Preporučeno

Šta je temenjača? Sve što treba da znate o temenjači

Temenjača (cradle cap,infantilni seboroični dermatitis,crusta lactea (mlečna krusta)) je naziv za ljuspice na bebinoj glavi (ponekad se pojavljuju i na obrvama, kapcima, iza ušiju, na naborima nosa, vratnim naborima na leđima..)

Čvrste beličasto-žućkaste naslage na poglavini, koža ispod ljuspica je često crvene boje i nadražena, a moguć je i gubitak kose na mestima gde se temenjača pojavila. Temenjača je prolazni, nezarazni poremećaj koji ukoliko se ne uklanja i ne neguje redovno može zahvatiti celu glavu te je tada postupak uklanjanja znatno teži.

Temenjača nije razlog za preteranu zabrinutost jer u svoj klasičnom obliku nije opasna za dete, više je problem estetske prirode.

Koji je uzrok stvaranja temenjače?

Smatra se da postoji multifaktorijalna uzročnost u nastajanju temenjače. Hormon androgen koji se pre rođenja prenosi preko posteljice sa majke na dete i izaziva pojačan rad lojnih žlezda je jedan od uzročnika, ali se smatra da postoji i genetska komponenta u nastanku, odnosno da roditelji imaju suvu i osetljivu kožu. Korišćenje agresivnih sapuna i šampona u nezi bebe mogu provocirati nastanak temenjače. Oslabljen imunološki sistem bebe i stres takođe doprinose nastanku promena na koži bebe.

Koliko je česta pojava temenjače?

Temenjača se pojavljuje kod polovine novorođenčadi i nije znak loših higijenskih navika. Dok se kod nekih javi ubrzo nakon porođaja, moguće je da se prvi put pojavi i kasnije u detinjstvu, ponekad čak i kod dece predškolske dobi. Ipak, najčešće se javlja u toku prve dve godine života Kod nekih nestane vrlo brzo, već nakon jednog uklanjanja, kod druge dece zna biti vrlo uporna i trajati ponekad i više od mesec dana.

Kako tretirati temenjaču?

Savetujemo prvo pokušati sa prirodnim preparatima. Preparate koji sadrže bademovo ili maslinovo ulje uveče , nakon kupanja, naneti na temenjaču i ostaviti preko noći da deluju. Bebi se može staviti na glavu pamučna kapica,ali i ne mora, jer postoje prirodna ulja za negu kože i poglavine beba koja se vrlo brzo upijaju (Colief Scalp Oil) Ujutro lagano gazom ili nežnom četkicom uklonite omekšale ljuspice i okupajte dete na uobičajen način.

Temenjaču je potrebno tretirati jer postoji mogućnost sekundarne infekcije vlasišta, najčešće gljivicom (Malassezia).

Temenjaču nikako ne uklanjajte na silu kako ne bi došlo do krvarenja i iritiranja ionako osetljive kože. Ukoliko ništa ne pomaže, a temenjača se povećava i proširuje , posetite vašeg lekara.

Ekcemi kod beba i dece

Ekcemi predstavljaju grupu dermatoza koje se karakterišu pojavom vezikula (malih plikova ispunjenih tečnošću), vlaženjem i ljuštenjem kože. Najčešći ekcemi kod dece starosti do tri godine jesu atopijski dermatitis, alergijski i iritativni kontaktni dermatitis.

Atopijski dermatitis se najčešće javlja u periodu od trećeg meseca do prve godine života. Bitni faktori koji doprinose pojavi ove dermatoze su: genetska predispozicija (u većini slučajeva to je porodična pojava), ali i iritansi (sapun, vuna), alergeni, emotivni stres, klima (hladnoća, vlaga) i infekcije.

Karakteriše se promenama u vidu crvenila, malih plikova, zatim izrazito suvom kožom, ljuštenjem i intenzivnim svrabom kože. Kod dece do druge godine starosti promene se javljaju na obrazima, čelu i bradi, dok su kod starije dece uglavnom na vratu, oko zglobova i na pregibima kože.

Savet: Koža zahvaćena atopijskim dermatitisom zahteva prvo lečenje (savet treba potražiti od pedijatra i dermatologa), a zatim i adekvatnu negu.

Nega kože zahvaćene atopijskim dermatitisom podrazumeva izbegavanje provocirajućih faktora (sapuni, dugo i često kupanje), zatim korišćenje isključivo uljanih dermokozmetičkih proizvoda za čišćenje prilagođenih koži beba i dece sa atopijskim dermatitisom (kupuju se u apoteci), kao i odgovarajućih proizvoda za negu (emolijentni kremovi sa ceramidima i polinezasićenim masnim kiselinama) koji se nanose na promene nakon tuširanja i kupanja, kao i više puta tokom dana (uporedo sa dermatološkom terapijom), ali i kada se ekcem povuče – preventivno.

