadzora. Čak i ako beba sedi u sasvim malo vode, nemojte je ostaviti u vodi ni na par sekundi.

Izvor: bebac.com

KAKO POMOĆI BEBI DA SAMA SEDNE? Ovih 5 vežbi će je podstaći da što brže pogledaju svet iz druge perspektive

Pomozite bebi da što pre zauzme sedeći položaj.

Kada beba treba da sedi je tema koja izaziva brojna oprečna mišljenja. Ono što je sigurno jeste da bebu ne treba da stavljate da sedi ukoliko ona nije spremna za to. Beba najpre sama treba da zauzme sedeći položaj.

Pri pregledu kod pedijatra možete primetiti da on pasivno dovodi dete u sedeći položaj, ali on na taj način proverava stepen motornog razvoja, što ne znači da kod kuće treba da stavite bebu da sedi. Posebno ne treba da je ogradite jastucima i 'naterate' da sedi ako se sama još nije posela.

Stavljanje deteta da sedi ako nije spremno za to može dovesti do sabijanja pršljenova u lumbalnom delu kičme, što može dovesti do deformiteta kičme u celini.

Da bi dete došlo samo do sedećeg položaja i da uz ravnotežu zauzima taj položaj, biće potrebni meseci. Prvo će dugo provesti ležeći na leđima dok ne savlada deo po deo neophodnih aktivnosti, pa sve dok ne dođe do trenutka kada može da sedi stabilno.

Svojoj bebi starijoj od 6 meseci možete pomoći da nauči da sedi uz nekoliko trikova, predstavljamo vam neke od njih:

Veslajte

Postavite bebu da leži na leđa, pevajte joj pesmicu "Veslaj, veslaj, veslaj čamac" i držeći je za rukice polako je povucite na gore kako bi zauzela sedeći položaj i odmah je polako spuštajte. Ovo će joj jačati mišiće trupa i omogućiti da oseti kako izgleda kad zauzima sedeći položaj.

Tvist

Stavite jastuk u srednje duboku korpu za veš (tako da. kada sedne, bebina glava i ruke budu van korpe), pa okačite igračke da vise s ivice korpe. Sedite na pod, stavite korpu među noge (da se ne prevrne), pa postavite bebu u udoban sedeći položaj. Posmatrajte je dok "igra tvist" pokušavajući da dohvati jednu od igračaka koje vise. Ovo je odlična vežba za ravoj koordinacije i ravnoteže.

Pevajte i recitujte

Pevanje i recitovanje bebu može da podstakne na kretanje. Kada nekoliko puta čuje poznate stihove i vidi vaše pokrete, i sama će pokušati da vas imitira. Osmislite koreografiju koja će biti zabavna za bebu i uključivati pokrete rukama i nogama. Zabavite se zajedno i beba će na taj način vežbati i jačati svoje mišiće.

Šarene loptice

Napunite ogradicu plastičnim šarenim lopticama i pustite bebu da se valja po njima. Ovo je odlična vežba jer loptice bebi daju oslonac, podstiču je na pokretanje i vrlo je zabavno.

Ljubav je pokreće

Kad god polako podignete bebu koja leži na leđima u sedeći položaj, poljubite je i zagrlite, a onda je polako spustite na leđa. Ovo je odličan način da je motivišete jer će svaki naredni put sa nestrpljenjem čekati novu 'porciju ljubavi' i pokušati da zauzme sedeći položaj.

izvor:yumama.mondo.rs

ZAŠTO BEBE ČESTO KAŽU "TATA" PRE NEGO "MAMA"? Razlog će vas oduševiti - evo koje još reči prvo izgovore

Možda vas iznenadi ovaj podatak, ali nauka ima objašnjenje za to.

Iako će većina potvrditi da je prva izgovorena reč "mama", sve češće se dešava da beba prvo kaže "tata". Zašto je to tako?

"Bebe osećaju jaku povezanost sa mamom i njenu stalnu bliskost, ali prva odvojena osoba koju će beba prepoznati je upravo tata", ističe Emili Salter, stručnjak za roditeljstvo.

Bebe mame doživljavaju kao deo sebe, dodala je, i treba da prođe dosta vremena da bi beba postala nezavisnija.Zato ona češće izgovara pojmove koje primećuje oko sebe.

