Koji je najbolji položaj deteta za porođaj?
Foto: Shutterstock

Koji je najbolji položaj deteta za porođaj?

Idealnim položajem za porođaj smatra se takozvani „prednji položaj“.

Ovo znači da je beba pozicionirana tako da na najlakši način prolazi kroz karlicu – tada je beba okrenuta glavom prema dole, licem prema majčinim leđima, a bebicina leđa okenuta su prema jednoj strani vašeg stomaka. Kad se beba u ovom položaju spusti do dna karlice glavu namešta tako da najširi deo njene glave dođe do najšireg dela karlice.

Ukoliko se beba ovako namesti, porođaj je kraći i lakši.

Kako da znam u kom je položaju moja beba?

Da li možete da znate kada beba dođe u ispravan položaj i postoji li način da je u tom položaju zadržite? Dobra vest je, da - možete.

Ukoliko osećate bebine pokrete u stomaku, možda možete da procenite i koji deo tela pokreće. Mala pomoć – glava je tvrda i zaobljena, a guza meka i zaobljena. Ne očajavajte ako u početku ne uspete, potrebno je mnogo nagađanja, ali ubrzo ćete se navići.

Kada je beba u prednjem položaju, na stomaku ćete osetiti njena tvrda i zaobljena leđa, a udarce ćete osećati najviše na rebrima.

Kad je beba u stražnjem položaju, vaš stomak će biti mekši na dodir i na prednjoj strani ćete verovatno moći da osetite ruke i noge.

Mogu li da namestim bebu u pravi položaj?

Majčino držanje i kretanje mogu uticati na način na koji beba leži u materici u poslednjim nedeljama trdunoće. Ukoliko mnogo sedite u automobilu ili naslonjačama i manjka kretanja dovodi do povećanog broja dece koja se nameštaju u stražnji položaj. Ukoliko u poslednjim nedeljama trudnoće obratite pažnju na držanje i kretanje – razmotrite ovu teoriju.

Pripreme za porođaj

Ukoliko ste trudni sa prvim detetom, već od 35. nedelje trudnoće možete da počnete sa vežbama koje pomažu bebi da se lakše namesti u pravi položaj za porođaj. Tada beba počinje da se spušta u karlicu i tada je vreme da joj malo pripomognete.

Ukoliko ovo nije prva trudnoća, bebe će se spuštati kasnije, dve ili tri nedelje pred porođaj.

U nekim slučajevima, žene nekoliko dana pred porođaj imaju velike bolove, a to se ponekad dešava jer beba pokušava da se okrene u pravi položaj. U ovakvim slučajevima preporučuje se odmor noću, dok u toku dana treba da ostanete uspravni i aktivni, naginjući se prema napred kada osetite bolove.

Pokušajte da:

Što duže ostanete u uspravnom položaju
Što više izbegavate ležanje u krevetu
Za vreme trudova naginjite se ka napred
Kada trudovi počnu, mrdajte karlicu
Izbegavajte da se naslonite na stolicu ili krevet. U poslednjim nedeljama trudnoće tehnika nameštanja bebe za porođaj treba da postane stil života porodilje. Pravilno držanje nije magija i nema čarobnog štapića koji će bebicu okrenuti tako da mami olakša porođaj, ali znaćete da ste uradile sve što je bilo u vašoj moći da olakšate porođaj i sebi i bebi.

{vembed Y=jKm15xaaV3Q}

Izvor: bebac.com