Trikovi koji provereno rade: Naučite dete u 5 koraka da pospremi igračke

Trikovi koji provereno rade: Naučite dete u 5 koraka da pospremi igračke

Jedna mama iz Srbije podelila je internet korisnike slikom na društvenoj mreži kojom je pokazala nered od igračaka u sobi

Jedna mama iz Srbije podelila je fotografiju dnevne sobe u kojoj su razbacane dečije igračke i izazvala buru komentara na internetu.

Njeni pratioci na društvenoj mreži Twitter različito su reagovali.

I dok su jedni tvrdili da je dete odraz roditelja i da joj je kuća u haosu, drugi su je podržavali.

– Iz iskustva ću vam reći, ne treba mnogo brinuti o igračkama koje se vide razbacane, već o onim sitnim Lego “nagazna mina” kockicama…- napisao je jedan tata. Jedna baka je očigledno bila nostalgučna za vremenom kada su joj deca odrastala, pa je dodala:

– Sve to će ti nedostajati. I sve to ćeš ponovo sa unucima. I veruj mi, to je super.

Neki roditelji koji imaju malu decu istakli su da je kod njih i “gore”.

– Hahahaha. Kod mene je i gore – napisala je jedna mama.

Jedna mama je dodala:

– Nadam se da ste naučili decu da poslednjih pet minuta igre, zajedno se igrate pod nazivom “raspremimo igračke”. Onda neće sav posao pasti na vas, a deca će se naučiti redu… Kod mene je to upalilo!

Igranje je sastavni deo odrastanja dece, pa samim tim i kuća puna razbacanih igračaka, ali to je situacija koju nije teško rešiti ako ih od početka naučite kako da pospreme nered za sobom.

Evo pet jednostavnih i praktičnih saveta kako da decu naučite da na kraju igranja pokupe i spakuju svoje igračke.

Predlog mame o igri koja se zove “raspremimo igračke” jedan je od korisnih, a i primenjiv naročito kod dece mlađeg uzrasta, dok sami ne steknu naviku da raspreme za sobom i shvate šta su im obaveze.

Da biste im olakšali sakupljanje igračaka, napravite dobru organizaciju.

1. Obezbedite im kutije za igračke
Kutije za igračke su uvek odlično rešenje. Za tili čas soba će izgledati uredno. Pošto su deca sklona da u potrazi za onim što im je potrebno izbace sve iz kutije, uvek je bolje igračke pakovati u više manjih nego u jednu veliku kutiju.

Manje kutije, naslagane na gomilu ili u nizu, odlično su rešenje, jer igračke mogu biti sortirane po vrsti ili načinu korišćenja. Na ovaj način lakše je i deci i vama da pronađete igračke koje tražite, ali i da stvari vratite na mesto.

2. Jake boje i nalepnice
Deca vole jake boje, a da bi im raspremanje učinili zanimljivim izaberite jake boje kutija. Tako, recimo, neka im kutija za kockice bude zelena, a kutija za autiće crvena.

Idealno je da na kutiju nalepite etiketu onih igračaka za koju je namenjena. Ako želite da se zabavite, napravite sami od običnih kutija te za igračke tako što ćete ih “presvući” papirom ili ukrasiti kako se vama sviđa.

3. Fioke za igračke
U prodavnicama su dostupne i razne plastične police sa fiokama za igračke. One su jeftine i pristupačne, a na roditeljima je samo da izaberu neku od jarkih boja i obeleže gde će koje igračke da stoje.

4. Funkcionalan nameštaj
Kada sređujete dečiju sobu, birajte nameštaj koji ne zauzima mnogo prostora i ima mesta za odlaganje stvari.

Najbolja opcija su kreveti koji imaju fioke. One su takođe pogodne za držanje različitih stvari koje bi u sobi pravile lom.

5. Raspremanje sobe i igračaka
Ipak, ono što je najvažnije jeste da decu roditelji od malena nauče da raspreme svoju sobu, pokupe igračke i slože ih kada završavaju sa igranjem. Na početku, dok su manji, važno je da im to pokažete svojim primerom i da zajedno sa njima pokupite razbacane igračke. Od četvrte godine mališani bi već trebalo sami da uče da sklanjaju nered za sobom.

Da bi u sobi bilo što manje nereda, igračke sa kojima se deca ne igraju ili ih ne koriste u tom momentu sklonite sa strane, pa njima kasnije zamenite one koje su “izgustrirali”.

Ukoliko imaju neke stvari koje više uopšte ne koriste, posavetujte ih da poklone drugoj deci. Osim što će im to pomoći da se oslobode viška igračaka, naučiće i važnu lekciju o deljenju i poklanjanju

izvor:mojpedijatar.co.rs