Prema njenim rečima sve više je situacija da prve reči neće uvek biti "mama" i "tata".

"Možda vam bude čudno, ali bebe su sklone da prvu izgovorenu reč vezuju za pojam koji najčešće čuju u kući, nešto što im je zanimljivo ili jednostavno da ponove reč koju su nedavno čule", objašnjava Emili.

Ketrin Lord ide dublje u analizu i navodi da je "b" bilabijalni nosni zvuk, kao i "p" i "m".

To znači da se zvuk stvara pritiskom obe usne zajedno, što je mališanima često najlakše za izgovaranje.

"Zvuk M može da se proizvede bez pomeranja usta, što znači da beba čak i kada sisa može da ispušta ovaj zvuk", rekla je Ketrin.

Pored činjenice da će beba prvo izgovoriti "mama" i "tata" imamo i primere kada to bude omiljena igračka ili hrana.

"Prve reči su obavezno vezane za ono što im je važno za svaki dan, na primer jedno dete sa kojim sam radila, prva je izgovorio ime sestre", rekla je Ketrin.

Bez obzira koja god bude prva reč vašeg deteta, najvažnije je da je podstičete na brbljanje i ćaskanje pa makar i na "bebećem jeziku", doći će trenutak kada će polako početi da izgovara sve reči.

izvor:yumama.mondo.rs

Beba i voda

Dileme, dileme…
Uprkos brojnim pokušajima da se jednom zauvek razreši pitanje da li je bebi potrebna voda u periodu dok se hrani isključivo mlekom, ono ostaje jedno od najčešće postavljanih.

Iako se u praksi sreću različiti stavovi pedijatara, zvaničan stav najeminentnijih pedijatrijskih udruženja zasnovan na brojnim dobro potkrepljenim studijama, je jasan – voda nije neophodna bebi u prvih 6 meseci, ili dok ne počne da unosi nemlečnu hranu ( neki roditelji ranije počnu sa uvođenjem nemlečne hrane ).

Preporuka se odnosi na sve zdrave bebe, bilo da se hrane majčinim mlekom ili adaptiranom formulom, jer je procenat vode u njima sličan i iznosi oko 88%.

„Nije potrebno“ ne znači „opasno je“. Dakle, ako vam je ovo pitanje tolika glavolomka, možete ponuditi vašoj bebi vodu, ali: ne tokom prvog meseca života, ne pre podoja, nego isključivo između dva obroka, i vodite računa kakvu vodu nudite.

Voda mora biti mikrobiološki i biohemijski ispravna, dakle u obzir dolaze samo flaširane vode, najbolje one namenjene bebama, zato što je sadržaj minerala prilagođen njihovim potrebama ( pre svega nizak sadržaj natrijuma ), i vodovodska voda u krajevima gde je provereno ispravna.

Vodu iz vodovoda neophodno je prokuvati pre upotrebe ( da ključa minimum 5 minuta ). U vodu nemojte dodavati ništa – ni šećer, ni sok, ni limun… Šta da radite ako beba ne bude želela da pije? Vrlo jednostavno – prestanite da joj nudite!

Ukoliko mlečnu formulu pripremate sa flaširanom vodom, nije potrebno da je prokuvate, ali je nakon otvaranja morate čuvati u frižideru, i iskoristiti za sledeći obrok. Važno je i da vodite računa da su posude, merice i bočica koju koristite temeljno oprane, pa zatim sterilisane, da formulu čuvate u originalnom pakovanju, na način i u roku koji je na ambalaži označio proizvođač, da je pripremate opranim rukama, neposredno pre obroka, a ostatak ne čuvate za naredni obrok. Što je beba starija, to su manje rigorozne higijenske mere neophodne, ali ruke i posuđe se uvek moraju temeljno i redovno prati, a voda uvek mora biti ispravna.

