7. nedelja trudnoće

7. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Simptomi rane trudnoće (jutarnja mučnina, umor...) sada mogu da se pojačaju. Još uvek vam se ne vidi stomak, a niste još ni počeli da dobijate na težini – štaviše, moguće je da ste malo i izgubili, zbog smanjenja apetita i/ili povraćanja. U ovo doba se simptomi višeplodne trudnoće mogu razlikovati od onih sa jednom bebom.

Razvoj bebe

Vaša beba je sada veličine maline - oko 11-13 mm

Srce bebe podeljeno je na levu i desnu komoru, na UZ mogu se videti "pupoljci" nogu i ruku sa mestima gde će biti prstići. Razvili su se primarni disajni putevi.

Glavica je mnogo veća od tela i u njoj se već razvijajaju leva i desna hemisfera mozga. Razvijaju se i očna sočiva, nozdrve, uši, gušterača i bronhije. Vaša beba je sada veličine maline - oko 11-13 mm. Ima izuzetno tanku i providnu kožu na kojoj su vidljive vene.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savet za ovu nedelju

Jutarnje mučnine mogu predstavljati veliki problem, naročito ako se ne javljaju samo ujutro nego traju ceo dan. Važno je da vam stomak nikad nije potpuno prazan niti previše pun.

Umesto tri velika oboroka, jedite šest malih. Uzmite po jedan keks ili štapić svakih pola sata. Limun može biti od značajne pomoći, bez obzira na to da li pijete limunadu, ili ga sisate. Nemojte jesti prženu, masnu i jako začinjenu hranu.