18. nedelja trudnoće

18. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Sada se već definitivno vidi da ste trudni! Materica je toliko velika da se to jasno vidi čak i onda kada se ne posmatra suviše pažljivo. Gornja ivica materice dopire do, oko dva do tri prsta ispod pupka. Možda će još uvek da vas muči zatvor, ali se potreba za mokrenjem smanjuje jer se materica podigla i više ne pritiska bešiku.

Do sada ne bi trebalo da ste se ugojili više od šest kilograma. Osećate li sad neko trperenje u stomaku? Moguće je da su to bebini pokreti. Ako ih ne osećate još, nemojte se brinuti jer nekad se ne osete sve do 20. nedelje, pa čak i nešto kasnije.
Razvoj bebe

Beba počinje da trepće trepavicama koje su tek počele da rastu.

Beba sada dobija masno tkivo ispod kože, koje će do momenta rođenja činiti oko ¾ ukupne težine deteta. Beba i posteljica su otprilike iste veličine. Na ultrazvuku se vidi kako se beba hrani, guta i trepće trepavicama koje su tek počele da rastu. Kod ženskih beba formira se materica. Dužina bebe je oko 14 cm, a težina oko 200 grama.

Napomena: svaka beba individulano se razvijau majčinom stomaku.

Savet za ovu nedelju

Ako ste skloni stvaranju strija, nećete moći da ih izbegnete, jer će vam se pojaviti kad trudnoća bude odmakla, ma kako se trudili da ih suzbijete. Možete ih eventualno ublažiti negovanjem kože, mazanjem kremama.

Kada birate kremu nemojte birati one najskuplje, na kojima piše da će vam strije čudesno nestati ili da se nikad neće ponoviti. Neka to bude krema koja prija vašoj koži, koja će je hidrirati i negovati. Strije ne nestaju posle porođaja, samo postaju slabije vidljive.

Najčešći razlog za nastajanje strija je naglo i prekomerno gojenje i na to se i koncentrišite – nemojte jesti bez mere, jer ako pazite i kvalitetno se hranite - lakše ćete se vratiti na željenu težinu posle trudnoće, lakše ćete podnositi trudnoću i bolje ćete se osećati tokom ovog perioda, a smanjićete i mogućnost nastajanja strija.

Možda će vam se na licu pojaviti tamne mrlje nedefinisanog oblika ili u obliku leptira. To je “maska trudnoće”, pojava koju uzrokuju hormoni i koja se češće javlja kod tamnoputih žena. Nekim trudnicama se pojavljuje izrazito crvenilo lica koje uzorkuju prošireni kapilari, opet pod dejstvom hormona.

Može vam se izmeniti i kvalitet kose, ona može početi da se kovrdža ili da se ispravlja. Suva kosa obično postaje još suvlja. Ne zovu trudnoću uzlalud drugim stanjem.