Kada počnete sa uvođenjem nemlečne hrane, počnite redovno da nudite bebi vodu između obroka, ponovo bez ikakvih dodataka. Obzirom da se hrana bebama priprema bez šećera i soli, očekujte da vaše dete neće odmah biti zainteresovano za vodu, jer potrebu i dalje zadovoljava mlekom. Oduprite se iskušenju da ponudite sok, kako bi dete bar nešto popilo, da ne biste ustalili štetnu naviku, jer beba će uvek radije izabrati sok nego vodu. Prvo neka se navikne da pije vodu, na šta možete pričekati i puna 2-3 meseca, pa tek onda, ukoliko baš želite, dajte bebi ponekad sok ( zdravi su jedino sveže ceđeni sokovi ).

izvor:mojpedijatar.co.rs

Prepoznajte alergiju na proteine kravljeg mleka kod beba

Prepoznajte alergiju na proteine kravljeg mleka kod beba

Alergijske bolesti su nažalost u zamahu poslednjih nekoliko decenija – sve više dece ima različite alergije, pa je i alergija na proteine kravljeg mleka uvek aktuelna tema za koju ne postoji “sezonski karakter”.

Veliki broj pristiglih pitanja vezana za ovu temu su pokazatelj njene aktuelnosti, a mi smo izdvojili najčešća, sa željom da pomognemo roditeljima da što pre prepoznaju ovaj problem kod beba, kao i da pomognu deci da prebrode alergiju na proteine kravljeg mleka.

 Šta je zapravo alergija na proteine kravljeg mleka – koji je mehanizam nastanka?

Alergija na proteine kravljeg mleka spada u nutritivne alergije. Kravlje mleko sadrži potpuno drugačije proteine od majčinog mleka, pa su potencijalna opasnost za bebu. Oni su “nezgrapni”, a kada prođu kroz creva bivaju prepoznati (od strane imunskog sistema deteta) kao “strani” i počinje veoma kompleksna rekacija stvaranja antitela koja pokreću alergijsku reakciju. Alergijska reakcija na proteine kravljeg mleka može biti brza, kada se vidi u prvim satima (ređe danima) od prvog kontakta sa kravljim mlekom, ali nekada i podmukla – odložena, pa se na nju ne misli i nastaje danima i nedeljama posle unošenja kravljeg mleka.

Ako je neki od bliskih srodnika (brat, sestra, roditelji) imali alergiju na proteine kravljeg mleka, mora li se desiti i kod bebe?

Ne mora, ali je veća šansa da će se alergija desiti, u poređenju sa bebama čiji bliski srodnici NEMAJU neku od nutritivnih alergija! Dakle, NE nasleđuje se bolest, već SKLONOST ka bolesti, ali je oprez svakako potreban kod ovih beba (nešto kasnije o tome detaljnije). Kod većine beba dakle postoji nasledna sklonost ka alergijskim bolestima – atopijska konstitucija, pa se obično nađe neko u porodici koji je imao (ili ima) neku od alergijskih bolesti, a to nužno NE mora biti nutritivna alergija.

Iako jeste ređa pojava, ali se alergija na mlečne proteine može javiti i kod beba koje imaju “praznu” porodičnu anamnezu alergijskih bolesti, dakle i kada nema jasne porodične sklonosti ka alergijama. Brojni su mogući uzroci, ali očigledno plaćamo “danak” savremenom načinu života koji nas udaljava od prirode, pa i zdrave ishrane…

Kada se može javiti alegija na proteine kravljeg mleka?

Kod beba se može javiti već u prvim mesecima života, ali se ponekad može desiti i kasnije i posle prvog rođendana, što je ipak ređa pojava.

Da li se može javiti i kod starije dece koja su već konzumirala kravlje mleko?
To se retko dešava, a jedan od “okidača” su crevne infekcije (obično virusne) koje dovode do oštećenja crevne sluznice, pa se pored proliva mogu “otvoriti vrata” različitima nutritivnim alergijama, pa i alergiji na mlečne proteine. I kod beba (koje imaju sklonost ka alergijama) se neretko pojave znaci alergije posle “epizode” proliva!

Koliko dugo traje?

Srećom, kod većine beba se radi o prolaznoj pojavi koja se (uz ispravno lečenje) obično završi do kraja druge godine života. Retko traje duže od dve godine, ako se poštuju terapijski principi – pre svega izbegavanje unosa kravljeg mleka, mlečnih proizvoda i svih namirnica koje sadrže proteine kravljeg mleka.

Kako prepoznati alergiju na proteine kravljeg mleka kod beba koje samo sisaju?

