Nakon porođaja

Nakon porođaja

Čestitamo! Prošli stekli ste jedno od najznačajnijih životnih iskustava. Ukoliko je ovo vaše prvo dete, ćivot će vam se preokrenuti naglavačke! Važno je da date sebi malo vremena za prilagođavanje.Dobićete novu osobu u svom životu, nove uloge za vas i vašeg partnera, kao i promene na vašem telu na koje se treba navići.

• Fizičke promene
• Emotivne promene

Fizičke promene

Vaginalne izlučevine

Nekoliko nedelja nakon porođaja ćete imati vaginalne izlučevine. Te izlučevine su kombinacija materične obloge i krvi i zovu se „lochia“. Čest je slučaj da ova lučenja počinju i prestaju naizmenično, a u prvo vreme mogu sadržati i krvne ugurške. Izlučevine će vremenom opadati i postajati bledo roze i naposletku bele. Preporučuje se da koristite uloške pre nego tampone. Ukoliko imate jarko crveno, obilno krvarenje, za koje vam je potrebno više od jednog uloška po satu ili ukoliko primećujete krupne krvne ugruške, obratite se što pre lekaru.

Dojenje

Vaše dojke će se ispuniti mlekom u periodu od 48 do 72 sata po porođaju. Grudi vam mogu postati čvršće i osetljivije. Ukoliko dojite dobro je dojiti što češće da bi se izbegla iritacija grudi. Ukoliko ne dojite poželjno je da nosite udoban grudnjak kako bi se umanjila iritacija grudi. Stavljajte ledene obloge da umanjite oticanje. Razmotrite i uzimanje blagih analgetika. Prilikom tuširanja pokušajte izbegavate direktan mlaz tople vode na grudima.

Perineum

Održavanje higijene vašeg perineuma (tkiva između vagine i rektuma) će ubrzati zarastanje. Perite ruke pred promenu uloška. Uvek se brišite od napred ka pozadi. Kupajte se svakodnevno sapunom i vodom. Zamenite uložak svaki put kada koristite toalet. Ukoliko ste bili podvrgnuti epiziotomiji, šavovi kojima je rez ušiven će izbledeti nakon dve nedelje. Koristite hladne obloge u svrhe olakšavanja nelagodnosti. Možete koristiti i klupu za kupanje u sedećem položaju, gde naizmenično korišćenje tople i hladne vode može biti prijatno. Ponovićemo, važno je da je ova oblast čista i suva.

Zatvor

Izbegavajte zatvor tako što ćete u svojoj ishrani pojačati unos voća, povrća, i žitarica. Unosite velike količine tečnosti i razmotrite sa svojim lekarom uzimanje nekog omekšivača stolice, da bi se izbegli stomačni grčevi i napinjanje koje bi moglo da izazove pritisak na šavove.

Hemoroidi

Mnoge žene dobiju hemoroide tokom trudnoće. Izbegavajte zatvor uzimajući dosta tečnosti, voća i povrća. Koristite i hladne obloge sa rastvorom hamamelisa, može olakšati bol koji uzrokuju hemoroidi.

Post porođajni bolovi

Kada se materica vrati na svoju pređašnju veličinu , možete primetiti grčeve koji se zovu „post porođajni bolovi“. Odmah nakon porođaja, u bolnici, babice primenjuju temeljnu masažu materice da bi se pomogla njena kontrakcija. Ovakvo održavanje materice stegnute takođe pomaže u prevenciji obilnog vaginalnog krvarenja. Grčevi su nekad bolniji kod žena koje su i ranije bile trudne, budući da se materica nakon ponovljenog vraća na prvobitnu veličinu.

Manjak energije

Sve majke osećaju iznurenost u ranom periodu opravka. Ovaj osećaj umora može da traje nedeljama pa čak i mesecima. Vašem telu treba vremena da se navikne na roditeljstvo. Smanjite svoje obaveze i kućne poslove na minimum. Razmotrite da unajmite pomoć u kući. Ponekad su potrebni i meseci za oporavak od trudnoće i porođaja. U međuvremenu se posvetite bebinim potrebama koje su prisutne svakog minuta u toku dana. Izbegavajte dijete u ranom periodu opravka, pogotovo ako dojite. Vašem telu je potrebna zdrava i razumna dijeta koja će pomoći oporavak. Unošenje velikih količina tečnosti i vežbanje na dnevnoj bazi takođe pomaže pri olakšavanju umora i napetosti.

Seks

Može se nastaviti sa seksualnim odnosima kada je zarastanje okončano i kada prestanu vaginalne izlučevine, što je obično oko tri do četiri nedelje. Nemojte se iznenaditi ukoliko vam je seks pomalo neprijatan prvih par puta. Vagina vam može biti suva i osetljiva. Bićete premoreni i fokusirani na bebu. Odmaranje će zasigurno vratiti seksualne odnose sa vašim partnerom u normalu. Ukoliko ne želite da odmah ponovo zatrudnite koristite neko od sredstava za kontrolu rađanja.
Dojilje takođe mogu pokušati i sa rastvorljivim lubrikantima. Prilikom dojenja nivoi estrogena su prilično niski tako da se suvoća i nelagodnost često javljaju kao problem.

Emotivne promene

Mnoge majke mogu osetiti post porođajnu melanholiju. Može vam se činiti da ste preplavljeni odgovornostima brige oko novorođenčeta, možete osetiti iznurenost i promene u vezi sa vašim partnerom. Osećanja su često pod uticajem hormonalnih promena kroz koje vaše telo prolazi. Normalno je da prolazite kroz nesanicu, plačljivost, blagu uznemirenost, melanholiju i razdražljivost. Ova osećanja su normalna i obično splasnu pošto se prilagodite na svoju novu porodicu. Ukoliko se nakon dve ili tri nedelje ne osećate bolje, javite se svom lekaru.

Izvor: porodjaj.com