Evo šta ne bi trebalo da radite tokom toplih letnjih dana ako imate bebu

Evo šta ne bi trebalo da radite tokom toplih letnjih dana ako imate bebu

Mere predostrožnosti veoma su bitne - ne ostaviljajte dete u autu, mažite kremu,...

Leto je jedno od najlepših godišnjih doba i deca u njemu posebno uživaju. Kupanje je glavna aktivnost mališana tokom leta, ali visoke temperature zahtevaju određene mere predostrožnosti koje bi svaki roditelj trebalo da zna.

NE PREKRIVAJTE KOLICA PELENOM

Tokom toplih letnjih dana svaki roditelj želi da na najbolji način zaštiti bebu od sunca. Ipak, u želji da učine najbolje često se dešavaju greške, a one posebno mogu biti štetne za bebe tokom letnjih dana.

Prekrivanje kolica pelenom, kako bi se beba zaštitila od sunčevih zraka, može biti posebno štetna jer one nemaju mogućnost termoregulacije. Čak i ukoliko su kolica u parkiću u delimičnom hladu, prekrivena samo pelenom ili prekrivačem od tankog muslina temperatura može dostići i do 45 °C.

Pročitajte opširnije kako pokrivanje kolica sa pelenom može dovesti do toplotnog udara kod bebe >>>

NE OSTAVLJAJTE DETE U AUTOMOBILU

Jeste li znali da telesna temperatura dvogodišnjaka može da naraste i do 40 stepeni nakon samo sat vremena provedenih u automobilu?

 

Ovakav šok za organizam može da dovede do toplotnog udara, kažu naučnici sa univerziteta Arizona koji su sproveli istraživanje na temperaturama između 36 i 41 stepen, kako bi utvrdili koliko brzo auto može da se zagreje.

Kod dece temperatura tela raste 3 do 5 puta brže nego kod odraslih.

 

NEMOJTE ZABORVITI DA DETETU NUDITE VODU - REDNOVNA HIDRATACIJA DETETA JE OBAVEZNA

Bebe i deca više su sklona dehidraciji od odraslih osoba. Ukoliko je beba dehidrirala to znači da u organizmu ima manje tečnosti nego što je potrebno i to se može dogoditi ukoliko recimo mališan gubi tečnost zbog proliva, povraćanja, groznice ili pojačanog znojenja. Ukoliko se radi o blagoj dehidraciji, tečnost se brzo može nadoknaditi, međutim umerena ili teška dehidracija može biti veoma opasna.

 

NE OSTAVLJAJTE BEBU NA SUNCU - ZAŠTITITE DECU OD TOPLOTNOG UDARA I SUNČANICE

Tropske temperature nikome ne prijaju, a posebno ne deci i trudnicama. U ovom period glavni neprijatelji organizma jesu sunčanica i toplotni udar. Za 10 do 15 dana boravka na godišnjem odmoru trudimo se da što više uživamo u čarima mora, reka, jezera, bazena. Ali, to može da bude i opasno.

Na visoke temperature posebno su osetljiva deca, a naročito bebe između šestog meseca i prve godine. Oni nemaju dovoljno razvijen termoregulacioni sistem. Zato savetujemo da bebe šetate samo u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

 

NEMOJTE ZABORAVITI DA REDOVNO NANOSITE KREMU ZA SUNCE

Dečija koža pamti sve zato je zaštitite od sunca. Ultravioletni zraci mogu trajno napraviti promene na kožu i dovesti do bolesti. Zaštita od sunca veoma je važna i za starije, a pogotovo za decu i bebe. Pored kreme sa visokim faktorom bebe možete zaštiti kapicama i laganom pamučnom odećom, a boravak na suncu u toku najtoplijeg dela dana nije prihvatljiv te ga izbegavajte.

 

DETE KOJE SE KUPA NE SME OSTATI BEZ NADZORA

Svaka prevencija, edukacija o bezbednosti dece u vodi i oko nje potencijalno može spasiti nekome život! Ukoliko je dete nešto starije pre ulaska u vodu neophodno je sa njim razgovarati o bezbednosti i naravno nikada ga ne ostavjajte u vodi bez nadzora. S druge strane ukoliko je beba u pitanju, bez obzira koliko je voda plitka, nikada je ne ostavljajte bez nadzora. Čak i ako beba sedi u sasvim malo vode, nemojte je ostaviti u vodi ni na par sekundi.

Izvor: bebac.com