Alergija na proteine kravljeg mleka se može se javiti iako beba direktno NE unosti mlečne proteine – ako mama konzumira mleko i mlečne proizvode (koji jesu odličan izvor proteina, ali i kalcijuma), a beba ima sklonost ka ovoj vrsti alergije! Dakle, iako majka NIJE alergična na mlečne proteine, beba može razviti alergiju tako što proteine kravljeg mleka dobije preko maminog mleka!

Prvi znak ove alergije je prisustvo “končića krvi” u bebinoj stolici! Kad je beba dobrog raspoloženja, lepo jede, nema vodene i sluzave stolice i nema povišenu temperaturu, a ima “končića ili ostrvca krvi” u formiranoj stolici – vrlo verovatno se radi o alergiji na proteine kravljeg mleka!

Ređe se javljaju, ali su mogući znaci alergije na proteine kravljeg mleka: izraženi grčevi (kolike), prolivaste stolice, neuobičajen razdražljivost bebe, a još ređe je ekcem (atopijski dermatitis) manifestacije ove alergije kod beba koje samo sisaju!

Kako prepoznati alergiju na proteine kravljeg mleka kod beba koje uzimaju formulu ili su na mešovitoj ishrani?

Ako mama nažalost ne može da doji, beba mora uzimati mlečnu formulu, a kad se kod beba unutar par sati nakon uzimanja mlečne formule pojavi crvenilo oko usta ili osip po koži (koji svrbi) ili prolivaste stolice, ponekada sa primesama sluzi (bez ostalih pokazatelja crevne infekcije) moguće je da se radi o alergiji na mlečne proteine! Pojava ekcema (atopijskog dermatitisa), slabiji apetit, pojačano bljuckanje ili povremeno povraćanje, slabije napredovanje u težini, ali i sve lošiji noćni san mogu ukazivati na ovu vrstu alergije. Ređe se javljaju respiratorni simptomi: pojava povremenog kašlja, otežanog ili ubrzanog disanja, a da beba nema znakove respiratone infekcije.

Kod beba koje doje, a počinje se uvođenje formule ili kašica koje sadrže mlečnu formulu, pojava navedenih simptoma u prvim satima posle ovakvog obroka je pouzdan znak alergije na proteine kravljeg mleka.

Kada roditelji i kako sami mogu pomoći bebi, a kada se mora kod pedijatra?

Kod beba koje su na prirodnoj ishrani, a pojave se opisani “končići ili ostrvca krvi” u stolici NEMA potrebe da se ide odmah pedijatru – majka dojilja treba da izbaci mleko i mlečne proizvode iz svoje ishrane, uključujući i SVE namirnice koje sadrže kravlje mleko! Barem dve nedelje ove eliminacione dijete treba sprovesti, a STRPLJIVO treba sačekat bar 5 do 7 dana (neretko i 10-tak dana) da se vide efekti – nestanak končića krvi u bebinoj stolici! Ako se to desi, majka treba da se bar par meseci (najsigurnije da to bude 3 do 6 meseci) uzdržava od unosa proteina kravljeg mleka! Ukoliko ovaj efekat izostane, bebu treba odvesti na pregled kod pedijatra koji prati bebu.

Ako beba sisa, a unese formulu ili žitarice (obrok) koji sadrži mlečnu formulu posle koje nastupe opisani simptomi alergije, majka treba da izmaza svoje mleko i pravi kašice koje NE sadrže proteine kravljeg mleka – mogu se naći žitarice BEZ dodate formule! Dojenje treba nastaviti, a kada bude vreme za prelazak na mlečnu formulu, pedijatar će preporučiti odgovarajuću formulu koja je posebno napravljena za bebe koje imaju alergiju na proteine kravljeg mleka.

Ako je beba na mlečnoj formuli, a pojavi se sumnja na alergiju na proteine kravljeg mleka treba se obratiti pedijatru koji če preporučiti posebnu formulu koja je namenjena bebama sa alergijom na proteine kravljeg mleka!

Zašto se dvotrećinsko mleko ne preporučuje bebama, kada i mlečne formule sadrže kravlje mleko?

Ako je majka sprečena da doji, odojčetu je ZABRANJENO DAVANJE bilo koje vrsta kravljeg mleka, pa ni “dvotrećinsko”. Ovo važi i za organsko kravlje mleko, kao i za mleka “od pouzdanih krava koje se prirodno hrane”!