Alergijski kontaktni dermatitis je zapaljensko oboljenje kože – imunološka reakcija koje se javlja kao posledica kontakta sa alergenom i na području koje je izloženo alergenu (najčešće šake, stopala, lice, mada mogu zahvatiti bilo koji deo tela). Karakteriše se pojavom crvenila, otoka, vezikula koje pucaju i suše se, te dolazi do vlaženja i ljuštenja kože. Promene su praćene intenzivnim svrabom. Najčešći alergeni u kozmetičkim proizvodima koji kod beba i male dece mogu dovesti do pojave ove dermatoze jesu mirisne komponente, boje, određeni konzervansi (metilizotiazolinon, metilhloroizotiazolinon), pojedine površinski aktivne materije (kokamidopropilbetain), biljni ekstrakti.

Iritativni kontaktni dermatitis je neimunološka zapaljenska rekacija koja se javlja kao posledica izlaganja kože hemijskim i mehaničkim iritansima. Karakteriše ga pojava crvenila, otoka i vezikula, ali za razliku od alergijskog kontaktnog dermatitisa, nema svraba, već se javlja osećaj peckanja i zatezanja kože. Najčešća jedinjenja koja mogu imati iritativni potencijal u kozmetičkim proizvodima jesu sredstva za čišćenje kože (pojedine površinski aktivne materije), pojedini konzervansi, alkohol, propilenglikol.

Savet: Kod oba vrste kontaktnog dermatitisa neophodne je otkloniti uzročnika. Za razliku od alergijskog kontaktnog dermatitisa koji često zahteva i određenu lokalnu terapiju, iritativni često prolazi bez lečenja. Međutim, uzevši da je osnovna razlika između ove dve dermatoze u subjektivnom osećaju (svrab ili zatezanje i peckanje) i činjenice da malo dete ne može uvek tačno da definiše šta oseća, najbolje je savet o eventualnom tretmanu i „patch“ testiranju u cilju otkrivanja tipa kontaktnog dermatitisa (i eventualnom uzročniku alergijskog dermatitisa) potražiti od pedijatra i dermatologa.

Nega zahvaćenih područja i kod kontaktnog dermatitisa podrazumeva izbegavanje proizvoda sa potencijalnim alergenima i iritansima i nanošenje emoijentnih kremova, dok je za čišćenje zahvaćenih regija najbolje koristiti dermokozmetičke proizvode za čišćenje osetljive kože (kupuju se u apoteci) ili vrlo blage sapune sa pH oko 5,5 (tzv. sindete).

Izvor: trudnoća i zdravlje

Atopijski dermatitis kod beba i kako ga lečiti

Ekcem (atopijski dermatitis) najčešća je hronična bolest kože kod dece, a nastaje zbog složenog uzajamnog delovanja spoljašnjih i genetskih činilaca.

Uzrok nastanka atopijskog dermatitisa nije poznat, ali nasledni faktor ima važnu ulogu. Bolest predstavlja rezultat uzajamnog delovanja naslednih faktora i okoline. Pored suve kože, atopijski dermatitis prati i pojava ekcema -Atopijski dermatitis se javlja kod 10 do 15 odsto dece
crvenih, suvih i ljuskavih žarišta koja svrbe.

Atopijski dermatitis se kod beba obično pojavljuje krajem drugog i početkom trećeg meseca života, i to kod onih beba koje imaju genetsku predispoziciju ka pojavi alergijskih reakcija.

Simptomi

Kod novorođenčadi, ekcemi su najčešće vlažni i imaju žućkaste kraste, a javljaju se u predelu vlasišta, obraza, trupa, i većih pregiba (kolena i laktova).
Atopijski dermatitis je u stalnom porastu, posebno u urbanim sredinama razvijenih zemalja Zapada.
Kod starije dece, simptomi atopijskog dermatitisa su suva koža sa ljuspicama - koja je, pri tome, i zadebljana, a na dodir neravna i suva. Ta zadebljanja se javljaju pre svega na području vrata, kolena, lakata i zglobova.


ZA POTREBE LEČENJA ATOPIJSKOG DERMATITISA KOD BEBA PREPORUČUJEMO BABYMED LINIJU DEČIJE KOZMETIKE


Lečenje

Lečenje atopijskog dermatitisa ima za cilj smanjenje simptoma (svraba, i pojave ekcema), a ujedno sprečava ponovnu pojavu bolesti.
Promene koje se dešavaju na koži nisu uvek iste. Ponekad se javlja umereno crvenilo, praćeno pojavom suve ljuskaste kože, ali posle nekog vremena može da dođe i do pogoršanja.

Tokom leta i boravka na moru, stanje kože deteta se poboljšava, dok zimski uslovi nepovoljno deluju, i dolazi do pogoršanja. Jer, koža se dodatno isušuje usled suvog vazduha, posebno u prostorijama sa centralnim grejanjem.

