Polazak u vrtić: Odgovori na najčešća pitanja roditelja
Foto: Shutterstock

Polazak u vrtić: Odgovori na najčešća pitanja roditelja

Pitanjima u vezi sa polaskom u vrtić nema kraja. Roditelji žele da budu dobro informisani da bi svom detetu olakšali navikavanje na ovu nepoznatu sredinu...

Izdvojili smo par pitanja koja su česta, a nije lako na njih naći odgovor.

Ko sme da prisustvuje adaptaciji?

Česte pogrešne pretpostavke roditelja su da na adaptaciju sme da dođe samo mama, odnosno ona osoba za koje je dete najvezanije.

Istina je da na adaptaciju može doći mama, tata, baka, deka, tetka… Dakle osoba sa kojom je dete uspelo da razvije stabilan odnos i u koju ima poverenja. Ako su iz nekog razloga roditelji sprečeni, mogu poslati adekvatnu zamenu. Potrudite se da ne bude svaki dan druga osoba pored njega, jer to ga može samo još dodatno zbuniti.

Kako će moje dete da se navikne na vrtić ako preskočimo adaptaciju u septembru?

U praksi se dešava da deca koja su dobila svoje mesto u (državnom) vrtiću ne mogu da krenu početkom septembra jer još uvek nemaju navršenu godinu dana. Ili može da se desi da roditelji iz zdravstvenih razloga odlažu polazak. U svakom slučaju, kada se steknu uslovi za polazak, u razgovoru sa vaspitačem napravićete individualan plan adaptacije za vaše dete.

Dobre okolnosti su što su se ostala deca do tog trenutka prilično navikla na vrtić i da vaše dete kada krene neće biti okruženo plačom već decom koja se igraju, lepo jedu i mirno spavaju.

Loša strana naknadne adaptacije jeste što ostaloj deci uglavnom neće prijati što je nečiji roditelj tu, dok je njihov odsutan. Upravo iz tog razloga, najbolje je da sa vaspitačem dođete do adekvatnog rešenja.


Koji pristup da koristim kada ostavljam dete u vrtiću?

Ovo su saveti vaspitača:

Ne opraštajte se predugo

Nemojte biti potišteni ako očekujete da vaše dete ne plače

Nemojte stajati duže od par minuta ispred vrata i u nedogled tešiti svoje dete

Prepustite vaspitačima da se oni brinu o detetu nakon što ga dovedete

Najbolje bi bilo da dete spustite i da ga onda preuzme vaspitač. Na taj način neće imati osećaj da je “oteto” iz vaših ruku

Budite dosledni i istrajni u svom stavu da je vrtić potreban vama i detetu

Izvor: bebac.com