Spremna za bebu: Zašto je fizičko zdravlje ključno za zdravu trudnoću?
Foto: Shutterstock

Spremna za bebu: Zašto je fizičko zdravlje ključno za zdravu trudnoću?

Trudnoća sama po sebi, a kasnije i briga oko bebe, zahtevaju dobru kondiciju, pa je idealno da pre začeća i u toku trudnoće vodite računa o svom fizičkom zdravlju.
Kako nošenje bebe u stomaku devet meseci predstavlja veliki napor za ženu, fizička spremnost je važna stavka za pripremu pred trudnoću. Dobra kondicija će skratiti i olakšati porođaj, ubrzaće oporavak nakon istog, a pored toga će imati i velike prednosti za vašu bebu.

1. Višak kilograma je rizičan

Opšte zdravstveno stanje je vrlo važno kada planirate trudnoću. Ukoliko imate višak kilograma, postoji povećan rizik od dijabetesa, povišenog krvnog pritiska u trudnoći, ali i mogućnosti porođaja carskim rezom.

2. Manjak kilograma

Ukoliko imate nedovoljnu težinu, postoji mogućnost da dođe do prevremenog porođaja, a samim tim i rađanja bebe sa smanjenom telesnom masom.

3. Dijete su opasne

Najbolje bi bilo pre trudnoće korigovati ishranu i posvetiti se fizičkoj aktivnosti kako biste bili u dobroj formi. Tokom trudnoće, ipak, nije dobra odluka držati bilo kakve dijete. Ovo može biti naročito opasno za vašu bebu, jer može doći do prevremenog porođaja ili negativnih posledica po zdravlje. Jedino je prihvatljivo ukoliko održavate konkretan način ishrane pod strogim nadzorom lekara.

4. Zdrave navike su ključne

Sve dobre navike, poput vežbanja, idealne telesne težine, zdrave ishrane, bilo bi dobro zadržati i tokom trudnoće. Ukoliko ste nepušač i ne pijete alkohol, biće vam naročito lakše. Pravilan odabir vežbi će vam pomoći da bolje podnesete trudnoću, naravno, uz obaveznu kolsultaciju sa lekarom. Vremenom je važno prilagođavati vežbe koje radite, a to je najbolje birati u saradnji sa nekim stručnim po tom pitanju.

5. Dobra kondicija
Vrlo je važno da se ne opteretite brojem kilogrma tokom trudnoće. Najbolje bi bilo da postepeno dobijate kilograme (između 11 i 16). Postepenost će pomoći da izbegnete sve nelagodnosti, poput umora, proširenih vena, lošeg varenja, hemoroida, strija. Vežbanje u trudnoći će takođe pomoći da ove nelagodnosti izostanu. Pored vežbanja, šetnja, plivanje, vožnja bicikla su jako dobre odluke u trudnoći. Ukoliko ste se bavili sportom, uz konsultovanje sa lekarom možete nastaviti sa tim u određenoj meri. Ako, pak , niste, nemojte u trudnoći započinjati intenzivne treninge.

Izvor: www.yumama.com