11. nedelja trudnoće

11. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Konačno ste se rešili one dosadne mučnine i povraćanja, ali vam smetaju pojedini mirisi. Kod višeplodnih trudnoća ove tegobe mogu se trajati nešto duže i biti jače izražene.

Razvoj bebe

Vaša beba duga je oko 50 mm a teška oko 10 grama

Ove nedelje polako se završava razvoj svih glavnih organa. Možete se opustiti - prolazi period u kojem je dete jako osetljivo i u kojem može da dođe do razvoja teških anomalija. Vaša beba ulazi u period brzih promena i za nekoliko nedelja dužina će joj se udvostručiti!

Formiraju se jajnici i testisi a razvijaju se i spoljni polni organi, međutim, čak i na veoma dobrim ultrazvučnim aparatima teško je sa sigurnošću reći, da li je beba devojčica ili dečak.

Glava je još uvek nesrazmerno velika – otprilike čini jednu polovinu tela. Kapci su zatvoreni, a ove ili sledeće nedelje počinje da cirkuliše krv između bebe i materice i posteljica počinje da obavlja svoju funkciju ishrane putem majčine krvi. Dužina bebe od temena do kraja kičme (guze) je oko 50 mm, a težina 10 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Ako još niste bili kod lekara, nemojte to odlagati. U ovom periodu, između 11. i 13. nedelje, treba uraditi i prvi UZ pregled. Na tom pregledu videće se kako beba izgleda, da li ima sve - tog momenta - vidljive delove tela, te kolika je debljina dela iza bebinog vrata – nuhalne translucence.

Merenjem debljine bebinog vrata, uz informaciju o vašim godinama starosti, u kombinaciji sa rezultatima “biohemijskog skrininga” u prvom trimsetru (slobodni beta HCG i PAPP-A), dobija se informacija o tome koliki je rizik da imate bebu sa problemom sa hromozomima.

Razgovarajte sa svojim lekarom, raspitajte se, da li smatra da treba da nastavite da pijete folnu kiselinu, koju ste počeli da pijete još pre nego što ste ostali u drugom stanju.

Savet za ovu nedelju

Sad je već izvesno da ćete postati majka. Razmislite kakve će to sve promene doneti vašem životu. Ako se još uvek niste udali za budućeg bebinog tatu, a to ste svakako planirali, požurite sa pripremama kako biste uspeli da obučete venčanicu iz svojih snova.