33. nedelja trudnoće

33. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Veličina trbuha je individualna – nemojte se upoređivati sa drugim trudnicama, naročito ako je vaš lekar potvrdio da dete dobro napreduje i da je odgovarajuće težine za datu gestacijsku starost. Zvuči zastrašujuće, ali sada dobijate otprilike oko pola kilograma nedeljno.

Nije strašno ako vam noge malo otiču, ali ako imate jake glavobolje, smetnje sa vidom, ako počnete naglo jako da otičete – naročito u licu, ako osećate muku, povraćate i imate jak bol u stomaku, morate odmah kod lekara. Ovi simptomi mogu da ukazuju da imate preklampsiju, poremećaj koji se javlja samo u trudnoći i predstavlja jednu od najtežih komplikacija, a glavne karakteristike su oticanje, belančevine u mokraći i nagli skok pritiska.

Razvoj bebe

Nastavlja se ubrzani rast bebinog mozga.

U ovom periodu bebac ima najviše plodove vode. Nastavlja se ubrzani rast bebinog mozga. Smanjen prostor u materici onemogućava bebu da se kreće slobodno kao do tada, pa pokreti postaju jači. Bebina pluća su i dalje nezrela, ali beba sve više vežba disanje.

Sirasti maz po koži deteta postaje sve deblji. Težina bebe je oko 1860 gr a dužina oko 44 cm.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savet za ovu nedelju

Proverite kada počinje vaše trudničko odsustvo. Raspitajte se šta vam je sve potrebno od dokumenata da biste obezbedili roditeljske nadoknade. Dogovorite se sa prijateljicama koje imaju decu da vam ustupe ili pozajme stvari koje se mogu nasleđivati od druge dece. K

ad sve konačno nabavite i kompletirate, treba da počnete s pranjem, peglanjem i slaganjem stvari.

Ako imate još dece, neka učestvuju u pripremama za dolazak nove bebe. To će im pomoći da se ne osećaju izolovanim. Kada beba stigne, posvetite im vreme kada beba spava. Neka to bude “samo njihovo vreme”.

Neka vežbaju prepovijanje i držanje bebe na svojim lutkama – tako će početi da shvataju da su sad veliki brat ili velika sestra.