40. nedelja trudnoće

40. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Jedan od znakova da je porođaj vrlo blizu je i izlazak “sluznog čepa”.

Kada dođe do prvih znakova porođaja – pravilnih, jačih kontrakcija ili oticanja plodove vode, uzmite stvari koje ste unapred pripremili i krenite ka bolnici.

Ne morate jako da žurite, jer beba neće izaći posle nekoliko kontrakcija. Sasvim sigurno imate vremena da stignete u bolnicu i da vas tamo smeste.

Razvoj bebe

Svaka beba je jedinstvena i neponovljiva i nema potrebe govoriti o “idealnoj težini i dužini”.

Dete je spremno da izađe u spoljni svet i - u najčešćem broju slučajeva, učiniće to glavicom. Dakle, bebcu prvo izlazi glava, pa onda telo.

Mnogo ređe beba izlazi na guzu i u tom slučaju potrebno je dogovoriti se sa lekarom o načinu porođaja.

Veoma retko, beba je u kosom ili poprečnom položaju, i tada takođe slede dogovori oko načina porođaja.

Uglavnom, sada na bebi nema više verniksa – sirastog maza, a 15% tela čini masno tkivo.

Prosečna beba ima oko 3500 gr i malo preko 50 cm.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savet za ovu nedelju

Povremene kontrakcije postaju jače i pravilnije. Sad vam je verovatno već dosta trudnoće i jedva čekate da se upoznate sa svojom bebom!

Ova nedelja će sasvim sigurno biti jedna od najdužih tokom trudnoće. Ne zaboravite da je termin koji je određen na osnovu prvog dana poslednje menstruacije samo - verovatni termin porođaja - i da svaka beba sama odlučuje kada treba da izađe.

Bebu, dakle, ne treba požurivati ili se brinuti zašto ne izađe baš onda kada smo mi to zamislili. Samo oko 5% beba se rodi u terminu.

Trudnoća postaje “postterminska” tek nakon 42. nedelje gestacije, a čak i ako se to desi, uvek ostaje mogućnost indukcije porođaja.