Nega kože

Pored pravilnog lečenja, veoma je važna i pravilna nega kože sa ovakvim tipom problema.Lečenje ima za cilj smanjenje simptoma - svraba, i pojave ekcema, a ujedno sprečava ponovnu pojavu bolesti

Za kupanje se preporučuje upotreba uljanih kupki, temperature od 30 do 32 stepena, jer jako topla voda dodatno isušuje kožu i pojačava svrab. Nakon kupanja, na vlažnu kožu treba naneti emolijent, onoliku količinu koliko je potrebno da koža ne bude suva. Emolijentna sredstva ublažavaju svrab, deluju protivupalno, i pospešuju biosintezu lipida, koji nedostaju koži.

Izvor: yumama.com

Atopijski dermatitis kod beba i dece - Kada koža počinje da se peruta, crveni i svrbi?

Pod atopijskim dermatitisom kod beba i dece se najčešće podrazumeva ekcem, iako ekcem predstavlja širu grupu stanja kože. Osobe sa atopijskim dermatitisom imaju veoma osetljvu kožu sa predispozicijom za infekcije.

Atopijski dermatitis (AD) može biti akutan i hroničan. Kod akutnog dolazi do ljušćenja kože i izlučivanja tečnosti iz regija kože koje su zahvaćene ekcemom. Kod hroničnog, koža izgleda suvo, zadebljano (povišeno) i dolazi do perutanja.

Karakterističan simptom atopijskog deramtitisa je svrab.
Atopijski dermatitis nije zarazan. Ne može se preneti sa jedne osobe na drugu.

Atopijski dermatitis se često javlja uz dva druga alergijska stanja: astmu i alergijski rinitis. Deca čiji roditelj ili član bliže porodice ima astmu ili alergijski rinitis, imaju veću verovatnoću da razviju AD.

Šta je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je relativno često oboljenje kože koje pogađa široku populaciju ljudi, a specifičan je za urbane sredine i sredine sa niskom vlažnošću vazduha.

Termin “dermatitis” znači da stanje podrazumeva upalu kože, a termin “atopijski” podrazumeva da je u pitanju stanje izazvano alergijskom reakcijom. Osobe sa atopijskim dermatitisom imaju neprilagođenu imunološku reakciju, što je i inače slučaj sa alergijama.

Kao i svaka atopična bolest, AD ulazi u istu klasifikaciju kao i alergijski rinitis i astma.

Atopijski dermatitis obično počinje u detinjstvu, najčešće u prvih 6 meseci bebinog života. Prema Američkoj dermatološkoj akademiji, 90% osoba sa AD imali su ovo stanje još pre 5. godine života.

AD je najčešća forma ekcema, i može da bude veoma izražen i dugotrajan. Kada vaše dete ima atopijski dermatitis, u nekim periodima se može potpuno povući (remisija), a u drugim se pogoršavati.

Mnoga deca sa atopijskim dermatitisom uđu u stalnu remisiju kada odrastu, iako njihova koža i dalje najčešće ostaje suva i podložna iritacijama.

Postoji više faktora koji podstiču ili pogoršavaju AD, kao što je niska vlažnost vazduha, sezonske alergije, izloženost sapunima i deterdžentima, kao i hladno vreme. Faktori iz okruženja mogu aktivirati simptome AD u bilo kom periodu života kod osoba koje su nasledile sklonost ka ovom stanju.

Atopijski dermatitis simptomi

Kod atopijskog dermatitisa, koža počinje esktremno da svrbi i postaje upaljena, a javlja se crvenilo, oticanje, sitni plikovi, papilice (male crvene izraslinice), pucanje sa curenjem tečnosti, ljuspice i perutanje. Uz sve to, veoma često koža kod ljudi sa AD je izrazito suva.

Znaci atopijskog dermatitisa

Svrab je uvek prisutan simptom.
Tipično se ekcem javlja na pregibima ruku, nogu (iza kolena), zglobovima, licu i vratu.
Češanje pogoršava inflamaciju kože.
Osobe sa AD imaju osetljiviji nadražaj i imaju snažniju potrebu za češanjem.
Razvija se ciklus “svrab-češanje”, gde češćanje donosi najpre olakšanje, ali zatim uzrokuje još veći svrab. Ovo je često najveći problem tokom spavanja, kada ne postoji svesna kontrola češanja.

Simptomi kod dece mogu da dođu i prođu ili da budu prisutni većinom vremena. Bilo koji deo tela može biti pogođen, a simptomi se mogu dosta razlikovati.

Ovo obuhvata:

Suvu kožu koja se peruta
Izraženi svrab
Crvenilo i otok
Bledu kožu na regijama lica
Grubu teksturu regije kože na licu, gornjem delu ruku i butinama
Tamniju kožu na kapcima ili oko očiju
Sitna ispupčenja koja se mogu pretvoriti u ljuspice iz kojih curi tečnost
Promene na koži oko usta, očiju i ušiju
Povišene, crvene izraslinice (osip)

Simptomi ekcema kod beba

Zbog pojačanog lučenja i curenja pljuvačke koja iritira kožu, kod beba se ekcem često manifestuje na licu. Takođe su ekcemom često obuhvaćeni vrat, teme glave, laktovi i kolena.

