36. nedelja trudnoće

36. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Stomak vam se sad već najverovatnije spustio, jer se beba "namestila" niže u karlici.

Spremila se za izlazak. Samim tim lakše vam je da dišete, jer beba manje pritiska dijafragmu. Moguća je pojava nešto veče količine vaginalnog sekreta.

Razvoj bebe

Bebina glavica počinje da se spušta niže u karlicu.

Četiri nedelje uoči porođaja, bebac je gotovo potpuno spreman za spoljni život. Ako počne porođaj, ne treba suviše da se nervirate. Jeste da je pre vremena, ali nije više zabrinjavajuće. U ovom periodu glavica deteta počinje da se spušta niže u karlicu, pripremajući se tako za porođaj. Ove nedelje se uvećava potkožno masno tkivo na rukama i nogama, pa bebe dobijaju one slatke rupice na kolenima i na laktovima, a na vratu i zglobovima se stvaraju nabori.

U bebinim crevima se nagomilava određena količina mekonijuma – prve bebine stolice koje će se osloboditi ubrzo nakon rođenja. Ukoliko beba pati, desi se da ispusti sadržaj creva u plodovu vodu koja postaje zelena. Težina bebe je oko 2700 gr a dužina oko 48 cm.

Ako se beba rodi u ovom periodu, rođena je prerano i verovatno će u porodilištu biti smeštena na intenzivnoj nezi, gde će dobiti posebnu pažnju. Velike su šanse da će beba biti dobro i da će vrlo brzo izađe odande.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Verovatno ćete se sada sa lekarom viđati jednom nedeljno. Trebalo bi da ste se do sada ugojili između 10 i 12 kilograma.

Savet za ovu nedelju

Počnite da spremate tašnu koju ćete poneti u bolnicu. Napravite spiskove, posavetujte se sa ženama koje su se nedavno porodile ali i sa babicama iz škole za trudnice ili iz samog porodilišta, jer je važno da znate, šta je ono što vam je zaista neophodno.

Nemojte da nosite mnogo stvari, ali pazite i da nešto ne zaboravite! Preporučljivo je da dnevno unosite oko 2400 kalorija, naravno isključivo kvalitetne hrane. Sad je to možda i važnije nego ranije.

Ako ste pohađali školu za trudnice, naučili ste da prepoznate znake porođaja.

Prilikom porođaja možda ih nećete baš sve osetiti ili primetiti, ali je važno da znate šta su: spuštanje stomaka (beba se “spustila” niže u karlicu), izlazak “sluznog čepa”, “prskanje vodenjaka” (odilaženje plodove vode), skraćenje grlića, dilatacija (širenje) grlića, kontrakcije (trudovi, porođajni bolovi)