Saveti nutricioniste: Za jak imunitet važna je ishrana

Saveti nutricioniste: Za jak imunitet važna je ishrana

Poslednjih decenija svest o značaju ishrane je sve veći u očuvanju celokupnog zdravlja. Posebno se mnogo govori o važnosti kvalitetne ishrane u cilju poboljšanja imunog sistema koji je izuzetno značajan u pandemijskoj eri, u kojoj se trenutno nalazimo.

Za jak imunitet pored ishrane, ne treba zaboraviti važnost kvalitetnog sna, ali i značaj stresa, odnosno njegovog umanjenja u svakodnevnim aktivnostima, kako bi naš organizam neometano mogao da se izbori sa potencijalnim patogenima.

Zašto je kvalitetna ishrana važna za dobar imunitet?

Svakog dana putem ishrane unosimo veliki broj hranljivih sastojaka, koji pored toga što pomažu naše svakodnevno funkcionisanje i održavanje vitalnih funkcija, utiču i na kvalitet ćelija našeg imunog sistema ali i imunog odgovora u celosti. Pored toga što određene namirnice pomažu imunom sistemu, postoje i namirnice koje nam ne donose ništa korisno, naprotiv često i otežavaju imunom sistemu da se izbori sa potencijalnim neprijateljima.

Šećer kao glavni ometač kvalitetnog imunog odgovora

Jedna od najprisutnijih namirnica je svakako šećer. Hrana koja sadrži značajne količine šećera, povećava produkciju inflamatornih proteina, kao što su CRP, IL6 i TNF alfa, svi oni deluju negativno na imuni sistem. Pored toga dok se organizam bori sa povišenom količinom šećera, odbrambena funkcija neutrofila i fagocita opada. Visok nivo šećera, pravi oštećenja i u funkciji creva, koja su važan deo imunog sistema.

Koje još namirnice slabe Vaš imuni sistem?

Pored šećera, koji se dominantno zloupotrebljava u populaciji, na imuni sistem negativno utiču i preterano zasoljene namirnice, hrana bogata omega 6 masnim kiselinama, pržena hrana, procesirano meso, brza hrana, kao i hrana bogata aditivima. Ova hrana povećava proces upale u organizmu, otežava rad gastrointestinalnog trakta i samim tim odmaže organizmu u borbi protiv infekcija. Pored toga, ova hrana je često slabo bogata hranljivim sastojcima, pa osim osećaja trenutne sitosti ili privremenog čulnog zadovoljstva, organizmu ne donosi vredne nutritijente.

Koje namirnice poboljšavaju imuni sistem?

Jedan od glavnih bustera imunog sistema je Vitamin D, pa Vaša ishrana treba da bude sa što više namirnica koje su sa njim bogate. To su najpre riba i morski proizvodi , pečurke i žumance. Riba pored Vitamina D sadrži mnoštvo omega 3 masnih kiselina koje si takođe značajne u poboljšanju imunog sistema. Cink je jedan od glavnih aktera zdravog imuniteta, a najviše ga ima u govedini, morskoj hrani kao što je morski rak ,ostrige , u ćurećem i ostalom živinskom mesu, telećoj džigerici, bundevi i njenim semenkama. Pored cinka izuzetno je značajan selen kojim su bogate iznutrice, žitarice,školjke, ostrige i brazilski orah.

Vitamin C neophodni saputnik dobrog imuniteta

Vitamin C se od davnina povezuje sa dobrim imunitetom, pa je njegova svakodnevna upotreba, pored toga što podstiče sintezu kolagena i daje koži lep i mlad izgled, neophodna kako bi ostali zdravi. Vitamin C je najviše prisutan u citrusnom voću, brokoliju, paprici, karfiolu, grašku. Iako se često koristi najpre kao suplement, ne treba zaboraviti da nam priroda daje ovaj vitamin u najlepšem obliku voća i povrća, i da sa samo nekoliko paprika, kivija ili pomorandži dnevno možemo potpuno zadovoljiti dnevne potrebe za ovim vitaminom. Njegova hidrosolubilnost nam omogućava da ga jedemo koliko god želimo, jer sve što nam je višak, ćemo izbaciti putem urina.

Značaj probiotika u odbrani organizma

Probiotici zauzimaju sve važniju ulogu o odbrani organizma,kako preko čuvanja gastrointerstinalnog sistema, koji je jedan od glavnih nosioca imunog sistema, tako i putem očuvanju kožne barijere koja je glavna fizička prepreka mikroorganizmima. Upravo namirnice bogate probiotskim kulturama su izuzetno važne za zdrav imuni sistem, a najkvalitetnije ih je dobiti iz domaćeg kefira, koji se pravi od kefir gljiva. Vrlo efikasni su i jogurti, posebno ovčiji ili kozji.

Da li suplementi mogu da zamene kvalitetnu ishranu i poboljšaju imunitet?

Suplementi mogu da pomognu imunom sistemu, ali ne treba zaboraviti da suplementi nisu zamena za zdravu ishranu, kao ni da samo suplementi ili samo zdrava ishrana ne mogu sami da budu faktor izgradnje jakog imunog sistema. Da bi smo bili zdravi, a organizam dovoljno snažan da se izbori sa raznim agensima, potrebno je sadejstvo mnogo činioca, od kvalitetne ishrane, dodataka određenih suplemenata ako postoji dokazan deficit, preko zdravog sna, do balansiranog života sa što manje stresogena.

Hrana je bitan faktor kako u očuvanju celokupnog zdravlja, tako i u građenju kvalitetnog osnova za budućnost. Ne treba da zaboravimo da je ona zapravo, redak faktor na koji možemo da utičemo, pa stoga bi i trebalo da više promišljamo o svemu što konzumiramo. U okolnostima u kojima živimo svakako ne treba prevideti da je preventiva zapravo pola zdravlja, i da sve što možemo da učinimo da sprečimo infekciju iziskuje mnogo manje vremena od potencijalne zaraze ili njenih posledica. Ne zaboravite da ste Vi ona hrana koju jedete, pa zato za sebe birajte najzdravije!