Kako se radi Amniocenteza?

Kako se radi Amniocenteza?

Amniocenteza se obično obavlja između šesnaeste i osamnaeste nedelje amenoreje, a ponekad i ranije. To je punktiranje trbuha majke u predelu između pupka i stidne kosti i obavlja se tako tankom iglom da nije potrebna čak ni lokalna anestezija. To uzimanje uzorka radi se pod ultrazvukom koji omogućava da se prati igla i da se probijanje vodenjka obavi dovoljno daleko od bebe. Čitava intervencija traje jedan do dva minuta. Nema potrebe da posle toga ostajete u bolnici, nego već posle jednog časa možete da se vratite kući.

Uobičajena reakcija trudnica posle takvog pregleda je sledeća: „Zar je to sve?“ U stvari, to više izaziva strah nego što boli. Pa gde onda opasnost? „Zašto se amniocenteza ne obavlja kod svih trudnica, da bi se proučili hromozomi bebe?“ Nijedna medicinska intervencija nikada nije sasvim bezazlena.

Uvek treba razmotriti i njenu štetnu stranu i kontraindikacije. Ovde postoji rizik od izazivanja pobačaja. Taj rizik je mali (procenjuje se da iznosi manje od 0.50 %) ali to je dovoljno da se smatra da je ispitivanje opravdano samo onda ako je statistički rizik od hromozomskih anomalija veći od tog rizika ili mu je bar jednak. Rizik od hromozomskih anomalija povezan je sa godinama starosti majke: 1% ako majka ima 40 godina, 3% ako ima 42 godine, a 7% ako ima 45 godina. Zato amniocentezu najčešće obavljamo samo kod žena koje su starije od 38 godina (u trenutku obavljanja ispitivanja), kod parova koji su već imali dete hromozomskim anomalijama ili kod parova gde jedan partner ima neku takvu anomaliju.

Jedan od elemenata koje treba uzeti u obzir jeste rizik od amniocenteze, s jedene strane, i starost majke, s druge strane. Ali, treba takođe voditi računa i o ličnoj reakciji trudnice posle dobijanja informacija o tim elementima.

Opšte pravilo u pogledu godina starosti trudnice je suviše proizvoljno i ne treba da budemo kruti ako je majka, mada je mlada i mada nema prethodnih slučajeva u porodici, toliko uznemirena da je jedino analiza kariotipa može da je umiri. Teško je odbiti pregled i kod žene od 36 ili 37 godina kod koje je rizik, iako je veoma mali, ipak sličan riziku koji postoji kod žene od 38 godina.
Odluku o obavljanju amniocenteze treba da donesete tek kad prihvatite da se u slučaju postojanja hromozomske anomalije, izvrši prekid trudnoće iz medicinskih razloga.