22. nedelja trudnoće

22. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Moguće je da sad počnete da dobijate brže na težini, što može da se odrazi na leđima – spremite se za česte bolove u predelu krsta i kičmenog stuba. Kako materica raste, menja se položaj i oblik grudnog koša jer se donja rebra šire ka napolje.

Razvoj bebe

Kosti bebe su sad već čvrste a ubrzano joj sazrevaju i nervne ćelije.

Bebina koža zadebljava se. Beba je vitka ali odlično razvijena. Kapci i obrve su formirani a mozak počinje da se ubrzano razvija. Kosti bebe su sada već čvrste a ubrzano joj sazrevaju i nervne ćelije. Očvršćuju kosti uha – čekić, uzengije i nakovanj, i zato sad beba još bolje čuje. Dužina bebe je oko 30 cm a težina oko 420 gr.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savet za ovu nedelju

Nosite cipele sa petom srednje visine (ravne cipele mogu da budu isto toliko naporne za kičmu koliko i cipele sa visokom petom) i izbegavajte da dugo sedite ili stojite. Kada sedite, stavite pod noge nešto, tako da su vam kolena iznad kukova.

Seks je nešto o čemu mnoge trudnice izbegavaju da razgovaraju sa svojim partnerima. To je, međutim, neophodno, jer se seksualnost umnogome menja tokom trudnoće. U prvom trimestru vam je obično često muka, grudi vas bole, umorni ste i nije vam baš do seksa. To treba i da kažete partneru, da bi vas razumeo i da se ne bi osećao povređenim.

U drugom trimestru je libido uglavnom povećan a sa povećanjem cirkulacije kroz vaginu i klitoris, mnoge žene lakše doživljavaju orgazam ili ga doživljavaju više puta. Strah da ćete tokom seksa povrediti bebu je potpuno neosnovan – beba je okružena plodovom vodom i nema pojma šta vi radite.

Možete slobodno da uživate u seksu dok ste trudni, osim ako vam lekar drugačije rekao. Kada uđete u treći trimestar neće više biti lako imati odnose, zbog veličine stomaka i uvećane težine. Tada ćete smisliti nove položaje u kojima će seks biti moguć, što može da bude veoma zabavno! Ukoliko to želite – nema razloga za uzdržavanje, sve do samog porođaja!