Simptomi ekcema kod dece preko godinu dana

Kod dece preko godinu dana, ekcem najčešće pogađa unutrašnju stranu laktova, regiju iza kolena, vrat, predeo oko usta, zglobove, članke i šake.

Mala deca koja imaju ekcem imaju teškoće sa spavanjem tokom noći, a takođe su podložnije infekcijama usled češanja, u odnosu na stariju decu.

Šta uzrokuje ekcem?

Doktori još uvek ne znaju jasan razlog nastupanja ove bolesti. Istraživači su ipak došli do saznanja da kombinacija genetskih i drugih faktora ima uticaja. Kada određena supstanca iz okruženja ili iz organizma podstakne reakciju imunološkog sistema, ovaj sistem preterano reaguje i izaziva inflamaciju (zapaljenje). Upravo ovakva inflamacija uzrokuje da koža postane crvena, da se peruta i svrbi.

Istraživanja su takođe pokazala da neke osobe sa ekcemom, naročito sa atopijskim dermatitisom, imaju mutaciju gena odgovornog za stvaranje specifičnog tipa proteina - filagrina, koji pomaže telu da održi zdravu zaštitnu barijeru na samoj površine kože.

Takođe, poznato je da je atopijski dermatitis nasledan, ali nije sasvim poznat način na koji se prenosi sa roditelja na dete. Ako jedan roditelj ima AD, astmu ili alegijski rinitis, postoji oko 50% verovatnoće da će dete imati bar jedno od ovih stanja.

Kod mnoge dece koja prerastu simptome atopijskog dermatitisa, kasnije tokom života se razviju alergijski rinitis ili astma.

Ako vaše dete ima ekcem, potrudite se da saznate koje stvari iz okruženja dovode do pogoršanja simptoma. Ovo mogu biti:

Dugotrajne, previše tople kupke
Češanje
Znojenje
Vrućina
Suvo, hladno vreme
Sapuni, deterdženti i sredstva za čišćenje
Vuna i sintetički materijali
Fizički iritansi (prljavština i duvanski dim)
Alergeni (određene namirnice u ishrani kao što su kikiriki, jaja, mleko, kao i polen, buđ, prašina)
Stres

Kako se razvija atopijski ekcem?

Da bismo jasnije razumeli procese u koži koji dovode do pojave ekcema, možemo zamisliti kožnu barijeru kao zid od više slojeva čija je osnovna funkcija da odbija ulazak iritanasa, alergena i patogena, a pri tom sprečava gubitak vode i drugih fizioloških supstanci iz kože.

Ovaj zaštitni zid se sastoji od kožnih ćelija (keratinocita), a ekstracelularni lipidi koji okružuju ove ćelije deluju kao malter.

Brojni faktori održavaju zdravu kožnu barijeru. Pre svega, u koži se nalaze prirodni hidratantni faktori koji privlače vodu i okruženi su ekstracelularnim lipidima koji čuvaju vodu u njima. Kao rezultat, ćelije zdrave kože su nabubrene i čvrsto poređane jedna pored druge, obezbeđujući time ujednačenu i čvrstu zaštitu.

Pored toga, ćelije kože proizvode filagrin, protein koji doprinosi održavanju pH vrednosti kože, vlažnosti i zaštiti od mikroba.

Ipak, treba napomenuti da i kod zdrave kože ova kožna barijera nije apsolutna, pa uvek ima nekog gubitka vode.

Kod kože koja je suva i na kojoj postoji ekcem, kožna barijera nije tako efikasna zbog toga što nedostaje dovoljno prirodnih hidratantnih faktora (PHF) i javljaju se pukotine na slojevima ekstracelularnih lipida (malteru).

S obzirom da ima manje PHF, ćelije kože ne privlače dovoljno vode i počinju da se smanjuju, što stvara rascep u prostoru između njih.

Javljaju se pukotine u lipidima, a kožne ćelije više nisu u potpunosti zaštićene.

Sada imamo kožnu barijeru koja ima pukotine i rascepe koji omogućavaju prodiranje iritanasa, alergena i patogena, a i veći je gubitak vode nego što je to slučaj kod normalne kože.

Sve ovo dovodi do inflamacije (upale), a kao rezultat javlja se svrab. Češanje dodatno oštećuje kožu čime se oslobađaju hemikalije koje izazivaju još veću upaljenost i svrab, pa se lako ulazi u "vrzino kolo" svraba i ćešanja.

Kako se rešiti ojeda na bebinoj guzi?

