21. nedelja trudnoće

21. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Do sada bi trebalo da ste se ugojili između pet i sedam kilograma ali i dalje nastavite da jedete zdravo i pametno.

Što se emocija tiče, verovatno primećujete da ste stabilniji nego u početku trudnoće. Moguće je da vam ponekad oteknu noge, naročito ako ste puno stajali tokom dana. Pijte puno tečnosti i dignite noge kad god to možete.

Kako vam raste materica, moguće je da počinjete da osećate bolove u predelu okruglih veza metarice – to su ligamenti koji drže matericu i ti bolovi nisu opasni, samo mogu biti malo neprijatni.
Razvoj bebe

Mazite stomak i već počnite da pričate s bebom!

Faza “brzog rasta” se malo usporava, srce jača i noge dobijaju proporcije kakve će imati nakon rođenja. Bebin sluh je sve bolje razvijen, pa dete može da čuje i zvukove iz spoljne sredine. Ako se jako pomera i to vam smeta, blago joj pričajte i nežno držite stomak. Beba je već sada deo vaše porodice, pa pokušajte i budućeg tatu da uključite u svoju trudnoću.

Pored stalnih informacija o svom opštem stanju, pokušajte tati da ispričate kako će izgledati porođaj, kako nega bebe i slične stvari koje vas očekuju. Stavite njegovu ruku na stomak, neka i on oseti bebine pokrete a može i da joj priča kako bi se beba navikla na njegov glas. Dužina bebe je oko 27 cm, a težina oko 340 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Ako primetite da vam noge jako otiču i da se otoci ne smanjuju ni nakon odmora, odmah to javite lekaru.

Savet za ovu nedelju

Neka vas ne iznenadi to što će vam posle porođaja početi da opada kosa. To je zato što tokom trudnoće kosa zbog visokog nivoa hormona uopšte ne opada. Konsultujte frizera oko eventualne promene šampona i nove frizure jer kosa može da postane neposlušna i da izmeni svoj kvalitet.