23. nedelja trudnoće

23. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Beba još uvek ima mnogo mesta za pokrete, tako da ih osećate jasno. Za sada vam još ne smetaju, nisu toliko jaki.

Primetili ste brazdice na koži u predelu gde vam se abdomen odvaja u stomak?

To su strije. Neke trudnice ih nikada ne dobiju, ali više je onih koje trudnoću prođu s ovim pojavama na koži. One se ne pojavljuju samo po stomaku već i po grudima, bokovima, struku, pa čak i nogama. Losioni i kreme ih neće eleminisati ali će vam pomoći da se ne češete i da vam u tako zategnutoj koži bude prijatnije.

Razvoj bebe

Vaša beba sada izgleda kao minijaturno novorođenče!

Telo postaje proporcionalno sa glavicom. Koža je nežno ružičasta i još uvek providna. Ako imate devojčicu, u njenim jajnicima se već stvaraju jajne ćelije, a kod dečaka su skrotumi dobro razvijeni. Dužina bebe je sada oko 28 cm a težina oko 450 gr.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Razgovarajte sa vašim lekarom o simptomima prevremenog porođaja, da biste znali na šta i kako da reagujete. Potražite pomoć lekara ukoliko osetite: grčeve koji liče na menstrualne (stalne ili povremene), tup bol u leđima, pritisak u karlici, grčeve u donjem delu stomaka (sa ili bez proliva), ako dođe do povećanja ili izmene vaginalnog iscetka, kontrakcija materice na 10 minuta ili češće (čak i ako su bezbolne), ako imate osećaj “ispunjenosti karlice” ili ako dođe do oticanja plodove vode.

Savet za ovu nedelju

Ako imate osećaj da se počinjete lakše zamarati, malo smanjite tempo – svima će biti lakše ako se ponašate shodno vašem stanju. Oslobodite se nepotrebnih obaveza i uživajte u trudnoći – tako ćete smanjiti rizike od komplikacija.