Tipovi atopijskog dermatitisa

Svi tipovi ekcema uzrokuju crvenilo i svrab, ali atopijski dermatitis je najizraženiji hronični tip ekcema. Neki od čestih vrsta ekcema su:

Neurodermatitis, crvenilo i svrab koji se javalju samo na jednoj ili dve regije kože. Najčešće se javljaju u momentima opuštanja ili pred spavanje.

Kontaktni dermatitis, javlja se kada koža dođe u dodir sa određenim supstancama.

Dihidrotični ekcem (dishidroza), karakteristična je pojava plikova samo na prstima, dlanovima i tabanima. 

Kako se leči atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis se ne može u potpunosti izlečiti, ali se njegovi simptomi mogu poboljšati i držati pod kontrolom, odnosno može se smanjiti učestalost izbijanja ekcema. Takođe, moguće je ublažiti reakciju kože tokom izbijanja ekcema i na ovaj način sprečiti ekcesivno češanje koje može izazvati infekcije.

Uspešnost tretmana zavisi od izbora odgovarajućih medicinskih sredstva u skladu sa preporukom dermatologa, promenama životnog stila i smanjenju uticaja faktora iz okruženja koji izazivaju reakcije na koži.

Najbolja preventiva je hidratacija kože. Hidratacijom se poboljšava funkcija kožne barijere. A zdrava koža je manje sklona upalama i pruža bolju zaštitu od alergena i iritanasa.

Najjednostavniji način da održite vlažnost kože je svakodnevno kupanje i hidriranje odgovarajućom kremom. Važno je da se koža namaže odmah nakon kupanja.

Tretman ekcema kod beba

Bebina koža je naročito osetljiva. Prirodno bebina koža još uvek nije razvila zaštitnu funkciju i zato je sklonija upalama i iritacijama.

Beba je sklonija izbijanju ekcema:

Ukoliko neko u bližoj porodici ima atopijski dermatitis
Ukoliko ima alergije
Ukoliko se kupa previše toplom vodom i korišćenjem sapuna
Boravkom u toplom, suvom okruženju
Kod beba se ekcem javlja najčešće na licu, vratu, temenu glave, laktovima i kolenima. Lice je naročito podložno ekcemu zbog izraženog lučenja pljuvačke tokom rasta zubića, pa koža u stalnom dodiru sa njom postaje nadražena.

Potražite na tržištu posebnu formulaciju za tretman ili prevenciju razvoja ekcema kod bebe, koji možete koristiti već od rođenja. Najbolje je da birate sredstva sa prirodnim sastojcima, namenjenim atopičnoj koži koji su hipoalergeni (umanjuju rizik od alergijskih reakcija) i čiji sastav obnavlja oštećenu kožnu barijeru.

Medicinska terapija atopijskog dermatitisa

Uz adekvatnu negu kože odgovarajućim emulijensima, moguće je da će doktor u pojedinim slučajevima prepisati još i:

Kortikosteroidnu kremu ili mast. Nanose se na kožu kako bi se smanjio svrab i otok.
Antibiotik. Doktor će verovatno prepisati antibiotik ako dođe do infekcije kože.
Antihistaminik. Ovaj lek se obično uzima pre spavanja kako bi se umanjio osećaj svraba i poboljšao kvalitet sna. Maloj deci se daje kao sirup.
Inhibitori kalcineurina u vidu kreme ili masti . U pojedinim slučajevima doktor može prepisati ovu kremu za nanošenje na kožu radi ublažavanja otoka i svraba.
Lokalni imunomodulatori. Primenjuju se kao sirup ili tablete. Koriste se kada ostali tretmani ne daju dovoljno dobre rezultate.

Svrab i češanje

Kada ekcem bukne, jako je teško odoleti potrebi za češanjem. Jedna od karakterika ekcema je upadanje u tzv. ciklus “svrab-češanje” u kome češanje donosi olakšanje, ali takođe dovodi do jače upale i svraba, a neretko i infekcije.

Ukoliko se vaše dete previše češe:

Zabavite dete drugim aktivnostima, dajte mu da drži nešto u rukama i da se zabavlja, kako biste mu skrenuli pažnju sa svraba.
Postarajte se da otkrijete koji alergeni ili kakve supstance mogu pogoršati AD (npr. gel. za suvo pranje ruku, hemijska sredstva, pojedine kreme za sunčanje).
Birajte tkanine koje ne iritiraju kožu deteta.
Često kratite nokte detetu kako biste smanjili rizik od pogoršanja ekcema češanjem.

Kada se obratiti dermatologu?

Ukoliko primetite bilo kakve promene na koži deteta, obratite se pedijatru koji će uraditi primarnu dijagnozu i ukoliko je potrebno upititi vas dermatologu. Doktor će vam pomoći da napravite efikasan plan terapije i pomoći da odredite fakotre koji mogu uzrokovati pojavu ekcema.