Ova jasna preporuka važi i za bebe koje NEMAJU alergije na proteine kravljeg mleka – pošto je jedno od neželjenih posledica ove pogrešne prakse upravo pojava alergije na mlečne proteine! Beba nije telence, pa je lako je razumeti da digestivni trakt NIJE sposoban da vari proteine KRAVLJEG mleka, pa se mogu javiti i druge posledice: prolivaste stolice, anemija, opterećenje bebinih bubrega viškom minerala u kravljem mleku…a čak i da toga ne bude (a male su šanse) drastično se povećava rizik od gojaznosti kod beba koje uzimaju kravlje mleko!

Zato se bebama koje ne mogu da sisaju isključivo daje adaptirana mlečna formula! Mlečna formula nije zamena za majčino mleko, koje je najbolja hrana za bebu, ali je NEUPOREDIVO bolja i bezbednija za bebu od kravljeg mleka! Posebnim tehnološkim procesima su prilagođeni (“iseckani”) neadekvatni proteini kravljeg mleka (uz ostale procese koji unapređuju formulu) tako da ih bebe lepo podnose, a NEMA brojnih štetnih efekata kravljeg mleka!

Ako mama ne može da doji može li se odojčetu sa alergijom na proteine kravljeg mleka dati kozje mleko umesto kravljeg?

NE TREBA davati kozje, niti bilo koje drugo mleko, uključujući i biljna mleka: ni alergičnim bebama, a ni odojčadi koja nažalost ne mogu da unose majčino mleko! Sve što smo malopre naveli za kravlje mleko važi i za kozje – naprosto beba nije jare! Bebe našeg regiona nemaju enzimske sisteme u digestivnom traktu koje mogu da vare biljna mleka, pa ih (osim u retkim izuzecima koje procenjuje pedijatar – gastroenterolog) NE treba davati odojčadi!

Kada se može uvesti kravlje mleko bebi koja ima alergiju na proteine kravljeg mleka?

Najmanje do kraja druge godine života NE treba davati kravlje mleko bebama sa dokazanom alergijom na proteine kravljeg mleka! Potom se može oprezno probati davanje fementisanih mlečnih proizvoda (kiselo mleko ili jogurt) – najbolje u jutarnjim satima (BEZ davanja drugih novih namirnica tih dana), pa da se isprati reakcija deteta…

Ako beba ne sisa, ili ako je dojenje okončano, bebama alergičnim na proteine kravljeg mleka se daju posebno napravljene (hipoalergijske) formule koje su kreirane upravo za decu sa ovom vrstom nutritivne alergije.

Može li se preduprediti ili sprečiti alergija na proteine kravljeg mleka?

Može, a dojenje je NAJBOLJI način da se spreči alergija na proteine kravljeg mleka! Ako u porodici ima alergije na proteine kravljeg mleka, ili ima srodinika sa drugim nutritivnim alergijama – porteban je poseban oprez: majka dojilja koja unosi mleko i mlečne proizvode pažljivo treba da prati eventualne promene bebine stolice, i da brzo prekine unos proteina kravljeg mleka!

Poštovanje jasnih preporuka o neuvođenju kravljeg mleka u prvoj godini života svih respektabilnih pedijatrijskih, gastroenteroloških i alergoloških udruženja jeste jedan od načina da se prevenira alergija na proteine kravljeg mleka.

Pravovremeno prepoznavanje simptoma i znakova ove alergijske bolesti i njeno lečenje (uz pomoć pedijatra) su ključ sprečavanja pogoršanja i komplikacija alergije na proteine kravljeg mleka.

izvor:mojpedijatar.co.rs

BEBA VAM PREKRATKO SPAVA PREKO DANA: Uz pomoć ovih saveta sigurno ćete produžiti dnevno spavanje vaših mališana

U teoriji detetovo dnevno spavanje trebalo bi da traje makar sat vremena, ali većina roditelja se žali da nekada te dremke traju svega 20 minuta.

Od rođenja do trećeg meseca bebe spavaju od 14 do 17 sati dnevno, a od četvrtog meseca do godinu dana taj broj smanjuje se na 12 do 15 sati dnevno.

