20. nedelja trudnoće

20. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Osećate nelagodnost u predelu pupka? To je zaista neprijatno ali je i sasvim normalno jer sa rastom materice pupak postaje osetljiviji i izjednačava se sa nivoom kože. Posle obilnog obroka možete da osećate „težinu“ u stomaku i to je razlog više da jedete manje a češće.

Razvoj bebe

U ovom periodu počinje izuzetno brz razvoj mozga, koji će trajati do pete godine života.

Na polovini trudnoće ste i beba sada provede otprilike isto vremena u spavanju i u budnom stanju kao što će i kada se bude rodila. U ovom periodu počinje izuzetno brz razvoj mozga koji će trajati do pete godine života deteta.

Bebi raste i kosica. Osim toga, beba se stalno pomera a to što vi toga niste svesni neprekidno, ne znači da je ona mirna, samo to još uvek nisu jaki pokreti i nisu suviše česti.

Primirite se i koncentrišite, moći ćete da osetite bebu samo ako blago pritisnete stomak. Videćete da će i to izazvati bebine pokrete. Sirasti maz prijanja čvrsto za nabore na bebinoj koži i za lanugo malje, koje sada prekrivaju celo telo a koncentrisane su oko glave, vrata i na licu.

Verniks pokriva bebu od glave do pete i verovatno će nestati kompletno do rođenja, naročito ako beba bude rođena na vreme. Ako se beba rodi pre vremena, videćete ga još po njenom telu.

Napominjemo da se beba od prošle - 19. nedelje - meri od glave do pete - a ne kao do tada - od glave do trtice, te je njena dužina sada oko 25 cm a težina oko 300 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Vreme je da odete na drugi ultrazvučni pregled. Na ovom pregledu lekar će detaljno pregledati bebu i to od “glave do pete”.

Savet za ovu nedelju

Ako ste već osetili gorušicu, možete je držati pod kontrolom tako što ćete jesti manje a češće. Ako vam taj neprijatni osećaj veoma smeta, konsultujte lekara, on vam može pomoći prepisivanjem leka protiv kiseline. Ovaj lek može da se kupi bez recepta, ali ne i bez saveta lekara!

Ukoliko u vašem mestu postoji škola za trudnice, proverite kada treba da se prijavite. Ovakvi kursevi su sjajan način da se na vreme informišete o trudnoći, porođaju i nezi bebe. Tamo ćete upoznati i druge trudnice koje su u istom stadijumu trudnoće, s kojima ćete moći da razmenjujete korisne savete. Podaci govore da su žene koje su išle na ovakve tečajeve imale lakše i manje stresne porođaje.

U školi za trudnice naučićete mnogo korisnih stvari kao što je ponašanje tokom trudnoće, tehnike disanja tokom porođaja, faze porođaja, informisaćete se o carskom rezu i nezi nakon njega, nezi bebe, oporavku posle porođaja, dojenju...