Ako se na koži vaše bebe ili deteta pojave znaci bakterijske infekcije, odvedite dete kod pedijatra što pre. Simptomi bakterijske infekcije mogu biti:

Bol, otok, osetljivost ili toplota oko osipa.
Crvene linije koje se šire iz osipa.
Curenje tečnosti iz regije pod upalom.
Temperatura.

Prognoza

Time što ćete odrediti koji faktori uzrokuju pojavu ekcema i redovnom negom kože vašeg deteta, možete smanjiti učestalost i izraženost ekcema.

Ne mora da znači da će prvi tretman uroditi plodom. Postoji više opcija tretiranja ekcema, pa se redovno konsultujte sa dermatologom dok ne pronađete ono šta najviše pomaže vašem detetu.

Izvor: bebo.club

BabyMed, krema za lice pH 5,5
Izvor: babymedcosmetics.com

BabyMed, krema za lice pH 5,5

Za osetljivu kožu

BabyMed krema za lice za bebe je specijalno formulisano za negu kože novorođenčadi i dece sa osetljivom, atopičnom kožom sklonoj ekcemima i atopijskom dermatitisu.

Obzirom da je lice jedno od češćih mesta gde se manifestuje atopijski dermatitis, nega lica ima izražen značaj.

Zahvaljujući specijalnoj formulaciji BabyMed krema za lice ima višestruko emolijentni efekat.

Ovaj efekat je dodatno naglašen zahvaljujući prisustvu supstanci kao što je shea buter.

BabyMed krema za lice idealno hidrira suvu i iritiranu kožu kakva je prisutna u stanju atopijskog dermatitisa.

Prisustvo pantenola u koncentraciji od 2% omogućava kvalitetnu hidrataciju kože i ublažava svrab

pH BabyMed kreme za lice je 5,5 i idealno je prilagođen fiziološkom pH kože što je bitan faktor u nezi kože u pomenutim stanjima.

Prisustvo vitamina E omogućava antioksidativni efekat čime BabyMed krema za lice štiti ćelije kože od nepovoljnih uticaja spoljašnje sredine, delujući i kao emolijent i humektans, čime dodatno vlaži kožu čineći je mekom.

Prirodna, hipoalergena mirisna nota prijatnog mirisa na šumsko voće zaokružuje celu formulaciju dajući detetu osećaj svežine i čistote..

Pun efekat na kožu i pomoć prevenciji nastanka, kao i pomoć u izlečenju, je postignut zahvaljujući aktivnim komponentama:

- Ulje semenki divlje borovnice - zahvaljujući idealnom balansu nezasićenih masnih kiselina, pre svega omega-3 i omega-6, deluje regenerativno, ublažava crvenilo i iritaciju kože, prevenira transdermalni gubitak vode i omogućava izrazito vlažeći i umirujući efekat.

- Ekstrakt ovsa - pored viševekovne, tradicionalne upotrebe u ublažavanju svraba i iritacija na koži, kliničke studije su dokazale hranljivi, umirujući efekat ekstrakta ovsa na kožu.

- Avenantramid - zbog izrazitog anti-histaminskog i anti-inflamatornog efekta značajno smanjuje crvenilo i svrab.

Pakovanje: 50ml

BabyMed, zaštitna krema sa ZnO
Izvor: babymedcosmetics.com

BabyMed, zaštitna krema sa ZnO

Za osetljivu kožu pelenske regije

BabyMed zaštitna krema za bebe sa cink-oksidom je specijalno formulisana za negu kože novorođenčadi i dece sa osetljivom, atopičnom kožom sklonoj ekcemima i atopijskom dermatitisu.

Zahvaljujući specijalnoj formulaciji BabyMed zaštitna krema za bebe sa cink-oksidom ima višestruko emolijentni efekat.

Prisustvo cink-oksida u koncentraciji od 15% omogućava kvalitetnu zaštitu deteta u predelu pelenske regije. Ima zaštitnu ulogu. Deluje tako što stvara zaštitnifilm na koži i time štiti kožu od iritanasa iz fecesa i urina.

Prirodna, hipoalergena mirisna nota prijatnog mirisa na šumsko voće zaokružuje celu formulaciju dajući detetu osećaj svežine i čistote.

Pun efekat na kožu i pomoć prevenciji nastanka, kao i pomoć u izlečenju, je postignut zahvaljujući aktivnim komponentama:

- Ulje semenki divlje borovnice - zahvaljujući idealnom balansu nezasićenih masnih kiselina, pre svega omega-3 i omega-6, deluje regenerativno, ublažava crvenilo i iritaciju kože, prevenira transdermalni gubitak vode i omogućava izrazito vlažeći i umirujući efekat.

- Ekstrakt ovsa - pored viševekovne, tradicionalne upotrebe u ublažavanju svraba i iritacija na koži, kliničke studije su dokazale hranljivi, umirujući efekat ekstrakta ovsa na kožu.

- Avenantramid - zbog izrazitog anti-histaminskog i anti-inflamatornog efekta značajno smanjuje crvenilo i svrab.