Ako bebe spavaju više puta u danu, kasnija će spavanja biti kraća. Međutim za svakog roditelja kratka bebina dnevna spavanja mogu biti jako stresna, jer je onda nemoguće bila šta drugo uraditi.

Stručnjak za spavanje dece, Džejmi Lab savetuje kako produžiti vreme dnevnih spavanja.

Zamračite sobu

Kad zatvorite prozore, roletne i sve ostale izvore svetlosti u sobi, ne biste smeli videti svoju ruku. Ako je vidite, znači da u sobi nije dovoljno mračno, ističe Džejmi. Svetlost deluje jako stimulirajuće na detetov mozak i telo, a bebe mogu uočiti svetlost čak i kroz zatvorene kapke.

Ako se dete nakon 30 – 45 minuta probudi, biće mu mnogo lakše ponovno utonuti u san ako je prostorija dovoljno mračna.

Uključite belu buku

Takozvana bela buka deci može pomoći u postizanju kvalitetnog sna, posebno po danu kad ne vlada potpuni mir kao po noći. Džejmi savetuje izbegavanje uspavanki i muziku jer mogu delovati previše stimulativno i razbuditi dete. Bela buka ima konzistentan ton i ritam što će pomoći detetu da duže ostane u snu. Belu buku možete pronaći na internetu.

Pratite detetove potrebe

Ako je vaša beba preumorna ili uopšte nije umorna, veće su šanse da će se boriti sa snom i spavati kraće. Tela preumornih beba luče stimulirajuće hormone kako bi ih održali budnima, a odmorne bebe možda i mogu zaspati, ali telo će im biti spremno za buđenje puno ranije.

Pokušajte dete ne stavljati na spavanje odmorno, ali ne i prumorno.Naučite prepoznavati znakove umora.

Podstičite nezavisnost od rekvizita za spavanje

Ovo je možda najvažniji savet, tvrdi Džejmi. Važno je da vaše dete može zaspati bez podrške različitih rekvizita za spavanje kao što su duda, bočica, ljuljanje, vožnja u kolicima i slično.

Ako je u prvoj fazi sna dete bilo stimulirano nekom uspavljujućom aktivnošću, veće su šanse da će se probuditi i tražiti tu aktivnost, umesto da ponovno zaspi, nakon buđenja. Jednom kad bebe nauče samostalno spavati, bez dodatne podrške, nakon što odrade jedan ciklus sna koji traje od 30 do 45 minuta, neće im nedostajati stimulacija i lakše će se vratiti na drugi ciklus spavanja dok se sasvim ne odmore.

Saznajte što im je potrebno kad se probude

Posmatrajte svoju reakciju kad se beba brzo probudi iz sna. Žurite li da ih što pre ponovno uspavate, hranite li ih ili mazite? Ove reakcije mogu izazvati suprotan efekt i naterati decu da ostanu budna. Kad se dete probudi, radije ga ostavite nekoliko minuta kako biste videli može li se samostalno uspavati, pre nego reagujete.

izvor:yumama.mondo.rs

MOJA BEBA NEĆE DA SPAVA U SVOM KREVETIĆU: Evo što se to dešava i kako da je vratite na njeno mesto za odmor i san

Spavanje bebe u maminom i tatinom krevetu problem je mnogih porodica, evo kako da je vratite u svoj krevetića li i koje su situacije kada možda treba da joj dopustite da je uz vas.

Roditleji male dece nikada nemaju dovoljno sna, i zbog toga je lako da osete frustrirano ako njihova beba ne želi da spava u divnom krevetiću koji su pažljivo birali i pripremali za nju. Ne brinite, niste sami, ovo je veoma čest problem mnogih roditelja.

Kako da nateram bebu da spava u svom krevetiću?
Postoji sedam ključnih stvari koje Erika Hargaden, stručnjak za spavanje dece, preporučuje roditeljima da provere:

1. Okruženje za spavanje
Neka bude bezbedno, tihom, mračno i dosledno za uspešno spavanje. Bebe treba staviti u krevet na ravnu površinu, na leđima. Posteljina treba da je dobro zategnuta i da nema ništa od dekoracije unutra.

"Važno je da ovo mesto za spavanje bude na tihom i mračnom mestu u vašem domu. Mrak će pomoći melatoninu, hormonu spavanja, da uradi najbolji posao. Njemu je potreban mrak da bi pomogao bebi da spava."

