Bebe uživaju u mackanju kremama, a da li je to dobro za kožu
foto: espanol.babycenter

Bebe uživaju u mackanju kremama, a da li je to dobro za kožu

Koža beba je mnogo nežnija i finija od kože odraslih osoba, pa je samim tim podložnije isušivanju. Osim toga, osetljivija je na spoljne uticaje, zagađenje, promene temperature i Sunčeve zrake.
Tokom prvih nedelja života, razvija se i pH vrednost kože koja predstavlja zaštitu od iritacija i dehidratacije, pa je nega u tom periodu veoma važna za uspostavljanje normalne funkcije kože. Na pitanje da li u prvih mesec dana bolje koristiti pH neutralne proizvode, dermatolozi daju negativan odgovor i naglašavaju da su proizvodi sa pH 5,5 najbolji i najefikasniji.
Oni naglašavaju i da treba izbegavati proizvode koji sadrže PEG (polietilenglokol), koji se koristi kao osnova za kreme, kao zgušnjivač ili rastvarač. Naravno, izbegavajte i sve one proizvode koji sadrže parabene i jake mirise. A kako je bebina koža visokopropusna i nežna, ona brzo apsorbuje sve hemikalije koje se potom nagomilavaju u organizmu i čine ga preosetljivim.
Pedijatri i dermatolozi savetuju da bebu ne kupate celu više od tri puta nedeljno, kako joj ne biste iznova uklanjali zaštitni sloj sa kože. Ovo se naročito odnosi na period dok joj ne otpadne pupak, koji sam po sebi zahteva naročitu negu i zaštitu. Podrazumeva se da pelensku regiju treba prati vodom i blagim sapunom, dok pranje celog tela treba ograničiti na nekoliko puta nedeljno i to uljanim kupkama kako bi nežna koža ostala hidrirana. Korišćenje vlažnih maramica preporučuje se samo ukoliko ste van kuće.
Ne preporučuje se da se cela bebina koža maže kremama i mlekom za telo, niti bilo kojim drugim sredstvima kako se pore ne bi zapušile. Maže se samo pelenska regija kremom isključivo za tu namenu, da si se zaštitila od ojeda, a ukoliko se ipak ojed ili ekcem jave, lekar će vam preporučiti kremu sa cinkom.
Neke bebe su preosetljivije, pa im je i koža suvlja i nežnija i van pelenske regije ili samo na nekim mestima, pa je uz konsultaciju sa pedijatrom negujte nekim od sredstava sa pantenolom kako bi se dehidratacija umanjila.

Izvor: www.decjisajt.rs