Pakovanje: 50ml

BabyMed, kupka za bebe pH 5,5
Izvor: babymedcosmetics.com

BabyMed, kupka pH 5,5

Za osetljivu kožu

BabyMed kupka za bebe je specijalno formulisana za higijenu, ali zahvaljujući svom višestruko emolijentnom efektu, namenjena je i za negu kože novorođenčadi i dece sa osetljivom, atopičnom kožom sklonoj ekcemima i atopijskom dermatitisu.

pH BabyMed kupke za bebe je 5,5 i idealno je prilagođen fiziološkom pH kože što je bitan faktor u nezi kože u pomenutim stanjima.

BabyMed kupka za bebe ne sadrži sulfate, kao najčešće korišćene površinski aktivne materije, koji su potencijalni iritansi i alergeni, već prirodne, blage površinski aktivne materije: proteol-oat i dinatrijum-kokoamfodiacetat, koji ne iritiraju kožu, a imaju blaga peneća svojstva.

Kliničke studije su pokazale da prirodna peneća sredstva u svakodnevnoj primeni nemaju negativan efekat na normalnu kožu, kao ni na suvu, zadebljalu i eritematoznu kožu beba.

Prirodna, hipoalergena mirisna nota prijatnog mirisa na šumsko voće omogućava da mališani sa zadovoljstvom prihvataju sam čin kupanja.

Pun efekat na kožu i pomoć prevenciji nastanka, kao i pomoć u izlečenju, je postignut zahvaljujući aktivnim komponentama:

- Ulje semenki divlje borovnice - zahvaljujući idealnom balansu nezasićenih masnih kiselina, pre svega omega-3 i omega-6, deluje regenerativno, ublažava crvenilo i iritaciju kože, prevenira transdermalni gubitak vode i omogućava izrazito vlažeći i umirujući efekat.

- Ekstrakt ovsa - pored viševekovne, tradicionalne upotrebe u ublažavanju svraba i iritacija na koži, kliničke studije su dokazale hranljivi, umirujući efekat ekstrakta ovsa na kožu.

- Avenantramid - zbog izrazitog anti-histaminskog i anti-inflamatornog efekta značajno smanjuje crvenilo i svrab.

Pakovanje: 200ml

BabyMed, šampon pH 5,5
Izvor: babymedcosmetics.com

BabyMed, šampon pH 5,5

Za osetljivu kožu glave.

BabyMed šampon za bebe je specijalno formulisana šampon za higijenu, ali zahvaljujući svom višestruko emolijentnom efektu, namenjena je i za negu kože glave, kao i kose novorođenčadi i dece sa osetljivom, atopičnom kožom sklonoj ekcemima i atopijskom dermatitisu. BabyMed šampon za bebe je namenjen i deci sa krhkim vlasima kose, kao i kod temenjače.

pH BabyMed šampona za bebe je 5,5 i idealno je prilagođen fiziološkom pH kože što je bitan faktor u nezi kože glave i kose u pomenutim stanjima.

BabyMed šampon za bebe ne sadrži sulfate, kao najčešće korišćene površinski aktivne materije, koji su potencijalni iritansi i alergeni, već prirodne, blage površinski aktivne materije: proteol-oat i dinatrijum-kokoamfodiacetat, koji ne iritiraju kožu, a imaju blaga peneća svojstva što omogućava efekat popularno zvanog “pranja kose bez suza” što omogućava lako pranje kose uz prihvatanje samog čina kao da je igra u pitanju.

Kliničke studije su pokazale da prirodna peneća sredstva u svakodnevnoj primeni nemaju negativan efekat na normalnu kožu, kao ni na suvu, zadebljalu i eritematoznu kožu beba. Prirodna, hipoalergena mirisna nota prijatnog mirisa na šumsko voće omogućava da mališani sa zadovoljstvom prihvataju sam čin pranja kose.

Pun efekat na kožu glave, kao I na same vlasi kose, postignut je zahvaljujući aktivnim komponentama:

- Ulje semenki divlje borovnice - zahvaljujući idealnom balansu nezasićenih masnih kiselina, pre svega omega-3 I omega-6, deluje regenerativno, ublažava crvenilo i iritaciju kože, prevenira transdermalni gubitak vode i omogućava izrazito vlažeći i umirujući efekat. Ulje semenki divlje borovnice utiče na jačanje krhkih vlasi kose.

- Ekstrakt ovsa - pored viševekovne, tradicionalne upotrebe u ublažavanju svraba i iritacija na koži, kliničke studije su dokazale hranljivi, umirujući efekat ekstrakta ovsa na kožu.

- Avenantramid - zbog izrazitog anti-histaminskog i anti-inflamatornog efekta značajno smanjuje crvenilo i svrab.

BabyMed šampon za kosu se pokazao izvrsnim u rešavanju problema temenjače.

