Pokreti bebe u stomaku - evo šta sve treba da znate

Pokreti bebe u stomaku - evo šta sve treba da znate

Saznajte kada treba da osetite bebine pokrete, koliko često i kada ih pratiti...

Bez obzira na to da nosite prvu ili možda četvrtu bebu po redu, kada ste trudni, sa nestrpljenjem čekate da osetite njene prve pokrete. Buduće mame često imaju osećaj da ih beba sve vreme samo šuta pomerajući nožice, a beba radi još puno toga - pomera rukice istražujući ambijent u kome trenutno boravi, štuca sa vremena na vreme, menja poze pa čak i radi "salto".

Šta sve znamo o bebinom kretanju u stomaku?

U toku trudnoće, sve žene bi volele da imaju stalan “prenos uzivo” svoje bebice i njenih aktivnosti. Nažalost, to nam još uvek nije dostupno, barem ne van redovnih odlazaka na kontrole. Verovatno se pitate kako se to Vaša bebica kreće u stomaku, pročitajte ovih 8 odgovora na najčešća pitanja.

#1 Kada ću osetiti bebine prve pokrete?

Prve bebine pokrete najkasnije se osete do 24. nedelje trudnoće. Vaše bebe su se pomerale i mnogo pre nego što ste te pokrete mogle da osetite i prepoznate. U ranoj trudnoći bebini pokreti nisu toliko snažni i intenzivni kao što će biti kasnije pa se često dešava da ga buduće mame pomešaju sa varenjem hrane.

#2 Kada bebe u stomaku reaguju “udarcima”?

Bebe u stomaku najčešće reaguju kao odgovor na nešto što se dešava u njihovoj okolini. Previše buke, svetlosti ili čak jaka, začinjena hrana koju ste pojeli mogu stimulisati bebu na pokret i šutkanje maminog stomaka. Osim toga one imaju i stalnu potrebu za istezanjem.

Ako se mama kreće, beba najčešće uživa u blagom ljuškanju, smiri se a često i zaspi. Mame koje su sklone vežbanju joge ili bilo kojoj vrsti relaksacije, izveštavaju da su u tim trenucima njihove bebe potpuno mirne, a istraživanja nam govore da se u potpuno relaksiranom stanju smanjuje broj otkucaja srca mame pa i posledično njene bebe, što nam iznova govori neraskidivoj vezu koju formiraju dok je beba još u stomaku.

#3 Koliko bebinih pokreta dnevno je normalno?

Prosečan broj bebinih pokreta koje možete osetiti u toku dana je između 15 i 20. To uključuje apsolutno sve pokrete bebe koje trudnica može da oseti. Ovaj broj može pomoći da znate koliko se bebe u proseku kreću, ali ne zaboravite da je svaka beba priča za sebe.
Neke bebe bukvalno prespavaju ceo dan u toku koga ste aktivne i počnu sa pokretima tek kada vi želite da spavate. Druge bebe su toliko aktivne, da njihove buduće mama imaju doživaljaj da se nikada ne smiruju.

Bebe odmaraju i spavaju u stomaku i do 17 sati dnevno, a najčešće u periodima od po 40 do 50 minuta. Ako ste zauzete ili u pokretu, moguće je da ne primetite da je beba budna i da se kreće. Većina trudnica oseti kada su bebe baš jako aktivne kao na primer nakon maminog obroka, nakon što je bila aktivna ili predveče kada se odmara.

#4: Kada treba da brojim pokrete?

Preporuka lekara je da se trudnica fokusira na bebine pokrete nakon 28 nedelje trudnoće. Za početak, izaberite doba dana kada je beba inače aktivna ili Vi odmarate i imate koncentraciju. Važno je da budete dosledne i da pratite pokrete uvek u isto vreme. Vremenom ćete uočiti obrazac pokreta Vaše bebe.
Kako beba raste, ne biste trebali da osećate manje pokreta, oni će samo biti drugačiji nego ranije jer beba više nema toliko prostora.

#5: Kako da proveravam bebine pokrete?

Ako ste zauzete ili aktivne, vrlo često će se desiti da i ne primetite bebinu aktivnost. Najčešći saveti za praćenje aktivnosti jeste da se opustite, legnete na levu stranu i poduprete stomak da Vam bude komotnije. Zatim merite koliko vremena prođe dok ne osetite 10 bebinih pokreta. Vremenom ćete shvatiti šta je to normalno baš za Vašu bebu odnosno koliko puta osetite da se kreće u nekom vremenskom intervalu. Ako u roku od dva sata ne osetite 10 bebinih pokreta a to je nesvakidašnje za Vašu bebu, možete se obratiti Vašem lekaru. Najbolje je reagovati blagovremeno i preventivno.

#6: Da li smanjena bebina aktivnost u stomaku znači da nešto nije u redu?

Smanjena aktivnost bebe u stomaku ne znači uvek da nešto nije u redu, mada može i ukazivati na fetalni distres izazvan manjkom hranljivih namirnica koje dolaze do bebe ili smanjenim nivoom kiseonika potrebnog bebi. Pregled mame i bebe će svakako pomoći da saznate da li postoji i koji je uzrok bebinih ređih pokreta. Ultrazvuk omogućava kontrolu protoka krvi kroz placentu, opšteg stanja ploda kao i reakciju bebe na stimuluse. Nekada se može desiti da lekar uoči nepravilnosti i objektivne razloge bebine smanjene aktivnosti i u tom slučaju trudnica sa sa njim dogovara za dalje korake.

#7: Treba li svaki dan da pratim i brojim pokrete?

Praćenje bebinih pokreta je važno, ali ako Vaša trudnoća nije visokorizična, ne morate biti svaki dan zauzeti brojeći pokrete. Mame najčešće shvate da tog dana još uvek nisu osetile bebu jer su bile veoma aktivne. Zatim obično zauzmu odgovarajuću pozu za odmor i ubrzo postanu svedoci bebe koja je veoma zauzeta šutkanjem, istezanjem, pomeranjem rukica i istraživanjem tog zanimljivog prostora u kome se nalazi. Svakodnevnu pažnju pokretima bebe treba da posvetite ako Vas je lekar uputio na to a pažnju obratite da to bude uvek u isto vreme i da to bude nakon obroka ili u periodima kada je beba inače aktivna.

#8: Da li će se moja beba pomerati manje nakon 36.nedelje trudnoće?

Dok god je u stomaku, Vaša beba će se pomerati na neki način. Nakon 36. nedelje trudnoće, ona ima značajno manje prostora za pokrete kao što su okretanje i šutkanje u mamin stomak. To ne znači da je više nećete osećati. One još uvek koriste rukice da istražuju svoje lice i telo, igraju se pupčanom vrpcom i pokušavaju da se protegnu u sad već veoma skučenom prostoru. Ritmnično pomeranje na svakih par sekundi znači da beba najverovatnije štuca. Zanimljivo je da neke bebe štucaju svakodnevno u isto vreme.

Izvor: bebac.com