19. nedelja trudnoće

19. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Sada se primećuje da ste dobili na težini a prilično su vam narasle i grudi. Moguće je da osetite svrab po telu, jer koža postaje suva i peruta se. Redovno je negujte, mažite neutralnim kremama a tegobe s kožom možete smanjiti i tako što ćete piti mnogo vode.

Razvoj bebe

Rast u dužinu malo se usporava ali na težini beba i dalje dobija ubrzanim tempom.

Do sada su vašu bebu merili od temena do trtice a sada se na UZ pregledu meri od glave do pete. Rast u dužinu se malo usporava ali na težini beba i dalje dobija ubrzanim tempom.

Bebini organi i dalje sazrevaju. Ako nosite devojčicu, u njenim jajnicima sada se već nalaze primitivne jajne ćelije. Mlečni zubi su razvijeni a sada iza njih počinju da se formiraju i stalni.

Zajedno sa lanugo maljama, na bebinoj koži pravi se i “verniks kazeoza”, bela sirasta smesa koja štiti kožu bebe. Ta smesa je neophodna zaštita bebine kože, jer zamislite kako bi vam koža izgledala kad bi boravili u vodi devet meseci!

Beba može da čuje jake zvuke iz spoljašnje sredine i to možete osetiti kad se “iznenadi” na takve zvukove. Dužina bebe je oko 15 cm, težina oko 230 - 240 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.