Pakovanje: 200ml

BabyMed, mleko za telo pH 5,5 - Za osetljivu bebinu kožu

BabyMed, mleko za telo pH 5,5 - Za osetljivu bebinu kožu

BabyMed mleko za telo za bebe je specijalno formulisano za negu kože novorođenčadi i dece sa osetljivom, atopičnom kožom sklonoj ekcemima i atopijskom dermatitisu.

Zahvaljujući specijalnoj formulaciji BabyMed mleko za telo za bebe ima višestruko emolijentni efekat.

Ovaj efekat je dodatno naglašen zahvaljujući prisustvu supstanci kao što je shea buter.

Ko treba da koristi BabyMed mleko za telo?

BabyMed mleko za telo za bebe idealno hidrira suvu i iritiranu kože kakva je prisutna u stanju atopijskog dermatitisa.

Prisustvo pantenola u koncentraciji od 2% omogućava kvalitetnu hidrataciju kože i ublažava svrab

pH BabyMed mleka za telo za bebe je 5,5 i idealno je prilagođen fiziološkom pH kože što je bitan faktor u nezi kože u pomenutim stanjima.

Prisustvo vitamina E omogućava antioksidativni efekat čime BabyMed mleko za telo štiti ćelije kože od nepovoljnih uticaja spoljašnje sredine, delujući i kao emolijent i humektans, čime dodatno vlaži kožu čineći je mekom.

Prirodna, hipoalergena mirisna nota prijatnog mirisa na šumsko voće zaokružuje celu formulaciju dajući detetu osećaj svežine i čistote.

Pun efekat na kožu i pomoć prevenciji nastanka, kao i pomoć u izlečenju, je postignut zahvaljujući aktivnim komponentama:

- Ulje semenki divlje borovnice - zahvaljujući idealnom balansu nezasićenih masnih kiselina, pre svega omega-3 I omega-6, deluje regenerativno, ublažava crvenilo i iritaciju kože, prevenira transdermalni gubitak vode i omogućava izrazito vlažeći i umirujući efekat.

- Ekstrakt ovsa - pored viševekovne, tradicionalne upotrebe u ublažavanju svraba i iritacija na koži, kliničke studije su dokazale hranljivi, umirujući efekat ekstrakta ovsa na kožu.

- Avenantramid - zbog izrazitog anti-histaminskog I anti-inflamatornog efekta značajno smanjuje crvenilo i svrab.

Više o kremi na https://babymedcosmetics.com

Za osetljivu kožu glave naša topla preporuka je BabyMed šampon

BabyMed šampon za bebe je specijalno formulisana šampon za higijenu, ali zahvaljujući svom višestruko emolijentnom efektu, namenjena je i za negu kože glave, kao i kose novorođenčadi i dece sa osetljivom, atopičnom kožom sklonoj ekcemima i atopijskom dermatitisu. BabyMed šampon za bebe je namenjen i deci sa krhkim vlasima kose, kao i kod temenjače.

pH BabyMed šampona za bebe je 5,5 i idealno je prilagođen fiziološkom pH kože što je bitan faktor u nezi kože glave i kose u pomenutim stanjima.

BabyMed šampon za bebe ne sadrži sulfate, kao najčešće korišćene površinski aktivne materije, koji su potencijalni iritansi i alergeni, već prirodne, blage površinski aktivne materije: proteol-oat i dinatrijum-kokoamfodiacetat, koji ne iritiraju kožu, a imaju blaga peneća svojstva što omogućava efekat popularno zvanog “pranja kose bez suza” što omogućava lako pranje kose uz prihvatanje samog čina kao da je igra u pitanju.

Kliničke studije su pokazale da prirodna peneća sredstva u svakodnevnoj primeni nemaju negativan efekat na normalnu kožu, kao ni na suvu, zadebljalu i eritematoznu kožu beba. Prirodna, hipoalergena mirisna nota prijatnog mirisa na šumsko voće omogućava da mališani sa zadovoljstvom prihvataju sam čin pranja kose.

Pun efekat na kožu glave, kao i na same vlasi kose, postignut je zahvaljujući aktivnim komponentama:

- Ulje semenki divlje borovnice - zahvaljujući idealnom balansu nezasićenih masnih kiselina, pre svega omega-3 I omega-6, deluje regenerativno, ublažava crvenilo i iritaciju kože, prevenira transdermalni gubitak vode i omogućava izrazito vlažeći i umirujući efekat. Ulje semenki divlje borovnice utiče na jačanje krhkih vlasi kose.

- Ekstrakt ovsa - pored viševekovne, tradicionalne upotrebe u ublažavanju svraba i iritacija na koži, kliničke studije su dokazale hranljivi, umirujući efekat ekstrakta ovsa na kožu.

- Avenantramid - zbog izrazitog anti-histaminskog i anti-inflamatornog efekta značajno smanjuje crvenilo i svrab.

BabyMed šampon za kosu se pokazao izvrsnim u rešavanju problema temenjače.