Kako utvrditi datum porođaja?
Kako utvrditi datum porođaja?

Kako utvrditi datum porođaja?

Možda je i kod vas reč o maloj zbrci kada je reč o datumu dolaska vašeg novog člana na svet? Jedan datum porođaja dobijate kada računate od datuma poslednje menstruacije, ultrazvuk pokazuje drugi datum, a vaš ginekolog treći?

Dakle, imate tri različita datuma, pa je savim logično da ćete se zapitati kada će se zapravo dogoditi taj veliki trenutak? Ukoliko i vi spadate među ove nazovimo ih pomalo zbunjene trudnice, ne paničite.

Daćemo vam određene sugestije koje će vam pomoći da što preciznije odredite datum porođaja.

Počinjemo sa prvim danom poslednje menstruacije. Recimo da je to 5. februar 2010. Predpostavimo da imate redovne cikluse. Nekoliko nedelja kasnije počinje vaše „slavlje“. Menstruacija je izostala i nakon još nekoliko nedelja letite na krilima sreće – trudni ste!

Sada možete otprilike znati kada ste zatrudneli. Odlazite kod svog ginekologa negde krajem marta, misleći da u sebi nosite novi život tek četri nedelje. Tako barem kaže vaša računica.

Na vaše veliko iznenađenje, lekar će vam saopštiti da ste trudni već šest nedelja. Zapitaćete se kako?

Pojašnjenje potržite u činjenici da je lekar dodao još dve nedelje. Zapravo, on svoju računicu bazira na prvom danu poslednjeg ciklusa, iako praktično vi tada niste bili trudni.

Normalno trajanje trudnoće je 40 nedelja, ali se smatra da se porođaj može desiti bilo kojeg dana nakon 38 nedelje. Dakle, ukoliko svoju računicu bazirate na 5. februaru, datumu početka zadnje menstruacije, dobićete da je datum vašeg porođaja 12. novembar. Na taj ćete način dobiti barem približan datum rođenja vaše bebe.

Šta ako niste sigurni kada je bila vaša poslednja menstruacija i ako vaš lekar želi još jednom proveriti utvrđeni datum porođaja. Vreme je za ultra zvuk.Raniji pregled ultrazvukom će garantovati precizniji datum porođaja. Kasnije snimanje ultrazvukom može zavarati, jer se veličina bebe menja. Zato su moguće greške i do dve nedelje, pa će vam u takvoj situaciji sonografer reći da je to mogući datum porođaja koji nije u potpunosti precizan.

A vi? Vi biste pod svaku cenu da znate precizan datum. Možda ćete doći u iskušenje i otići kod drugog ginekologa. Na vaše iznenađenje, on vam daje treći datum!? I to se događa. Pa, i kompjuteri su samo mašine i mogu pogrešiti. Dakle, dolazite do zaključka da je datum porođaja zapravo vrlo često stvar procene i to je sve.

A bebe? One nemaju kalendar u stomaku. One rastu i sazrevaju na različit način, a eksperti još nisu upotpunosti sigurni šta tačno aktivira porođaj. Tako neki podaci kažu da se čak pet posto beba rađa spontano, rekli bismo „kada to one odluče“. A da 95 posto beba dolazi na svet kada su spremne za to ili kada mi mislimo da su spremne. Neka ovo bude vaša prva lekcija iz fleksibilnosti – što je uvertir za ključ dobrog roditeljstva.

Izvor: mamaibeba.rs