Pitali smo psihologa: Koliko je opasan stres u trudnoći?

Pitali smo psihologa: Koliko je opasan stres u trudnoći?

Trudnoća se odavno u narodu naziva drugo stanje. U telu žene dolazi do niza promena: raste trbuh, telesna masa, menja se hormonski status koji dovodi do fizioloških i psiholoških promena. Pri tome je veliko uzbuđenje oko prinove koja potpuno i zauvek menja lični život.

Tokom trudnoće treba izbegavati stresne situacije

Zbog toga nije čudno što su osećanja žene pomešana i promenljiva – od velike radosti koju pruža privilegija da se na svet donese novi život, do brige i strepnje kako će sa svim izazovima izaći na kraj. Može se, dakle, reći da je izvesno stanje stresa u trudnoći neizbežno i potpuno normalno.

O stresu smo razgovarali sa psihologom Željkom Kurjački.

Koji su najčešći uzoci stresa u trudnoći?

– Osećaj nelagodnosti i težine u trbuhu ili karlici, mučnina, zatvor, umor, bolovi u leđima, promene raspoloženja, strah od porođaja...

Koje su simptomi stresa u trudnoći?
– Umor, problemi sa spavanjem, glavobolja, a kod dugotrajnog i/ili jakog stresa povišenje krvnog pritiska, smanjenje imuniteta, anksioznost i depresija.

Kako se stres odražava na bebu?

– Sva istraživanja govore da je vrlo važno da majka svoje čedo nosi u što većem miru. Beba može da čuje majku već od 27. nedelje.

Pošto funkcionišu kao jedan organizam, svi hormoni sreće i hormoni stresa utiču i na malo biće koje se tek razvija.

! Ozbiljan dugotrajan stres može dovesti do prevremenog porođaja i
do rađanja beba sa manjom telesnom masom.

Kako kontrolisati stres u trudnoći?

- Čak i u najopterećenijem danu, trudnica mora imati vremena za odmor.

- Spavajte dovoljno. San je nezamenljiv način odmora i relaksacije. Zadremajte i u toku dana kada vam organizam pošalje signal da je to neophodno. Trudnoća je vreme kada je jako važno naučiti kako se gradi veza između uma i sopstvenog tela.

- Pružite negu svom telu. Napravite kupku sa lavandinim ili drugim eteričnim uljem i opustite se u toploj kadi.

Ovo će olakšati bolove u zglobovima i mišićima, naročito krsta.Idite na lagane masaže kod fizioterapeuta ili refleksologa koji su obučeni za rad sa trudnicama.

- Vodite računa da neobučeni maseri mogu izazvati prevremeni porođaj, pa ako u blizini nema kvalifikovanih stručnjaka, uradite samomasažu mišića koji su zgrčeni ili utrnuli. Najvažnije je obratiti pažnju na ramena, leđa i noge.

- Lagane fizičke vežbe, šetnja i plivanje (ako imate dozvolu lekara) mogu značajno smanjiti stres, kao i boravak u prirodi.

- Jedite zdravo. Od načina ishrane zavisi zdravlje i snaga, a samim tim i sposobnost da se nosite sa stresom. Dovođenje tela, uma i duha u ravnotežu najviše povećava otpornost prema stresu.

- Naučite da angažujete druge članove porodice za pomoć. Kasnije će ova navika biti više nego potrebna kada budete mnogo vremena i snage posvećivali svom detetu.

- Naučite da se suprotstavite svima koji od vas zahtevaju previše, bez obzira na to da li se radi o radnom mestu ili o porodici. Izbegavajte zadatke sa kratkim rokovima, jer je to čest uzrok stresa.

- Izbegavajte neprijatne osobe i situacije. Negativne emocije drugih utiču na vas i kada su neizgovorene.

- Naučite da odvajate bitno od nebitnog i ne budite perfekcionista. Roditeljstvo zahteva uvid u širu sliku i odricanje od beznačajnih sitnica. Kada se rodi beba, potrebno je energiju usmeriti na najvažnije stvari.

- Razgovarajte o svemu što vas muči sa bliskim prijateljima ili stručnjacima. Sama priča o problemu donosi olakšanje, a sigurno ćete čuti i mnogo korisnih saveta.

- Pripremite se za porođaj, dojenje i prve mesece kada dođe beba. Dobar trening uvek pomaže da što efikasnije odgovorimo svakom životnom izazovu.