8. nedelja trudnoće

8. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Materica je sada veličine pomorandže i moguće je da imate osećaj da se širite. Ako vam je ovo prva trudnoća, verovatno se još ništa ne vidi. Što ste više trudnoća imali sve ranije se vidi stomak, jer mišići i ligamenti u ovom periodu nisu više tako čvrsti kao kod prve trudnoće.

Nekad se u ovom periodu javljaju problemi sa kožom uključujući i bubuljice. Nemojte se brinuti jer to hormoni čine svoj. Ove promene će nestati ili posle prvog trimestra, kada se hormoni uravnoteže, ili, najkasnije, nakon trudnoće.

Može se pojaviti pojačani vaginalni sekret, ali ako nije izmenjenog mirisa i ne smeta vam, nemojte se brinuti jer je to normalna pojava.

Bradavice postaju nešto tamnije nego inače.

Ako čekate dve ili više beba, verovatno ćete primetiti da vam stomak već raste. Grudi su osetljive i pune. Imate utisak da ste stalno umorni, a ponekad vas muče glavobolje.

Razvoj bebe

Srce vaše bebe se čuje na ultrazvuku, kuca oko dva puta brže od vašeg.

Vaša beba se menja iz dana u dan. Polako se formira lice, oči se sad bolje vide i postoje usne. Nazire se i vrh nosa. Najvažniji organi su već formirani – srce, mozak, pluća, bubrezi, jetra i creva. Počinju da se granaju bronhije. Srce vaše bebe se čuje na ultrazvuku, kuca oko dva puta brže od vašeg.

Formirane su oči i uši, a beba može da otvara usta. Noge i ruke se miču i izdužuju, a beba dobija laktove. Na UZ se mogu videti mali pokreti glave i tela. Počinju da se obrazuju creva. Beba je velika oko 14 mm.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Ako je sekret izmenjenog mirisa ili izgleda, javite se lekaru na kontrolu.

Savet za ovu nedelju

Počnite redovno da se mažete neutralnim, hranljivim kremama. To će poboljšati elastičnost kože a i smanjiti napetost u grudima. Ako su problemi s kožom takvi da ne možete sa njima da se izborite, potražite savet dermatologa. Ne brinite previše, jer će svi ti problemi proći u drugom trimestru.