Torba za porodilište: Kako sam baš to zaboravila!
Foto: Sobe porodilja

Torba za porodilište: Kako sam baš to zaboravila!

Pakovanje torbe za porodilište za većinu trudnicu predstavlja zadovoljstvo jer je to prvi korak koji ih vodi ka upoznavanju bebe

Mnoge mame se za porodilište spremaju detaljno i prate spiskove kojima se savetuje šta je potrebno za opremanje torbe za porodilište.

Pored standardnih stvari koje su neophodne za boravak u porodilištu svaka mama ponese i malo više nego što joj je potrebno. Ipak, dešava se da pojedine stavari koje će vama biti potrebne nikada nećete naći na spiskovima za pakovanje torbe za porodilište, a desiće vam se možda da ćete neke potrepštine i zaboraviti da spakujete. Srećom sve što ste zaboravili suprug vam može doneti pri prvoj poseti.

Da popijem kafu i naspavam se kao čovek

Nekoliko mama u Fejsbuk grupi Bebac trudnice i mame kažu da žale što nisu ponele čepiće za uši jer nikako nisu mogle da se odmore od kontantne zvonjave mobilnih telefona svojih cimerki. Ovaj komentar izazvao je dosta smeha i evociranja uspomena iz boravka u porodilištu.

San je svakako najbolji način da se vrati enegrija nakon porođaja, ali ni kafa ne bi bila na odmet. Dosta mama obožava da pije kafu, koja je jedan od sinonima za opuštanje i odmor u našoj kulturi, te im je nedostatak upravo ovog pića mnogo nedostajalo.

Stvari za higijenu

Nažalost u našim porodilištima često nedostaje čak i najosnovnijih sredstava za higijenu. Naše porodilje mogu samo da sanjaju u pekširima ili šamponima za kosu, ali često nedostaje i ono najosnovnije. Pojedine mamice nisu ni sanjale da su u porodilište trebale da ponesu toalet papir.

I upravo to su mnoge mame zaboravile da ponesu, upravo oko toga se vodila najveća diskusija na grupi Bebac trudnice i mame a najveća razlika u uslovima se primetila kod mama koje su se porodile u inostranstvu i mama koje su se porodile kod nas. Naime, porodilišta u inostranstvu porodiljama obezbeđuju sve neophodno za odžavanje higijene, pa i više od toga poput četkice i paste za zube, dok mame porođene u Srbiji sve to nose od kuće.

Neke mame su napisale kako su zaboravile konac za zube, dok su druge naglasile kako zbog rane nisu mogle da se kupaju te im je veoma nedostajao šampon za suvo pranje kose.

Ponekad se zaboravi i najosnovnije

Jedan od prvih stvari koje žene spakuju u svoju torbu za porodilište su mrežaste gacice i pamucni ulošci. Ipak, veliki broj žena zaboravio je upravo to. Nakon porođaja upravo mrežaste gacice su najubodnije za tek porođenu ženu. Upravo one neće vršiti dodatni pritisak na eventualnu ranu od epiziotomije, što je veoma bitno za tek porođenu ženu. Bilo da ste se porodile vaginalnim putem ili ste imale carski rez mrežaste gacice će vam mnogo pomoći te bi njih trebalo da spakujete jer će vam trebati odmah nakon porođaja.

Dosta porodilja nije uspela da spakuje i češalj za kosu a mama to je dosta bitno nakon porođaja kada je većina razbarušene kose. A da biste se ošečljale mamam je neophodno i ogledalo, te su pojedine članice grupe Bebac trudnice i mame napomenule kako su baš zaboravile to.

Al se nekad dobro jelo

Kada nakon porođaja napokon dođete u sobu jedno što je sigurno zagarantovano jeste da ćete biti gladne. Po pravilima Marfijevog zakona hrane u to vreme neće biti i jedino što vam ostaje jeste vaš suvi keks , ukoliko ste ga poneli. Čak i da ste poneli keks brzo ćete ga smazati a do narednog obroka dosta žena dobije želju da pojede baš pljeskavicu.

Možda nikad ne jedete pljeskavicu, čak je i ne volite, ali baš tada će vam se prijesti. U tom momentu dosta žena je zažalilo što nije ponelo više keksa da makar do doručka utole glad. A kada dođe doručak jedini komentar će im je bio „da sam bar ponela so“ ili „zaboravila sam vegetu“ jer je hrana neukusna. I da, upravo su ovo bili neki od komentara koje su u grupi Bebac trudnice i mame pisale članice naše Faejsbuk grupe.

Izvor: bebac.com