Ishrana beba za vreme pandemije koronavirusa: Saveti za mame koje doje
Foto: Shutterstock

Ishrana beba za vreme pandemije koronavirusa: Saveti za mame koje doje

Prema svim podacima koje su stručnjaci za ovo kratko vreme uspeli da sakupe o virusu korona kod dojilja i novorođenčadi, izdvajamo sve što bi mame koje doje trebalo da znaju.
Kako je virus korona nova pojava u svetu, jasno je da nauka nije uspela da sprovede mnogo studija i zasigurno dokaže činjenice. Ipak, iako ne postoje tačni i konkretni dokazi, do sada se pokazalo da trudnice nisu osetljivije od drugih ljudi na virus, kao i to da se on ne prenosi sa majke na bebu.
Majkama, naročito dojiljama, pitanje da li se virus prenosi putem majčinog mleka je od krucijalnog značaja. Do sada, to nije bio slučaj.
Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, majka nikako ne treba da se odvaja od deteta.
Dojenje nikako ne treba prekidati, ali je važno u blizini bebe biti naročito obazriv, jer se virus prenosi putem respiratornih kapljica.
Dodir i blizak kontakt sa mamom pomaže bebi da napreduje u razvoju. Slobodno dodirujte svoju bebu i dojite ukoliko želite. Ipak, morate poštovati dodatne mere opreza.

Mere opreza prilikom dojenja:

- Redovno pranje ruku pre i nakon dodirivanja bebe

- Obavezno primenjujte respiratornu higijenu tokom dojenja, nosite masku kada ste sa bebom

- Održavajte i dezinfikujte površine koje dodirujete

Šta ako je majka pozitivna na virus korona?

Ukoliko ste pozitivni na koronavirus, najbolje bi bilo da porazgovarate sa svojim lekarom o tome da li treba da ostanete u istoj prostoriji sa bebom i da je dojite. Svetska zdravstvena organizacija je istakla da inficirana majka sme ostati u istoj prostoriji i dojiti bebu, ali uz gorenavedene mere opreza.
Ako se ipak ne osećate dovoljno dobro da biste dojili bebu, možete koristiti adaptiranu.
Stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti su takođe istakli da još nema dovoljno dokaza koji bi podržali teoriju da inficirana majka teba da se odvoji od novorođenčeta.
Ukoliko vas na određeni period ipak odvoje od bebe, to vas neće sprečiti da je, čim vam bude bolje, ponovo dojite.

Da li majčino mleko štiti bebu od virusa Covid-19?

Zasnovano na znanju o svim drugim virusima, poput virusa gripa, postoji mnogo razloga da se veruje da će se tokom vremena pronaći u majčinom mleku antitela na Covid-19. Za sada, ipak, ne postoje validni podaci.

Izvor: www.yumama.com