41. nedelja trudnoće

41. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Ukoliko se još niste porodili postajete zaista nervozni i nestrpljivi. Kretanje vam je već maksimalno naporno, što zbog težine, što zbog mogućih bolova.

Ništa vam ne odgovara, ni sedenje, ni ležanje, ni hodanje i to vam stvara dodatnu nervozu. Jedva čekate da porođaj počne.

Razvoj bebe

Ukoliko ste se porodili kliknite ovde i upišite podatke Vaše bebe za newsletter koji prati nedeljni razvoj Vaše bebe.

Beba više ne raste u stomaku. Ona se namestila za porođaj spustivši se u porođajni kanal a zbog svoje veličine više nema gde da mrdne, osim „napolje“.

Kad trudnica pređe planirani porođajni termin, amnionska tečnost u kojoj je beba provela devet meseci, počinje da se kvari i beba može da počne da pati. U tom slučaju Vama će indukovati porođaj kako bi beba što pre izašla.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Ako "pregurate" termin porođaja, lekar će možda tražiti da svakodnevno prati otkucaje bebinog srca. To se radi pomoću CTG aparata. Ako lekar utvrdi da beba iz nekog razloga pati, odlučiće da indukuje porođaj.

Bilo kako bilo, računajte da ćete se do kraja ove nedelje poroditi, jer se na prelazu između 41. i 42. nedelje porođaj indukuje.

Savet za ovu nedelju

Nemojte da brinete i da pomišljate da nešto nije u redu jer ste "prebacili!" termin porođaja. To se često dešava, jer se kao početak trudnoće računa prvi dan poslednje menstruacije a ne dan začeća. Porođaj može da krene svaki čas...

Proverite da li je sve spremno? Torbe za porodilište, bebina soba, zalihe namirnica i skuvana hrana koja može da stoji?