2. Raspored
Shvatite koji obrazac spavanja je prikladan za vaše dete kako biste pomogli da odredite kada je vreme da ga spremate za spavanje.

3. Dremanje
Ovo je od suštinske važnosti za spavanje, a rutina dremanja će pomoći bebi da ima miran san preko noći

4. Ravnoteža između mleka i čvrste hrane
Manja je verovatnoća da će se dete buditi preko noći i imati potrebu za hranom ukoliko su mu nutritivne potrebe zadovoljene tokom dana.

5. Rutina odlaska na spavanje
Jednostavno treba da budete dosledni stvarima koje radite sa detetom pred spavanje kako biste im pomogli da shvate da dolazi vreme za spavanje.

6. Samoumirenje
Kada dete zaspi samo, veća je verovatnoća i da će duže vreme spavati bez buđenja. Kada vaši mališani napune četiri meseca možete početi da vežbate samoumirenje, evo na koji način.

7. Doslednost
Ovo je ključno! Roditelji će imati više uspeha ukoliko budu dosledni sa njima.

Nekoliko stvari koje možete da isprobate:

Sačekate da vaše dete bude pospano pa nežno spustite u krevet, umesto da mu dozvolite da zaspi u rukama i tek onda ga spustite u krevetić
Mnoge bebe se osećaju prijatnije kada spavaju u vreći za spavanje
Proverite temperaturu sobe u kojoj beba spava. Trebalo bi da težite temperaturi od 16-20 stepeni

Zašto se moje dete odjednom opire da spava u svom krevetiću?
Ako je vaša beba ranije spavala u svom krevetiću, a odjednom ne želi da spava tu, sigurno ćete se naći u čudu.

"Kada mi se porodica obrati sa ovim problemom, najverovatnije je to da nešto u dečijoj rutini treba da se menja. Možda je potrebno da im se skrati popodnevno spavanje ili treba da se pomeri vreme noćnog spavanja. Male promene u rutini mogu prethodno dobrog spavača vratiti u ravnotežu", kaže Erika.

Drugi potencijalni razlozi mogu uključivati:

Izbijanje zuba
Brzinu rasta
Bolest
Regresiju sna

izvor:yumama.mondo.rs

Miljokazi: Psihomotorni razvoj bebe 7-9 meseci

Prva godina života bebe je ispunjena brzim fizičkim i mentalnim razvojem. Svaka beba je individua za sebe i ima svoj sopstveni ritam rasta i razvoja. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je važno da roditelji znaju da svaka beba ima svoj ritam.

7. MESEC

-sedi duži period samostalno bez pridržavanja
premešta igračke iz ruke u ruku. Ako u ruci drži jedan predmet, a želi drugi onaj iz ruke najčešće pušta a potom uzima ponuđeni, nekada uspe da uzme drugi predmet samo prebacivanjem prvog u drugu ruku
posmatra i dodiruje svoj lik u ogledalu, smeje se liku u ogledalu

8. MESEC

samostalno dugotrajno sedi bez oslonca
okreće se sa ledja na stomak
menja položaj da bi dohvatilo željeni predmet
oslanja se na laktove i kolena u položaju na stomaku, priprema se za puzanje
baca predmete na pod i tako se zabavlja, predmet uzima prstima i palcem (intermedijalno)
igra se raznih igara sa roditeljima, tapše, zna odgovore na neka pitanja ( gde zeka pije vodicu, gde je pametna glava), uči imitiranjem drugih osoba
raduje se i nepoznatim osobama, raduje se otkrivanju sveta
počinje da reaguje na svoj lik u ogledalu

9. MESEC

dovodi se samostalno iz ležećeg položaja u sedeći
počinje da puzi
uspravlja se na noge i stoji uz predmete za koje se pridržava
hvata sitne predmete palcem i kažiprstom (“pinceta” hvat)
jasno udvaja slogove (ma-ma, ta-ta, pa-pa)
pravilno lokalizuje izvor zvuka
privlači pažnju okoline različitim aktivnostima
reaguje na svoje ime
vezuje se za jednu osobu, najčešće majku i počinje da se plaši drugih osoba koje ne poznaje

izvor:mojpedijatar.co.rs